Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

V posledných rokoch sa vrátili na výslnie, kde sa po prvýkrát objavili pred 12 rokmi. Zúročujú nielen investície do technológií, ale aj do skvalitnenia výroby krmív a genofondu. Za ich úspechom však treba vidieť aj špičkový manažment a prácu bežných zamestnancov. V polovici mája sme sa vybrali do Popradu-Stráží, aby sme navštívili tamojšiu firmu ZEMEDAR, s.r.o.

Našim sprievodcami po areáli firmy i mimo neho boli jej konateľ Ing. Ján Regec, zootechnik Ing. Peter Bolcar a odborná poradkyňa Ing. Karin Murgašová.

3

 

Kravy platia za výhľad mliekom

Ako nám povedal Ing. Regec, s dizajnom dvojice 15-ročných maštalí je spokojný. Nič podstatné by na ňom nemenil (len drobnosti). To sa potvrdilo pred 5 rokmi, keď presvetlili časť produkčnej maštale odobratím panelov z bočných stien. Kravy získali viac čerstvého vzduchu a niektoré aj nový pohľad na Vysoké Tatry. Ľudia väčšinou za krásny výhľad platia, tunajšie dojnice sa svojim chovateľom odmenili už v nasledujúcom roku prekročením hranice priemernej laktačnej úžitkovosti 10 000 kg mlieka (o 543 kg). K ďalšiemu kroku - inštalácii nízkootáčkových ventilátorov - došlo v roku 2021 a hneď v nasledujúcom roku prekročilo tunajšie stádo hranicu 11 000 kg mlieka za laktáciu (o 719 kg).

2

 

Najčerstvejšou aktivitou, ktorá pomohla do maštale dostať viac svetla, bolo vysokotlakové čistenie protiprievanových sietí a priesvitných dielcov strešnej krytiny v maštali. Uskutočnilo sa presne týždeň pred našou návštevou. Najnovšou technologickou akvizíciou by mala byť výmena 15-ročnej dojárne a inštalácia fotovoltiky na strechu produkčnej maštale pre redukciu objemu nakupovaných energií. V čase našej návštevy však ešte neboli známe výsledky posudzovania projektu.

5

 

Ukážkové objemové krmivá

Meno firmy ZEMEDAR sa zvykne spomínať najčastejšie v súvislosti s vynikajúcou kvalitou jej objemových krmív. V pozitívnom svetle sa o nich zmieňujú nielen pracovníci spolupracujúcej poradenskej firmy, ale aj špičkový odborník na silážovanie Tomáš Mitrík. V ZEMEDARe zvládli excelentne nielen výrobu kukuričných siláží či vlhkého kukuričného zrna, ale aj produkciu bielkovinových siláží. Tu vsadili jednak na overenú komerčnú miešanku pre výsev na ornej pôde (kostrava, ďatelina a mätonoh), ale aj obnovu trvalých trávnych porastov na báze ďalšej komerčnej zmesi (obnova prebieha každé 4 roky).

4

 

Práve ďatelinoviny sú plodinou, ktorá buduje bielkovinovú bázu objemových krmív. Pre túto zmenu sa v ZEMEDARE rozhodli pred 5 rokmi. Obnova porastov TTP sa uskutočňuje neskoro v lete, takže dokážu lepšie využiť vlahu a na jar sú lepšie pripravené na prvé kosby. Pri zostavovaní kŕmnych dávok pre dojnice či jalovice zohráva hlavnú úlohu stráviteľnosť živín. Aj vďaka nej dosahujú tunajšie siláže výsledky v novozavádzanom parametri produkcia mlieka z tony krmiva (aj v európskom kontexte).

Pre zachovanie stráviteľnosti je dôležité kosiť porasty včas, aby neprestarli a pri ďalších kosbách je nutné dodržiavať mesačný odstup medzi nimi. Aj vďaka tomu sa tu darí zberať 4 kosby ročne. Dôležitým intenzifikačným faktorom pri pestovaní krmovín je správne a hlavne intenzívne hnojenie porastov (nevyhnutné aj v prípade TTP). Len pre uspresnenie dodávame, že kŕmne dávky pre dojnice sa vďaka vysokej stráviteľnosti komponentov aktuálne zostavujú na 15,8 % obsah NL.

1

7

 

Článok bol publikovaný v júnovom vydaní AGFROMAGAZÍNU na s.4-6.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Marián Dukes, Slovenský CHOV

Snímky: autor

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov