Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Vďaka veľmi dobrému začiatku finančného roka 2023/24 je novozélandská mliekarenská skupina optimistickejšia, pokiaľ ide o budúcnosť.

Novozélandská mliekarenská skupina Fonterra dosiahla v prvom štvrťroku finančného roka 2023/24, ktorý sa začal v auguste, dobré výsledky. Ako spoločnosť oznámila, vďaka tomu sa zlepšil výhľad ročného zisku a výrobnej ceny mlieka: prognóza ceny mlieka na aktuálnu sezónu 2023/24 bola zvýšená o 0,50 novozélandského (NZ) dolára (0,28 eura) na dolnej hranici rozpätia na 7,00 NZ dolára (3,99 eura) za kilogram sušiny. Horná hodnota zostala nezmenená na úrovni 8,00 NZ dolárov (4,56 €).

Priemerná úroveň marže bez započítania dividend za družstevné akcie sa očakáva na úrovni 7,50 NZ dolárov (4,27 €) za kilogram sušiny mlieka. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou by to však stále znamenalo cenovú zľavu vo výške 9 %. Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Fonterra Milesa Hurrella aktualizovaná prognóza cien mlieka odráža nedávny nárast dopytu po štandardných mliečnych výrobkoch v kľúčových dovozných regiónoch vrátane Číny. „Ceny v celosvetovom obchode s mliečnymi výrobkami sa zvýšili a aj naša kniha objednávok je na toto ročné obdobie dobre naplnená. Vďaka tomu sme presvedčení, že môžeme zvýšiť našu prognózu výkupných cien mlieka," povedal manažér spoločnosti Fonterra. Upozornil však, že je ešte len začiatok hospodárskeho roka a ceny surovín môžu kolísať.

Vysoké marže vedú k nárastu zisku

Zisk spoločnosti Fonterra pred úrokmi a zdanením (EBIT) sa v porovnaní s prvým štvrťrokom predchádzajúceho finančného roka zvýšil o 63 % na ekvivalent 328 miliónov EUR, zatiaľ čo zisk po zdanení vzrástol o 85 % na 223 miliónov EUR. Tieto údaje vychádzajú zo súčasného obchodu a zatiaľ nezahŕňajú predaj spoločnosti DPA v Brazílii spoločnosti Lactalis. Podľa Hurrella k rastu zisku prispeli vyššie marže vo všetkých troch oblastiach predaja - v oblasti ingrediencií, stravovania a maloobchodného predaja potravín. Hrubá marža sa zvýšila z 15,5 % v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka na 21,4 %. Podľa Hurrella sa pre ziskové predajné kanály spracováva viac surového mlieka. Spoločnosť Fonterra dosiahla rekordný zisk už v predchádzajúcom finančnom roku.

Vyššia dividenda

„Pri pohľade do budúcnosti očakávame, že tieto vyššie marže budú pokračovať aj v prvej polovici finančného roka a potom sa v druhej polovici znížia vo všetkých troch distribučných kanáloch v dôsledku vyšších vstupných nákladov a ďalších faktorov," hovorí Hurrell. Vzhľadom na očakávaný vyšší zisk v tomto finančnom roku spoločnosť Fonterra zvýšila aj svoj výhľad dividend pre akcie Co-operative, a to o 5,0 NZ centov (2,8 centov) na akciu na 0,50 NZ dolárov (0,28 EUR) až 0,65 NZ dolárov (0,37 EUR). „S výsledkami za prvý štvrťrok finančného roka sme spokojní a pozorujeme pozitívnu dynamiku v celom našom podnikaní," povedal pán Hurrell.

Inovatívne a udržateľné

Spoločnosť Fonterra ako najväčší svetový vývozca mlieka a mliečnych výrobkov robí pokroky aj v oblasti inovácií a udržateľnosti. Spolu so zákazníkom v Japonsku sa má na trh uviesť sušené mlieko pre dospelých obsahujúce bielkovinu proti strate svalovej hmoty. V Číne spoločnosť Fonterra vyvíja koláč s obsahom probiotík, aby uspokojila rastúci záujem spotrebiteľov o zdravotné výhody špeciálnych bakteriálnych kultúr. Mliekarenská skupina tiež zdôraznila, že do roku 2030 sa majú podľa nových cieľov znížiť emisie skleníkových plynov na farmách produkujúcich surové mlieko o 30 % v porovnaní s rokom 2018.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: Liste

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov