Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

McDonald's sťahuje svoj vegetariánsky burger McPlant z ponuky v USA. V dôsledku toho klesli akcie výrobcu Beyond Meat (výrobca rastlinných náhrad mäsa so sídlom v Los Angeles).

Začiatkom júna sme vás už informovali o problémoch v menovanej spoločnosti, ktorá sa venuje rastlinným náhradám mäsa. Zdá sa, že potápajúcu loď opúšťa ďalší silný partner.

Koncom minulého roka McDonald's v USA odštartoval pôvodne veľmi obmedzený trhový test s bezmäsitým burgerom. Vo februári tohto roku sa test rozšíril na približne 600 z 13 400 pobočiek v USA. K bezmäsitému burgeru dodala karbonátky spoločnosť Beyond Meat.

Teraz však McDonald's ukončil skúšobnú prevádzku. McPlant sa už v USA nepredáva. Dôvodom bolo, že na trhu nemal úspech a dopyt bol sklamaním. Aspoň tak uvádzajú analytici z JP Morgan a BTIG.

Beyond Meat stráca 86 percent svojej trhovej hodnoty

McDonald's potvrdil, že test trhu sa skončil. Sieť s občerstvením však neposkytla žiadne informácie o dôvodoch ani o tom, či sa ešte plánuje neskoršie uvedenie na trh. V Európe McDonald's predáva vegetariánsky burger McPlant v Rakúsku, Dánsku, Holandsku a Spojenom kráľovstve.

Zastavenie predaja v USA poslala akcie výrobcu rastlinných náhrad mäsa Beyond Meat dočasne nadol. Prepad bol však len dočasný. Pre spoločnosť je závažnejšie, že Wall Street zjavne už nie je taká nadšená z úspešného príbehu bezmäsitých náhradných produktov, ako tomu bolo do polovice roku 2021. Akcie Beyond Meat sa z takmer 160 amerických dolárov na konci júna 2021 znížili na aktuálnych cca 21 USD. 

Prvé reťazce s občerstvením sa opäť vzdávajú vegánskych náhrad mäsa

Dôvodom je skutočnosť, že úspech bezmäsitých náhradných výrobkov medzi spotrebiteľmi zaostal za očakávaniami. Niektoré reťazce s občerstvením teraz odstránili vegánske náhrady zo svojich jedálnych lístkov, vrátane Dunkin' a teraz McDonald's v USA. Pre ostatných je uvedenie na trh menej úspešné, ako sa očakávalo.

 

Z agrarheute preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Beyond meat, https://www.lynxbroker.sk/investovanie/burzy/akcie/beyond-meat-akcie/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov