Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Utorok 14.mája 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia

Boj proti emisiám metánu z chovu hospodárskych zvierat je jednou z najkritickejších a najťažších otázok ochrany podnebia pre spoločnosti zaoberajúce sa výrobou mäsa a mlieka.

 

Britský startup Zelp Ltd. (Zero Emission Livestock Project) preto vyvinul doplnok pre kravy, podobný maske. Ten vraj dokáže znížiť emisie metánu o viac ako polovicu. Masky nad ústnym otvorom kráv pôsobia trochu ako katalyzátor v automobile. Sada ventilátorov napájaných zo solárnych batérií nasáva plyny z grgania a zachytáva ich v komore s filtrom absorbujúcim metán. Len čo je filter nasýtený, chemická reakcia zmení metán na CO2, ktorý sa potom uvoľní.

Spoločnosť Zelp pracuje na miniaturizácii technológie a optimalizácii energie vo vnútri zariadenia, uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Francisco Norris. Výhodou je, že maska môže dopĺňať techniku na zníženie emisií pri krave, ktorá už dostáva kŕmne doplnkové látky eliminujúce metán. Norris rokuje s mnohými potenciálnymi výrobnými partnermi a chce byť pripravený na hromadnú výrobu na konci roka, po testoch, ktoré sa zamerajú na správanie zvierat a vplyv na znižovanie metánu.

Jeho cieľom je vyrobiť 50 000 kusov v prvom roku a až 200 000 kusov v ďalšom roku a znížiť emisie z jej globálnych dodávateľských reťazcov do roku 2030 o 30%. Spoločnosť je podľa Norrisa blízko k dokončeniu svojho ďalšieho kola financovania. Spoločnosť Zelp však ešte musí nezávislým odborníkom dokázať, že táto technológia funguje.

Potravinársky gigant Cargill môže pomocť spoločnosti Zelp zabezpečiť dopyt, pretože má pôsobivý dosah na mliekové farmy v Európe. S ponukou tejto experimentálnej technológie by chcel začať už v roku 2022. Spoločnosti zatiaľ nestanovili cenu, ale Zelp tvrdí, že ročný poplatok za predplatné môže začínať na zhruba 80 dolároch za kravu.

Kľúčovou výzvou bude motivovať farmárov aby platili za nové technológie, avšak riaditeľ spoločnosti tvrdí, že keď sa zvýšia stimuly, pôjde to ľahko. Ak ďalšie spoločnosti zaoberajúce sa spracovaním mlieka, budú ochotné priplatiť za mlieko vyrobené v poľnohospodárskych podnikoch spĺňajúcich normy v oblasti životného prostredia a dobrých životných podmienok zvierat, farmár pochopí, že novou technológiou vlastne získa.

Poľnohospodári by tiež mohli potenciálne získať späť svoje náklady predajom uhlíkových kreditov, ktoré môžu iné spoločnosti kúpiť, aby sa započítali proti ich vlastnému znečisteniu.

 

Zdroj: Zelp (Zero Emission Livestock Project). (cit. 9.8.2021). Dostupné z <https://www.rca.ac.uk/business/innovationrca/start-companies/zelp-zero-emissions-livestock-project/>

Ing. Andrea Mrekajová, PhD.

NPPC-VÚŽV Nitra

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov