Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

V USA bola po prvýkrát transplantovaná prasacia oblička ľuďom. Takáto transplantácia by mohla pomôcť pri nedostatku ľudských darcovských orgánov.

Míľnik v transplantačnej medicíne: Pred tromi týždňami bola pacientovi v nemocnici v Bostone (USA) prvýkrát implantovaná geneticky modifikovaná prasacia oblička. 62-ročnému mužovi sa darí dobre. Lekári zdôrazňujú, že prasacia oblička vykonáva svoje životne dôležité funkcie v tele pacienta. Zotavil sa dobre a bol prepustený z nemocnice.

Riziko rejekčných reakcií

Pacient je však naďalej pozorne sledovaný doma. Je to preto, že stále nie je jasné, či jeho organizmus prijme orgán, ktorý pochádza z ošípaných. Pri xenotransplantácii, čo je prenos buniek alebo celých orgánov medzi rôznymi druhmi, vždy existuje riziko odmietnutia.

Aj u bostonského pacienta sa vyskytli asi osem dní po operácii problémy, ale boli riešené vhodnými liekmi.

Nádej pre státisíce ľudí

Faktom je, že xenotransplantácia by mohla významne prispieť k riešeniu globálneho nedostatku ľudských darcovských orgánov. V súčasnosti státisíce ľudí na celom svete, ktorí trpia zlyhaním obličiek, často čakajú roky na vhodnú darcovskú obličku. Transplantácia geneticky modifikovaných obličiek ošípaných by mohla skrátiť túto čakaciu dobu na päť až šesť rokov, čím by sa zachránili životy mnohých ľudí. Napriek úspechu však bude nejaký čas trvať, kým sa tento typ transplantácie stane rutinou.

Neúspechy s prasacími srdcami

V Baltimore sa už uskutočnili aj dva pokusy o implantáciu prasacích sŕdc vážne chorým pacientom - prvýkrát začiatkom roka 2022 a druhýkrát v septembri 2023. Obaja ľudia však zomreli niekoľko mesiacov po operácii.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: zdf.de

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov