Medzinárodná vedecká konferencia s tématickým zameraním na mäso a mäsové výrobky - aktuálne problémy a trendy produkcie a predaja prilákala 15.-17. 5. 2024 do Vysokých Tatier 220 odborníkov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Chorvátska, Srbska a Talianska. Pod záštitou MPRV SR usporadúva pravidelne túto konferenciu Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach spolu s ostatnými dotknutými organizáciami.
„Hlavným zameraním medzinárodnej vedeckej konferencie je prezentácia aktuálnych poznatkov o zdravotnej bezpečnosti a kvalite mäsa a mäsových výrobkov,“ povedal odborný garant konferencie Slavomír Marcinčák, vedúci Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Na konferencii boli prezentované aktuálne i dlhodobo sledované odborné témy, ale aj problematika, ktorá sa dotýka každodenného potravinového stola v našich domácnostiach. Postaral sa o to medzinárodný programový výbor konferencie, v ktorom sú aj odborníci z veterinárskych a poľnohospodárskych univerzít v poľskom Vroclave a Krakove, českom Brne, chorvátskom Záhrebe. Popri jedinej slovenskej veterinárskej univerzite v Košiciach sa na konferencii prezentujú aj zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, univerzity v srbskom Novom Sade, talianskej Neapolskej univerzity, univerzity v Českých Budějoviciach i zástupcovia spracovateľov a výrobcov mäsa i obchodu.
"Mäso sa stalo globálnou surovinou a nikdy nebolo tak bezpečné a kvalitné ako je dnes, aj tak si sypeme stále popol na hlavu. Svet produkuje ročne 370 mil. ton mäsa pre 8,1 miliardu ľudí a v roku 2050 nás bude 10 miliárd," skonštatoval vo svojej prednáške s názvom "Mäso dnes" dlhoročný uznávaný odborník na mäso Ladislav Steinhauser.
Súčasťou konferencie bol aj 10. ročník súťaže o najlepší potravinársky výrobok konferencie.
Na základe tlačovej správy spracovala a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímky: autorka