Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Uhlíkové poľnohospodárstvo je regeneratívna forma hospodárenia s cieľom viazať skleníkové plyny z atmosféry v pôde a pôsobiť tak proti klimatickým zmenám.

Zaobíde sa bez použitia umelých hnojív a pesticídov, takže zvyšuje rozmanitosť pôdneho života, interakciu medzi rastlinami a mikroorganizmami v pôde a podporuje sa tvorba humusu. V rámci tohto prístupu sa redukuje mechanické obrábanie pôdy, aby sa nezničil stabilizačný koreňový systém a zachoval sa uhlík už viazaný v pôde.

Cielené a pestré striedanie plodín, pestovanie medziplodín a využívanie podsevných plodín slúži na zníženie erózie a výživu pôdneho života, ako aj na tvorbu humusu. Výsledkom je, že biomasa zostáva na poli a uhlíková bilancia sa stáva pozitívnou.

Subvencia uhlíkového poľnohospodárstva

Uhlíkové poľnohospodárstvo je súčasťou iniciatívy Európskej komisie na dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2030. Výsledky dvojročného modelového projektu financovaného EÚ ukazujú, že pôda môže pôsobiť ako zásobník uhlíka prostredníctvom cielených opatrení v poľnohospodárstve. Uhlíkové poľnohospodárstvo sa preto môže použiť na podporu biodiverzity, ochranu ekosystémov a zmenu súčasných poľnohospodárskych postupov. Uhlíkové poľnohospodárstvo by sa preto malo v budúcnosti podporovať ako „zelený obchodný model“.

 

Podľa topagrar preložila a upravila Martina Gondeková NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: https://www.climatecentral.org/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov