Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Plodiny:

Ceny plodín na globálnych burzách v ostatnom týždni prevažne mierne strácali.

Na burze MATIF medzitýždenne poklesli ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 223 EUR/t, zatiaľ čo kukurica v sledovanom období stratila 5 EUR/t, čím jej cena poklesla na dnešných 215 EUR/t. Májový kontrakt repky na burze MATIF (vlaňajšia úroda) ostal cenovo medzitýždenne nezmenený na 526 EUR/t, zatiaľ čo augustový kontrakt (nová úroda) zdražel o 9 EUR/t na 455 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne posilnila o 8 EUR/t na 544 EUR/t. Na burze CBoT medzitýždenne poklesli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 9 EUR/t na 232 EUR/t, kým ceny mäkkej pšenice v USA korigovali nadol o 1 EUR/t na 199 EUR/t. Cena kukurice na CBoT poklesla medzitýždenne o 1 EUR/t na 181 EUR/t a sója zlacnela o 7 EUR/t na 437 EUR/t.

Zvýšenie exportnej dane na pšenicu v Rusku (na 50 EUR/t) v ostatných dvoch týždňoch výrazne spomalilo ruské exporty pšenice, ktoré sa aktuálne hýbu len v okolí 0,2 až 0,3 mil. ton týždenne. Ruské ministerstvo poľnohospodárstva pritom avizovalo, že ak by došlo v Rusku k stabilizácii cien komodity, môže sa uvažovať o prípadnom uvoľnení exportných reštrikcií na komoditu. Súčasne prvé analýzy z Ukrajiny hovoria o tom, že tohtoročná produkcia pšenice v krajine by sa mohla vyšplhať až na 29,5 mil. ton, čo dáva predpoklady pre dostupnosť až 22 mil. ton pšenice pre exportný trh v nasledujúcom ročníku. Mierne obavy podľa analytikov SovEcon aktuálne sú o stavy porastov pšenice v Rusku v regióne Volgy, kde námraza ležala na porastoch pšenice viac ako tri týždne, čo by mohlo viesť v niektorých prípadoch k ich poškodeniu. Na druhej strane EÚ nehlási žiadne problémy týkajúce sa prezimovania porastov. Francúzsko v pondelok zverejnilo dáta o kondícii porastov pšenice v krajine, pričom v dobrej až excelentnej kondícii je 88 % všetkých porastov, pričom pestovateľská výmera komodity medziročne stúpla na 4,87 mil. ha. Zdá sa tak, že ceny pšenice sa môžu vplyvom aktuálneho priaznivého výhľadu pre EÚ naďalej dostávať pod poklesný tlak. Navyše Austrália nedávno potvrdila rekordnú produkciu pšenice, ktorá dosiahla 33 mil. ton. Z pohľadu technickej analýzy cena pšenice na burze MATIF aktuálne lavíruje veľmi blízko dôležitej cenovej podpory ležiacej na 220 EUR/t, pričom jej prekonanie smerom nadol môže komoditu veľmi rýchlo zosunúť do obchodného pásma 202 až 210 EUR/t. Podobne z pohľadu „techniky cien“ je na tom i pšenica na burze CBoT, kde pokles ceny pod 6,25 USD za bušel (aktuálne 6,4 USD) môže viesť k ďalším výpredajom komodity. Nateraz sa však zdá, že komodita bojuje statočne, čo zvyšuje predpoklady, že by sa mala na MATIFe udržať nad 220 EUR/t.

Podobne tak i kukurica sa ostatný týždeň dostala pod poklesný tlak svojej ceny a to nielen na burze MATIF, ale aj na burze CBoT. Výdatné zrážky v Južnej Amerike vytvárajú predpoklady pre vyšší výnos druhej úrody (safrinha) v Brazílii, aj keď je pravdou, že tempo sejby kukurice je kvôli neskorej žatve sóje pomalé. Tradične v tomto čase majú v Brazílii už zasiatu safrinha kukuricu, tento rok je zasiatych momentálne len 82 % plánovaných výmer. V Európe zase aktuálne vyvíja tlak na pokles cien relatívne nízky dopyt po komodite, ktorý sa prejavuje hlavne v podobe pomalých importov kukurice do únie. Na burze CBoT však ceny kukurice včera získali masívnu prorastovú podporu, keď v uplynulom týždni USDA ohlásilo exportné objednávky na americkú kukuricu v objeme 2,2 mil. ton, čo je druhé najvyššie číslo, pričom doterajší týždenný rekord v exportoch USA zaznamenali v roku 1989, keď exportovali za týždeň 2,3 mil. ton kukurice. Predpokladá sa pritom, že exporty kukurice v USA budú najbližšie mesiace naďalej vysoké, keďže Brazília momentálne až do júna bude čakať na svoju druhú úrodu kukurice. Podľa našich prepočtov pritom USA potrebujú vyvážať do konca ročníka v priemere 1,5 mil. ton kukurice, aby naplnili exportný odhad, s ktorým momentálne USDA počíta v rámci bilancie najväčšieho pestovateľa sveta. A to treba povedať, je pomerne vysoké číslo. V každom prípade včerajšia správa o exportoch potiahla ceny kukurice na burze CBoT nahor o 3 %, pričom komodita sa bezpečne znovu vrátila nad cenu 5,5 USD za bušel. I vzhľadom na tento vývoj predpokladáme, že i na burze MATIF sa kukurica udrží tento týždeň nad 215 EUR/t. Účastníci trhov sa pritom začnú čoskoro sústrediť na dôležitý report USDA o očakávaných výmerách plodín v USA na nasledujúcu sezónu, ktorý ministerstvo realizuje na základe plánov farmárov o budúcom oseve plodinami. Analytici Allendale odhadujú, že osevné plochy kukurice dosiahnu 92,8 mil. akrov, zatiaľ čo osevné plochy sóje 90,3 mil. akrov. Predpokladá sa, že lukratívne ceny kukurice i sóje sa podpíšu o zvýšený záujem amerických farmárov zvyšovať pestovateľské výmery túto jar. To môže v nejakom momente priniesť nový tlak na pokles cien obidvoch plodín.

Olejniny si momentálne stále držia svoj status neohrozeného cenového rastu. Dôvodom je obmedzená ponuka rastlinných olejov na trhu v kombinácii s veľkým dopytom. Ostatné týždne rastú i ceny slnečnice, ktoré podporuje citeľný rast cien komodity v regióne Čierneho mora. Ďalším skokanom sú ceny repky, ktoré na burze MATIF v minulom týždni síce náznakovo narušili svoj parabolický rastový trend (čo cenu komodity poslalo prudko nadol z 525 na 504 EUR/t), no komodita sa rýchlo zotavila a hneď nasledujúci deň sa vrátila späť do rastovej trajektórie. Zdá sa však, že po zaknihovaní nedávneho cenového maxima na 529 EUR/t si repka potrebuje oddýchnuť od ďalšieho rastu, čo potvrdzuje i aktuálnou stagnáciou v okolí ceny 525 EUR/t. Naproti tomu kontrakty novej úrody repky pokračujú v raste, keď sa dostali k 455 EUR/t. Podobný trend je badateľný aj v Kanade, kde rapídny úbytok zásob komodity znovu tlačí ceny k rekordom – aktuálne sa cena hýbe na 544 EUR/t. Výraznejšie pritom nezaostávajú ani ceny sóje, ktoré momentálne na burze CBoT znovu skúšajú atakovať svoje minulotýždňové maximá. Brazíliu ostatné týždne zachvátili silné dažde, keď na niektorých miestach napadlo viac ako 250 mm zrážok. To komplikuje žatvu a navyše zhoršuje i kvalitu zbieranej úrody. Sója sa momentálne na CBoT dostala na cenu 14,25 USD za bušel, pričom indície nám naďalej naznačujú, že komodita by sa mohla najbližšie týždne dostať nad svoje tohtoročné maximum 14,60 USD za bušel a podľa nášho názoru sa pokúsi i o atak na svoj cenový cieľ definovaný technickou analýzou na 15,3 USD za bušel. Tento pretrvávajúci potenciál pre rast cien sóje tak vytvára potenciál i pre ďalší rast cien repky a tak nemožno vylúčiť, že na burze MATIF sa repka pokúsi do konca apríla ešte o útok do pásma 550 až 570 EUR/t. Stále však upozorňujeme na riziko, ktoré je pri repke spojené s jej doterajším parabolickým rastom, nakoľko porušenie súčasného trendu môže vyvolať i keď zrejme len dočasnú, no zato silnú cenovú korekciu.

Tento týždeň predpokladáme pri plodinách prevažne stagnáciu cien. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 11. týždňa 2021: pšenica 220 – 226 EUR/t, kukurica 212 – 220 EUR/t, repka 510 – 535 EUR/t (nová úroda 440 – 460 EUR/t).

Zookomodity:

Cenový boom jatočných ošípaných v Európe pokračuje po tom, čo výrazne vzrástol dopyt po nemeckej bravčovine. Nemecké ceny jatočných ošípaných v uplynulom týždni na medzitýždennej báze posilnili o ďalších 10 eurocent/kg jat. hm. na 1,50 EUR/kg jat. hm.. Dnešná aukcia na burze ISN v Nemecku pritom priniesla potvrdenie rastového trendu, keď boli jednotlivé ošípané v aukcii zobchodované za priemernú cenu 1,64 EUR/kg jat. hm. Oproti minulej aukcii z piatka minulého týždňa síce ceny klesli o 1 eurocent/kg jat. hm., na medzitýždennej báze sú však stále výrazne vyššie. Môžeme tak očakávať, že po tohtotýždňovom raste cien v Európe dôjde ku fáze ich stabilizácie. Dánske ceny jatočných ošípaných medzitýždenne vzrástli o 7 eurocent/kg jat. hm. na 1,54 EUR/kg jat. hm. Nové varianty, resp. mutácie Afrického moru ošípaných v Číne opäť začínajú znižovať stavy prasníc, čo naznačuje na spomalenie miestnej produkcie a tým pokračovanie relatívne vysokého tempa importov bravčoviny do Číny. Čínske ceny jatočných ošípaných na burze Dalian medzitýždenne stúpli o 45 EUR/t na 3688 EUR/t živej hmotnosti. Dáta o farmárskych cenách z prvej dekády marca hovoria o medzitýždennom náraste cien o 2 eurocent/kg jat. hm na 3,85 EUR/kg jat. hm.

Potenciál nárastu dopytu po bravčovine zo strany Číny nedvíha len európske ceny, ale i ceny v USA. Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA síce medzitýždenne poklesli o 2 % na 1,90 USD/kg jat. hm., zato ceny futures jatočných polovičiek pokračovali v raste a to o 2,5 % na 2,00 USD/kg jat. hm.

Predpokladáme, že silný cenový rast ošípaných v EÚ sa pretaví aj do rastu cien na Slovensku. Ceny jatočných ošípaných v SR by tak tento týždeň mohli poskočiť o 10 eurocent/kg jat. hm. do pásma 1,48 – 1,58 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných býkov v Nemecku v tomto týždni korigujú nadol o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,93 EUR/kg jat. hm. (trieda R3), zatiaľ čo ceny jatočných kráv posilnili medzitýždenne o 2 eurocent/kg jat. hm. na 2,94 EUR/kg jat. hm. (trieda R3).

Ceny mliečnych komodít v ostatnom týždni stagnovali po tom, čo sa snažia „stráviť“ svoj predchádzajúci cenový rast. Európske ceny masla medzitýždenne oslabili o 44 EUR/t na dnešných 4275 EUR/t, ceny SOM posilnili o 18 EUR/t na 2533 EUR/t. Teoretická cena surového kravského mlieka na medzitýždennej báze klesla o 0,1 % na 39,23 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka do mliekarní ostávajú naďalej na medziročnej báze o 1,7 % nižšie, pričom spotové ceny mlieka v krajine medzitýždenne stúpli o 0,5 EUR/100 kg do pásma 35,5 až 37 EUR/100 kg. Naproti tomu spotové ceny mlieka v Holandsku medzitýždenne oslabili o 0,5 EUR/100 kg na 36 EUR/100 kg. Dnešná aukcia mliekarne Fonterra priniesla cenovú korekciu, keď jednotlivé kontrakty mliečnych komodít účastníci aukcie zobchodovali za priemernú cenu 4089 USD/t, čo bolo o 3,8 % menej v porovnaní s minulou aukciou spred dvoch týždňov. Ceny mlieka v USA medzitýždenne poklesli o 1,6 % na 38,62 USD/100 kg.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): Marec 2021: 33,20 EUR/100 kg, apríl 2021: 33,88 EUR/100 kg, máj 2021: 34,55 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): Marec 2021: 33,15 EUR/100 kg, apríl 2021: 34,05 EUR/100 kg, máj 2021: 34,85 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Ropa Brent si v ostatnom týždni dala prestávku v raste, keď na medzitýždennej báze ceny stagnujú na 68 USD za barel. Komodita má naďalej podporu z otvárania ekonomiky v USA po tom, čo krajina už poskytla svojim obyvateľom viac ako 100 mil. dávok vakcín voči COVID-19. Rovnako tak Senát v USA definitívne schválil finančný balíček na podporu ekonomiky vo výške 1,9 bil. USD, pričom krajina aktuálne rokuje o ďalšom stimule na podporu rozvoja infraštruktúry. Ekonomika USA by tak po týchto stimuloch mohla na medziročnej báze vzrásť až o 8 %, čo dáva prísľub aj pre vyššiu spotrebu ropy. Rovnako tak Čína avizuje pre rok 2021 ekonomický rast HDP nad 6 %. To dáva predpoklady pre ďalší rast spotreby ropy, aj keď je pravdou, že situácia s COVID-19 sa momentálne znovu začína komplikovať v Európe. Producenti ropy pritom disciplinovane držia produkciu komodity „na uzde“, pričom momentálne svetová spotreba ropy už je vyššia ako produkcia. Cena ropy si síce momentálne dala prestávku v raste, no komodita ďalej ostáva v stabilnom rastovom trende. V tomto týždni by sme síce mohli spočiatku vidieť miernu cenovú korekciu ropy Brent smerom k 66 USD za barel, zo strednodobého hľadiska to však vyzerá tak, že ropa mieri k svojmu novému cenovému cieľu ležiacemu na cene 75 USD za barel.

Minulý týždeň sme na európskych burzách videli stagnáciu cien nafty, no ďalší rast cien benzínov, čo naznačuje na to, že v najbližších 10 – dňoch by sa mohla cena nafty držať na 1,18 EUR/l, zatiaľ čo cena benzínu natural 95 môže vzrásť o 1 eurocent/l na 1,355 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov