Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Silnou stránkou tohto mladého agromanažéra je umenie odkomunikovať

svoje vízie i požiadavky tak, že dokáže ľudí okolo seba motivovať k plneniu vytýčených cieľov a stratégií podniku.

 

Svoje komunikačné schopnosti pritom efektívne využíva i pri speňažovaní produkcie plodín, samozrejme v spolupráci s ďalšími nástrojmi potrebnými k efektívnemu marketingu svojej produkcie, napríklad skladovaním plodín. Je to líder, ktorý sa snaží neustále pozerať do budúcnosti a deliť sa so spolupracovníkmi o svoje vízie založené na reálnych očakávaniach. Svoje plány chce vždy dotiahnuť do úspešného konca a i preto nie je prekvapením, že jeho silnou črtou je cieľavedomosť, niekedy až s prvkami tvrdošijnosti.

„Keď mám pred sebou cieľ, tvrdošijne za ním idem“, opisuje M. Števček jednu zo svojich čŕt, ktorá mu pomáha efektívne manažovať agropodnik hospodáriaci neďaleko Nitry. V dnešnej dobe považuje tieto vlastnosti vyslovene za potrebné, keďže slovenský poľnohospodár podľa jeho slov sústavne musí bojovať s úradmi či miestnou samosprávou, ako je to i v prípade M. Števčeka na úseku najmä daňového zaťaženia budov a pôdy kde podnik pod jeho vedením čelí oproti susedným obciam pri budovách 20 až 25 – násobne vyššej sadzbe dane a zároveň 40 – násobne vyššej oproti zákonnej minimálnej sadzbe, čo výrazne zaťažuje ekonomiku a rozvoj družstva a to až na hranicu červených čísel.

Je si jasne vedomý toho, že úspech družstva nezávisí na jedincovi, ale na zohranej spolupráci celého kolektívu. I preto venuje špeciálnu pozornosť práci s ľuďmi, dáva priestor pre sebarealizáciu tým, ktorí chcú pracovať a posúvať podnik vpred. Navyše tomuto lídrovi nechýba ani dávka zdravej odvahy skúšať nové veci či už v oblasti pestovania nových plodín, technológií obrábania pôdy, nových trendoch v sejbe či v ošetrovaní plodín. Síce nie každý experiment je úspešný, no v celkovom sumári práve tieto inovácie na úrovni agropodniku sú živnou pôdou napredovania družstva. Navyše M. Števček sa stavia pragmaticky aj k prípadným chybným rozhodnutiam, ktoré nepriniesli požadovaný efekt. Tie vníma ako lekciu, z ktorej sa treba poučiť a nabudúce sa vzniknutej chybe vyhnúť.

Celý profil predsedu predstavenstva PPD Výčapy – Opatovce Ing. Michala Števčeka si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe na s. 7-9.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov