Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

/AGROBIZNIS/

Sériu zaujímavých štatistík týkajúcej sa pracovnej sil

y v agrosektore na tohtoročnej konferencii Moderný Agrobiznis v Nitre odprezentovala i výkonná riaditeľka portálu Profesia.sk Ivana Molnárová.

Tá hneď na úvod skonštatovala, že situácia na pracovného trhu v oblasti poľnohospodárstva je komplikovaná. Dopyt po pracovníkoch je totiž v súčasnosti veľký prakticky vo všetkých odvetviach národného hospodárstva. „Nezamestnanosť v nitrianskom kraji, kde sa koncentruje poľnohospodárska výroba klesla pod tri percentá, čo sa technicky považuje za minimálnu nezamestnanosť, čo znamená, že pracujú všetci, ktorí chcú pracovať. Dokonca aj v tzv. hladových dolinách v súčasnosti poklesla nezamestnanosť pod 10 %“, poukázala I. Molnárová na hlavný faktor, prečo je záujemcov o prácu v agrosektore málo. navyše pre ľudí ostáva práca v poľnohospodárstve stále málo atraktívna. Kým počty pracovných ponúk v agroodvetví zverejnené na Profesii.sk stúpli z 939 v roku 2013 na 2211 v roku 2018, priemerný počet ľudí, ktorí reagovali na ponuku klesol z 33 v roku 2013 na 11 v roku 2018. Inými slovami pracovných ponúk v agroodvetví pribudlo, no na každú ponuku reaguje v súčasnosti v priemere o 2/3 ľudí menej ako pred 5 rokmi. Podľa Martina Menšíka z Profesia.sk, ktorého komentár k téme si účastníci konferencie mohli pozrieť prostredníctvom odprezentovaného záznamu nedávneho vydania relácie Farmárska revue, priemerný absolvent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre reaguje na poľnohospodársku ponuku až na 38. mieste, teda najprv hľadá iné pozície, pričom poľnohospodárska pozícia je až 38 v poradí. M. Menšík ako aj I. Molnárová vidia ako hlavný dôvod zníženej atraktivity práce v poľnohospodárstve jej povahu. Faktory ako skoré ranné stávanie, neustále pracovné nasadenie a určitá forma monotónnosti práce mladých ľudí, ktorí chcú experimentovať a skúšať nové veci, demotivuje a i preto aj keď prácu príjmu, čoskoro odchádzajú, keďže práca nenaplní ich romantické predstavy. Navyše je aj mzdovo podhodnotená v porovnaní i inými zamestnaniami. „Napríklad poľnohospodársky inžinier má priemerný plat 1160 EUR brutto, pričom vodič z povolania 1200 EUR“, konštatuje I. Molnárová.

 

Zaujímavé sú aj zistenia Profesie ohľadom očakávania platov absolventov SPU či stredoškolákov, keď nastupujú do zamestnania. Kým absolvent SPU aktuálne očakáva nástupný plat 1013 EUR/mesiac (priemer za všetky odvetvia je 995 EUR/t), čo je zhruba v súlade s tým, čo mu aj zamestnávateľ môže ponúknuť, stredoškolsky vzdelaný „nováčik“ spravidla žiada o 26 % vyšší nástupný plat v porovnaní s tým, čo mu ponúka zamestnávateľ.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov