Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Michal Májek

Pšenica

Minulý rok som sa v nadpise môjho komentáru pýtal,

či tento rok uvidíme prvé „býčie“ lastovičky. Môžeme povedať, že obchodná vojna medzi USA a Čínou všetky potenciálne lastovičky okamžite „zastrelila“. Tento spor priniesol tlak na pokles cien, čo znamenalo ďalší stratový rok, pre pšenicu už šiesty za sebou. Myslím si však, že budúci rok bude situáciu odlišná. Potenciál dohody medzi USA a Čínou by mal znamenať aj odstránenie najväčšej prekážky pre cenový nárast. Pre pšenicu sú však dôležité iné faktory. Minulý rok bola osiata v USA na najmenšej ploche za ostatných 100 rokov, čo znamená nižšie úrody. Väčším problémom pre pšenicu je už dlhšie veľký prebytok celosvetovej ponuky nad dopytom, čo znamenalo rast zásob na skladoch. Tu bude hlavnou premennou Rusko, ktoré je tým kľúčovým hráčom na trhu so pšenicou. Akékoľvek problémy Ruska (napríklad s počasím) by znamenali okamžitý tlak na rast cien, obzvlášť, keď zásoby USA ako poistky pre svetový trh sú nízke. Pre rok 2019 by som očakával, že pšenica bude nasledovať zvyšné dve hlavné agrokomodity. Nebude lídrom v pohybe smerom nahor, ale môže sa zviesť na pozitívnej vlne. To by malo prispieť konečne k ziskovému roku na trhu s touto obilninou.

  1. Kukurica

Kukurica má buď veľmi pozitívny fundamentálny obraz alebo veľmi negatívny a ani analytici sa nevedia zhodnúť, aký je ten správny názor. Tohtoročné koncoročné celosvetové zásoby kukurice by mali dosiahnuť viac ako 330 miliónov ton. To by bolo veľmi negatívne číslo, ktoré nedáva veľa nádeje, že by sa ceny kukurice mohli v blízkej budúcnosti odraziť prudšie nahor. V tomto čísle je však viac ako 150 miliónov ton zásob v Číne, čo znamená dve veci. Za prvé, toto číslo je viac ako otázne. A za druhé, Čína už veľmi dlho nebola exportérom kukurice. To znamená, že aj tieto zásoby zostanú len v Číne. Bez čínskych zásob sú celosvetové zásoby kukurice z historického hľadiska skôr nízke. Pozornosť analytikov sa na jar bude sústrediť aj na boj o pôdu medzi kukuricou a sójou. Po posledných dvoch rokoch, keď vyhrávala sója by sa tento rok karta mohla obrátiť v prospech kukurice. Pomer budúcoročnej ceny sóje ku kukurice je aktuálne na úrovni 2,37, čo je však stále okolo atraktívnych úrovní pre sóju. Preto bude zaujímavé, ako sa toto vyvinie v najbližších mesiacoch a ako táto vojna dopadne. Spomínané faktory by však mohli kukurici pomôcť k tomu, aby aj táto krmovina zaknihovala konečne pozitívny rok. Naposledy tak bolo v roku 2012, čiže už čakáme osem rokov.

Sója

Minuloročný komentár k sóji bol ukončený očakávaním, že výraznejšie zásoby na skladoch by mohli stlačiť cenu hlbšie pod 10-dolárovú úroveň. Presne to sa aj stalo. Kombinácia veľkej úrody v USA a rozdúchanie obchodnej vojne medzi USA a Čínou stlačili v roku 2018 ceny sóje až takmer k 8-dolárovej úrovni. Myslím si, že v roku 2019 by sme mohli vidieť presný opak. A to návrat cien naspäť nad 10 USD za bušel. Budúci rok sa pre sóju bude opäť točiť okolo konfliktu medzi USA a Čínou. Je to pochopiteľné, Čína spotrebúva 60% celosvetovej produkcie sóje a je zďaleka najväčším odberateľom pre americkú sóju. Som presvedčený, že budúci rok USA a Čína nájdu cestu k dohode, ktorej výsledkom bude aj odstránenie taríf na dovoz americkej sóje a to bude jeden z kľúčových faktorov možného cenového nárastu. Takisto už niekoľko rokov za sebou sme svedkami ideálneho počasia a poveternostných podmienok v USA počas hlavnej sezóny. To tiež nemôže trvať donekonečna a akákoľvek nepriazeň počasia takisto odčerpá časť sóje zo skladov, kde jej je momentálne viac ako dosť. Práve zníženie zásob zo súčasných extrémne vysokých úrovní musí byť nutnou podmienkou dlhodobejšieho cenového odrazu tejto olejniny.

Michal Májek

Autor je komoditným portfólio manažérom spoločnosti Tatra Asset Management

Očakávané ceny agrokomodít na burze v Chicagu v roku 2019 (ceny v USD/bušel)

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov