Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Michal Májek

Celkový obraz vývoja ceny na sóji na burze v Chicagu začína vyzerať čím ďalej,

tým lepšie. Silná technická formácia „hlava-ramená“, ktorú som spomínal v minulomesačnom komentári v mesačníku AGROMAGAZÍN sa stala realitou a na konci mesiaca trh prestrelil cez jej horné pásmo.

To je definované ako spojnica vrcholov z konca júla, polovice októbra až cez niekoľko novembrových maxím. Takáto dobre definovaná formácia s niekoľkými dotykmi na hornom pásme zvykne prinášať silné prerazenia cez spomínané horné pásmo. V posledný novembrový deň uzavrela sója obchodovanie nad 9-dolárovou hranicou, čím sa podarilo splniť aj poslednú podmienku spomínanú minulý mesiac. Na základe tohto scenára by som očakával najbližšie mesiace silný odraz cien sóje s očakávaným potenciálom až k 10 dolárom za bušel. Podporou by mohlo byť aj otepľovanie vzťahov medzi USA a Čínou, kde stretnutie prezidentov Trumpa a Xia prinieslo prímerie v obchodnej vojne a dohodu o pokračovaní dialógu. To by mohlo výrazne pomôcť sóji, ktorá sa ocitla uprostred paľby z oboch strán a zavedenie ciel na americkú sóju zo strany Číny výrazne znížilo dopyt po nej. Možné odstránenie taríf by mohlo nakopnúť sóju k cenovému rastu na začiatku budúceho roka.

Michal Májek

Autor je komoditným portfólio manažérom Tatra Asset Management

Aktuálne informácie z vývoja cien plodín na burze v Chicagu od Michala Májeka nájdete i v pravidelnej rubrike v AGROMAGAZÍNe.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov