Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Mohli by čistiarne odpadových vôd v budúcnosti dodávať živiny, vodu a teplo pre produkciu ovocia a zeleniny? Výskumný projekt teraz testuje vertikálne pestovanie zeleniny hneď vedľa čističky odpadových vôd.

Do polovice storočia by klasické čistiarne odpadových vôd mali okrem čistej pitnej vody dodávať aj všetky živiny pre vertikálnu záhradnícku produkciu, najmä v mestských oblastiach. Projektoví partneri spoločného projektu „Suskult“ sledujú túto víziu.

Pestovateľský systém Suskult chce potrebné zdroje , teplo a vodu získavať priamo z čističky odpadových vôd. Všetky zložky potrebné pre rastlinnú výrobu, najmä fosfor, draslík, dusík a CO2, sa tu nachádzajú. Čistiarne odpadových vôd sú priamo na mieste prepojené s vertikálnym poľnohospodárskym kultivačným systémom. Vedci skúmajú, ako sa dajú látky získané z odpadových vôd znovu využiť hneď vedľa čističky odpadových vôd.

Myšlienka využitia zdrojov z čističiek odpadových vôd v cykle (napríklad fosfor z kalu a popola ako hnojivo) nie je nová. V budúcnosti sa však záhradnícka výroba má ukotviť priamo u dodávateľa surovín čistiarne odpadových vôd. Cieľom je šetrenie dopravných ciest a podpora regionality.

Prvý demonštračný závod v prevádzke

Ukážkové zariadenie, ktoré bolo nedávno uvedené do prevádzky v čističke odpadových vôd Emscher-Mümünd spoločnosti Emschergenossenschaft (EG) v Dinslakene v Severnom Porýní-Vestfálsku, má poskytnúť praktické poznatky. Systém je umiestnený v dvoch námorných kontajneroch. Časť je určená na regeneráciu živín: Dusík, fosfor a draslík z odpadových vôd a ich sprístupnenie ako tekuté hnojivo. Zelenina a šalát, vrátane sladkých zemiakov, moringy a žaburinky budú čoskoro rásť vo vertikálnom pestovaní v ostatných stavebných blokoch zariadenia.

Podprojekt sa zaoberá aj reštrukturalizáciou súčasných čistiarní odpadových vôd z čistej čistiarne odpadových vôd na dodávateľa zdrojov. Na tento účel sa vyvíjajú synergie a vylučovacie kritériá pre integráciu nového systému do čistiarní odpadových vôd. Na to, aby bolo možné integrovať poľnohospodársky systém do čistiarní odpadových vôd, je vraj nevyhnutné zásadné prehodnotenie zo strany čistiarní odpadových vôd (prevádzkovateľov). Okrem toho je potrebné vyvinúť dynamické a automatické riadenie procesov.

V ďalších podprojektoch sa vyvíjajú technológie, ktoré umožňujú získavanie zdrojov vody, dusíka, fosforu, draslíka, CO2 a tepla. Následne sa majú použiť pri bezpečnom a efektívnom pestovaní zeleniny na hydroponických systémoch

Prijatie a možné prekážky?

Projekt sa zaoberá aj celkovými spoločenskými vplyvmi a bariérami. Napríklad na workshope na tému „Použitie, marketing a spotreba potravín Suscult“ politickí predstavitelia poznamenali, že zapojenie občianskej spoločnosti do takýchto projektov by pomohlo zvýšiť akceptáciu vo všetkých sociálnych skupinách. Zástupca agrosektora dodal, že sa treba vysporiadať aj s negatívnym obrazom odpadových vôd a zabezpečiť konkurencieschopnosť produktov.

Pozitívne hlasy vyzdvihli úlohu projektu Suskult pri riešení súčasných a budúcich problémov. Kritickejšie hlasy hovorili o dôležitosti bezpečnosti a čistoty vyčistených odpadových vôd a konečných produktov. Výsledkom moderovaného highlight kola bolo zistenie, že aspekt transparentnosti pri tvorbe hodnoty je obzvlášť elementárny.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Suskult, EGLV Rupert Oberhäuser

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov