Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Projekt spojil viacero inštitúcií a firiem naprieč sektorom prvovýroby mlieka. Cieľom projektu je zlepšenie ekonomickej efektívnosti chovu dojníc na Slovensku tvorbou geneticky špičkových populácií dojníc s vysokou úžitkovosťou, kvalitou produkcie a dobrým zdravím. V tejto súvislosti sme oslovili generálneho riaditeľa firmy Slovenské biologické služby, a.s., Banská Bystrica Ing. Miloslava Šebeka (MŠ) a Ing. Soňu Krebsovú (SK).

Mohli by ste nám na úvod povedať niečo bližšie k projektu s názvom „Tvorba nukleových stád dojníc s požiadavkou na vysoký zdravotný status cestou využitia genomickej selekcie, inovatívnych biotechnologických metód a optimálneho manažmentu chovu“ (ďalej len NUKLEUS)?

MŠ: Slovenské biologické služby, a.s., Banská Bystrica sú nositeľom spomínaného projektu, ktorý realizuje 5 partnerov. Ak dovolíte, budem ich uvádzať podľa ich významnosti a výšky čerpania finančných prostriedkov. Najdôležitejším subjektom projektu je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Jej činnosť bola zameraná najmä na vytvorenie genetického jadra  holštajnského dobytka na Slovensku cestou dovozu genetických vysokohodnotných embryí z USA a Kanady. Prostredníctvom projektu NUKLEUS sa do našich chovov dostáva špičkový svetový genofond, vďaka čomu sa „naštartuje“ vlastný šľachtiteľský program priamo v slovenských chovoch. Na tomto mieste by som chcel vyjadriť mimoriadnu radosť z toho, že sa pracovníkom univerzity podarilo uspokojiť všetkých žiadateľov o dovezené embryá, ktorí splnili základné podmienky dané v rámci projektu. Tak ako sme boli od svojich partnerov (SPU) informovaní, urobili výraznejšie korekcie len u najväčších žiadateľov, vďaka čomu boli požiadavky naplnené rovnomerne. To pomohlo zachovať dobrú atmosféru v rámci komunity chovateľov.

Druhým participujúcim subjektom je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra. Táto inštitúcia robila v podstate podobnú činnosť ako nitrianska SPU (hoci v menšom rozsahu) so zameraním na simentálske plemeno, v tomto prípade ale od špičkových európskych chovateľov.

Doteraz sme sa venovali genetike. Sú v projekte aj firmy z ďalších oblastí chovu dojníc?

MŠ: My sme pri koncipovaní projektu vychádzali z overenej tézy, že okrem „genetiky“ je dôležitá aj výživa a celkový manažment chovu a tiež ustajnenie a celkovo pohoda zvierat.  

Kto bol zodpovedný za výživársku časť a manažérsku v rámci projektu NUKLEUS?

MŠ: V oblasti výživy bola súčasťou projektu firma DEWEX, s.r.o., Vígľaš. Táto firma sa venovala zvyšovaniu stráviteľnosti krmív a ich výživnej hodnoty a tiež všeobecne výrobe krmív pre prežúvavce (najmä konzervovaných objemových). Odborným garantom tejto časti projektu bol MVDr. Tomáš Mitrík, PhD.

Ďalším v poradí bolo Centrum vedecko-technických informácií (CVTI)Bratislava, ktoré malo na starosti najmä spracovanie výsledkov projektu a ich počítačovú analýzu.

Aká bola úloha nositeľa projektu, teda firmy Slovenské biologické služby, a.s., Banská Bystrica?

MŠ: Z mojich predchádzajúcich slov je jasné, že sme sa venovali ustajneniu s dôrazom na pohodu zvierat. Túto otázku totiž považujeme za veľmi dôležitú. Cieľom našej časti projektu bolo doladenie progresívnej metódy podstielania cestou využitia separátu z bioplynových staníc a stanovili sme si veľmi náročný cieľ: Znížiť tlak patogénov a v nadväznosti na to znížiť už tak vysokú spotrebu antibiotík tým, že ošetríme separát v hygienizačnej jednotke. Očakávaná miera účinnosti likvidácie patogénov separátu je podľa dodávateľa technológie 99 %. Osobitne vítame, že tento „útok“ proti patogénom sa nevedie ani chemicky, ani pomocou medikamentov, ale jednoduchou fyzikálnou metódou (v podstate ide o tepelné ošetrenie - pasterizáciu). Považujeme ju za veľmi progresívnu smerom do budúcnosti, pretože veríme myšlienke, že zvýšená spotreba antibiotík v chove HZ nie je priateľská pre ľudskú populáciu.

 

Celý text rozhovoru s Miloslavom Šebekom a Soňou Krebsovou nájdete v decembrovom vydaní Slovenského CHOvu na s.16-17.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Za rozhovor poďakoval Marián Dukes, Slovenský CHOV

Snímka: autor

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov