Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Odberateľ si cení vysokú kvalitu dodávanej suroviny. Kolegovia im zatiaľ hľadia na chrbát v rebríčku stád slovenského strakatého plemena. O to, čo je za ich úspechom, sme sa porozprávali s predsedom PD ŽIAREC Tvrdošín Cyrilom Orčíkom (CO) a jeho synom – zootechnikom Samuelom Orčíkom (SO). V chove je aj krava s najlepším vemenom a NAJkrajšie zviera 2. ročníka Simmental CUPu.

Aká cesta viedla k tomu, že dnes patríte nielen k producentom vysoko kvalitnej suroviny pre mliekarne, ale aj na čelo rebríčka chovateľov slovenského strakatého plemena.

CO: Po roku 1989 sme začínali podobne ako takmer všetci tunajší chovatelia dojníc - prevodným krížením nášho stáda býkmi červenej variety holštajnského plemena. Na prvej generácii krížencov sa veľmi dobre prejavil heterózny efekt (telesný rámec a mlieková úžitkovosť). Dojnice ďalšej generácie však mali problémy s chodením po pastve. To sa negatívne prejavovalo na ich zdravotnom stave a aj na mliekovej úžitkovosti. Aj preto sme sa v roku 2003 rozhodli prejsť na chov slovenského strakatého plemena – opäť prevodným krížením. O tom, že sme sa rozhodli správne, svedčí okrem iného aj udelenie štatútu šľachtiteľského chovu v roku 2011.

Zmenil sa prístup k šľachteniu dobytka po rozhodnutí prejsť na slovenské strakaté plemeno?

CO: Medzi selekčné kritériá sa dostali znaky ako fitness, ľahkosť telenia, kvalita končatín a vemena.

SO: Na prvé miesto v „podnikovom selekčnom indexe“ by som dal vlastnosti vemena.

CO: Neskutočne nám to pomohlo zlepšiť kvalitu vemien. O tom svedčí aj naše umiestnenie v rebríčkoch lineárneho hodnotenia v rámci populácie slovenského strakatého plemena za rok 2023 (3. miesto za vemeno a 1. miesto za celkové hodnotenie). Samozrejmosťou je udržiavanie vysokého obsahu zložiek mlieka, ktorý nebol v čase, keď sme chovali holštajnského dojnice, až taký preferovaný v dôsledku prístupu mliekarov.

Kedy nastal zlom v kvalite mlieka vo vašom podniku?

CO: Ja by som bod zlomu videl jednoznačne v zavedení dojenia v dojárni v roku 2002. Niekomu by sa to mohlo zdať neskoro, avšak pred stavbou rybinovej dojárne 2 x 10 dostali prednosť iné investície ako stavby a technológie.

Pri zlepšení kvality mlieka nám pomohlo zrušenie „mokrej toalety“ vemena. Inšpirovali sme sa najmä u susedov v Českej republike, odkiaľ nakupujeme aj inovatívny dezinfekčný prostriedok (na báze oxidu chloričitého, lineárnej alkybenzén sulfónovej kyseliny a kyseliny mliečnej), ktorý nahradil dovtedy používané prípravky na báze jódu.

 

Celý text nájdete v najnovšom Slovenskom CHOVe na s.34-35

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Za rozhovor poďakoval Marián Dukes, Slovenský CHOV,  snímka: autor

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov