V dňoch 21. – 23. mája 2014 sa v hoteli Patria na Štrbskom Plese pod záštitou MPaRV SR konal 35. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie Hygiena Alimentorum s tematickým zameraním ,,Bezpečnosť mäsa a mäsových výrobkov v duchu tradičnej kvality“.
Hlavnými gestormi konferencie boli Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, ŠVPS SR a Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA. Po privítaní a slávnostnom otvorení konferencie nasledovalo vystúpenie štátnej tajomníčky MPaRV SR Magdalény Lacko-Bartošovej, ktorá zdôrazňovala význam bezpečnosti a kvality domácich slovenských výrobkov, ako i sebestačnosť v oblasti produkcie potravín. Ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš informoval prítomných o výsledkoch dodržiavania potravinového práva v sektore mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku a v EÚ. Záverom dodal, že v priebehu dvoch týždňoch prebehne notifikácia, čo vlastne ,,slovenská potravina“ znamená, a SR bude prvou krajinou v EÚ, ktorá má úradne notifikovanú charakteristiku národnej potraviny. Nasledovali prednášky o poznatkoch v produkcii, zdravotnej bezpečnosti a kvality mäsa a mäsových výrobkov, boli prezentované zaujímavé novinky v oblasti moderných technologických postupoch vo výrobe mäsových výrobkov. Hovorilo sa o vplyve národnej legislatívy a legislatívy spoločenstva na bezpečnosť a kvalitu produkovaných mäsových výrobkov, ako i o návrate k tradičnej kvalite slovenských výrobkov. V tomto duchu sa nieslo i spestrenie konferencie degustáciou spišských párkov ako zaručeného tradičného slovenského receptu.
Ing. Martina Gondeková, PhD.
NPPC – VÚŽV Nitra
Foto: autor
Medzinárodnej vedeckej konferencie sa zúčastnilo 170 odborníkov z oblasti hygieny a kvality mäsa a mäsových výrobkov