Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Otázka: Na úvod podnikania pre začínajúcich poľnohospodárov sú potrebné aspoň nejaké finančné zdroje. Odkiaľ môžu začínajúci farmári získať financie pre svoj podnikateľský zámer?

Bálint Pém: Aktuálne sa nám otvára aj nové programovacie obdobie Programu rozvoja vidieka 2014-2020, kde, tak ako sme počuli na nedávnej konferencii AGROBIZNIS v roku 2015 od zástupcov PPA, bude s najväčšou pravdepodobnosťou vypísaná prvá výzva na predkladanie projektov pre začínajúcich poľnohospodárov niekedy v priebehu júna tohto roka. Pôjde o opatrenie 6.1.

Začínajúci farmár má možnosť čerpať podporu v podobe priamych platieb vrátane platby pre mladých farmárov, čo však tento rok veľmi neodporúčam pre tých začínajúcich farmárov, ktorí chcú žiadať o finančné prostriedky z Programu rozvoja vidieka. Keď totiž niekomu vznikne nárok na priame platby, musí mať registrovanú pôdu, no zádrheľ je v tom, že na čerpanie nenávratného finančného príspevku z PRV v deň podania žiadosti ešte nesmie byť registrovaný ako farmár (nesmie mať IČO), pretože podpora z PRV sa vzťahuje len na začínajúcich farmárov. No po zverejnení výzvy sa už je potrebné zaregistrovať, pretože pri schválení projektu už daná osoba musí mať svoje IČO. Ak sa teda výzvy pre začínajúcich farmárov z PRV budú vyhlasovať až v júni, ten, kto požiada tento rok o priame platby (v máji) už de facto musí byť registrovaný vopred. Keďže finálne podmienky pre čerpanie NFP z PRV sa aktuálne len finalizujú a v nich je nateraz metodika nastavená tak, ako som hovoril, bude rozumnejšie, keď si začínajúci farmár tento rok nepožiada o priame platby. Takto bude mať istotu, že si „neodpíli“ cestu k možnosti čerpania podpory z Programu rozvoja vidieka. Trošku ma mrzí, akým spôsobom boli v ostatnom období prezentované správy k tejto problematike, keďže na predchádzajúcich seminároch sa hovorilo o tom, že potenciálni žiadatelia sa majú vopred registrovať za poľnohospodárov. Tí, čo tak urobili, pritom teraz nemôžu čerpať z tohto opatrenia z PRV.

Otázka: Existujú aj iné finančné zdroje, ktoré by mohli začínajúci poľnohospodári čerpať?

Bálint Pém: Okrem opatrení určených výlučne pre začínajúcich poľnohospodárov môžu čerpať financie aj z ďalších opatrení PRV určených pre agrárnu prvovýrobu. Zvýhodnení budú aj pri opatrení 4.1, no napríklad aj opatrení Spolupráca či pri riešení integrovaných projektov a čerpať budú môcť aj cez opatrenie Leader. V tomto opatrení si Miestne akčné skupiny môžu stanoviť svoje vlastné podmienky pre podporu mladých poľnohospodárov bez ohľadu na to ako ich nastavilo ministerstvo, samozrejme v súlade s cieľmi podpory, ktoré má riešiť Leader. Okrem toho sa chystá produkt Moja pôda pre mladých od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, kde by mali mať mladá poľnohospodári výhodnejšie úročenie na nákup pôdy.

 

Celý rozhovor s predsedom Združenia mladých farmárov Slovenska Bálintom Pémom si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 04/2015.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov