Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Poslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov v EÚ. Parlament v stredu 24.4. 2024 schválil revíziu nariadenia o strategických plánoch SPP a horizontálneho nariadenia SPP, pričom 425 hlasov bolo za, 130 proti a 33 sa zdržalo hlasovania. Poslanci prijali návrh zákona s technickými úpravami, ktoré navrhla Rada a schválil parlamentný výbor pre poľnohospodárstvo 15.4. 2024.

Ďalší postup

Nariadenie musí teraz schváliť Rada. Belgické predsedníctvo Rady informovalo Parlament, že ak poslanci schvália návrh vo forme schválenej Osobitným výborom Rady pre poľnohospodárstvo, Rada prijme rovnaký text.

Po schválení Radou bude zákon uverejnený v Úradnom vestníku EÚ a okamžite nadobudne účinnosť. Poľnohospodári už budú môcť v roku 2024 uplatňovať aktualizované environmentálne „podmienenosti“ pre svoje žiadosti o finančnú podporu z EÚ.

Súvislosti

Revízia SPP mení pravidlá pre tri environmentálne podmienky, ktoré musia poľnohospodári dodržiavať, aby dostali finančné prostriedky. Poskytuje tiež väčšiu flexibilitu krajinám EÚ pri udeľovaní výnimiek z noriem SPP, ak sa vyskytnú problémy s ich uplatňovaním a v prípade problémov spôsobených extrémnym počasím. Malé farmy do 10 hektárov by boli oslobodené od kontrol a sankcií za nedodržiavanie niektorých pravidiel SPP.

Aby sa urýchlilo prijatie opatrení, Parlament súhlasil, že sa bude materiálom zaoberať v rámci takzvaného naliehavého postupu.

Parlament v utorok rozhodol, že nevznesie námietky proti návrhu Komisie, ktorý dopĺňa balík na zjednodušenie SPP. Podľa textu budú mať členské štáty väčšiu voľnosť pri uplatňovaní požiadavky SPP na udržanie pomeru trvalých trávnatých porastov k poľnohospodárskej ploche nad 5 % v porovnaní s rokom 2018 (GAEC 1).

 

Tlačová správa EP

Snímka: WIKIPEDIA

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov