Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Od nášho minulého reportu z konca roka 2022 sme videli na európskom trhu pokles cien ošípaných, vzostup cien jatočného dobytka, pokles cien mliečnych komodít a stagnáciu cien ropy.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni stagnujú na 2,00 EUR/kg jat. hm.. Na aukcii na burze ISN v Nemecku však badať prvky poklesu ceny, keď sa tu dnes na najnovšej aukcii zobchodovala komodita za priemernú cenu 2,06 EUR/kg jat. hm., čo signalizuje od začiatku roka pokles o 3 eurocent na kg jat. hm. Dánske ceny jatočných ošípaných od nášho  predchádzajúceho reportu klesli o 9 eurocent/kg jat. hm. na 1,74 EUR/kg jat. hm., ceny v Španielsku na Mercolleide v sledovanom období stagnovali na 1,65 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny jatočných ošípaných sa v posledný kalendárny týždeň roka podľa štatistík razantne prepadli a to takmer o 30 eurocent/kg jat. hm. na 1,7 EUR/kg jat. hm. Verme, že ide len o dočasnú anomáliu, keďže v ostatných krajinách V4 ostali ceny v pásme medzi 2 až 2,1 EUR/kg jat. hm.

Predpokladáme, že slovenské ceny jatočných ošípaných sa znovu vrátia do pásma 1,95 - 2,05 EUR/kg jat. hm., a to i napriek tomu, že sa na európskom trhu sa začína črtať zvýšený tlak pre pokles cien. Na druhej strane EÚ produkcia bravčoviny ostáva ďalej utlmená, čo znižuje potenciál pre výraznejší pokles ceny komodity v ďalších týždňoch.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných pokračujú v poklese. Dôvodom je nízky dopyt po komodity v aktuálnom sviatočnom čase, pre ktorý býva typická najvyššia spotreba bravčoviny v rámci celého roka. V porovnaní s naším predchádzajúcim reportom čínske farmárske ceny skorigovali nadol o 17 eurocent/kg ž. hm. na 2,06 EUR/kg ž. hm., kým na burze Dalian ceny živých ošípaných klesli o 72 EUR/t ž. hm. na 1952 EUR/t ž. hm. Čína naďalej bojuje s rastúcimi počtami prípadov COVID-19, čo negatívne vplýva na dopyt po komodite. Na druhej strane vláda pokračuje v zjemňovaní podmienok lockdownov, pričom po odznení vlny COVID-19 tak môže dôjsť k opätovnému nárastu dopytu po komoditách v krajine vrátane nárastu spotreby bravčoviny.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA v sledovanom období oslabili o 12,7 % na 1,59 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA korigovali nadol o 6 % na 1,77 USD/kg jat. hm. Produkcia ošípaných v USA v 4.Q 2022 vykázala ďalší pokles, pričom aktuálne stavy jednotlivých kategórií zvierat naznačujú na pokračovanie medziročného spomaľovania produkcie i v 1.Q 2023. To naznačuje na scenár, že súčasný pokles cien v regióne by mohol byť len dočasný.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v porovnaní s naším minulým reportom posilnili. Jatočné kravy (R3) medzitýždenne zdraželi o 17 eurocent jat. hm. na 4,12 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) za ostatné dva týždne posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 5,12 EUR/kg jat. hm.

Rastúci cenový trend naďalej vykazujú aj ceny jatočných býkov v celej EÚ, pričom mierny vzostup zaznamenali aj ceny jatočných kráv. Na slovenskom trhu sa podľa štatistík počas sviatkov prepadli ceny jatočných býkov R3 približne 0,5 EUR/kg jat. hm. tesne pod 4 EUR/kg jat. hm., pričom predpokladáme, že ďalšie týždne budú tieto mazať svoje predchádzajúce straty a znovu posilňovať.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ pokračovali v poklese aj na prelome rokov. Európske ceny masla v porovnaní s naším minulým reportom klesli o 162 EUR/t na dnešných 4850 EUR/t, kým ceny SOM korigovali nadol o 160 EUR/t na 2649 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM tak aktuálne skorigovala na 39,83 EUR/100 kg, pričom v sledovanom období klesla takmer o 6 %.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 52. kalendárnom týždni 2022 pokračovali vo svojom raste, keď na medziročnej báze boli o 3,6 % vyššie. Spotové ceny mlieka na severe Nemecka sa v porovnaní s predsviatočným obdobím stabilizovali, keď posilnili o 8,5 EUR/100 kg do pásma 43 – 44,5 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka oscilovali menej, keď posilnili o 2 EUR/100 kg na 41 EUR/100 kg.

Dnešná aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande potvrdila klesajúci cenový trend mliečnych komodít. Tie boli zobchodované za priemernú cenu 3365 USD/t, čo znamená v porovnaní s predchádzajúcou aukciou z druhej polovice decembra pokles ceny o 2,8 %.

Ceny mlieka v USA v sledovanom období posilnili o 3 % na 43,41 USD/100 kg.

Súčasný trend na trhu s mliekom ďalej poukazuje na cenovú korekciu surového kravského mlieka. 

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): január 2023: 48,35 EUR/100 kg, február 2023: 46,75 EUR/100 kg, marec 2023: 45,55 EUR/100 kg, Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): január 2023: 48,65 EUR/100 kg, február 2023: 47,05 EUR/100 kg, marec 2023: 45,70 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Cena ropy Brent sa po zavedení embarga na dovoz ruskej ropy do EÚ ako aj cenového stropu na ruskú ropu dokázala odraziť zo svojich cenových miním v okolí 75 USD za barel a do konca roka posilniť k svojmu 50 – dennému priemeru na cene 87 USD za barel. V prvej dekáde januára ale komodita znovu odovzdávala zisky, pričom aktuálne sa obchoduje za cenu 80 USD za barel, čo je totožná cena ako v čase písania nášho predchádzajúceho reportu. Pandémia COVID-19 naďalej komplikuje ekonomickú aktivitu v Číne, čo sa pretavuje do poklesu dopytu po komoditách vrátane ropy. Cenám ropy nepomáhajú ani pokračujúce avíza ďalšieho rastu úrokových sadzieb kľúčových centrálnych bánk sveta, ktoré zvyšujú riziko príchodu recesie.

Na druhej strane zavedenie embarga na ruskú ropu zo strany EÚ narušilo toky ropy v rámci sveta, pričom je pravdepodobné, že Rusko kvôli tomu postupne začne spomaľovať svoju produkciu. Táto obava tak nedovoľuje cenám ropy ani príliš klesať, pričom sa zdá, že komodita sa bude aj najbližší týždeň ďalej pohybovať v bočnom cenovom pásme medzi 78 až 85 USD za barel.

Pomerne minimálne sa ostatné týždne menili i ceny palív na európskych burzách, čo sa postaralo o relatívnu cenovú stabilitu palív aj na slovenských čerpacích staniciach. V najbližšom týždni by sme mohli vidieť na slovenskom trhu stagnáciu cien benzínu Natural 95 na 1,50 EUR/l, pričom cena nafty by mohla poklesnúť o 1 eurocent/l na 1,62 EUR/l.

Pripomíname, že už 5.2.2023 začne platiť embargo aj na dovoz všetkých ruských ropných produktov po mori, čo bude veľkou skúškou pre inak deficitný európsky trh s motorovou naftou. Momentálne sa ale na európskom trhu javia ceny nafty ako zastabilizované.

Výrazný pokles evidujeme aj pri európskych cenách zemného plynu TTF, ktoré skorigovali nadol k 70 €/MWh. Za poklesom cien stojí, popri poklese spotreby, hlavne mimoriadne teplé počasie v Európe, vďaka ktorému klesajú zásoby v zásobníkoch výrazne pomalšie ako obvykle. I vďaka tomu sú európske zásobníky stále naplnené na 83 %, čo dáva sľubné predpoklady pre preklenutie aktuálnej zimy bez nutnosti robiť ďalšie výraznejšie obmedzenia spotreby.

/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov