Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Novozélandské ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje nárast hodnoty exportov mliečnych produktov do roku 2020 o 26 % na 17,7 mld. $.

Export mäsa a vlny sa zníži o 2,2 % na 8,8 mld. $, no hodnota vývozov pestovateľov ovocia a zeleniny vzrastie o 37 % na 5,7 mld. $.

 

Chovy s mliekovým hovädzím dobytkom hospodáriace na 6 % územia Nového Zélandu

(1,7 mil. ha) dosiahli v roku 2015 príjem 8265 $/ha. Prognóza na rok 2016 predstavuje 7782 $/ha. Pestovanie ovocia a zeleniny na ploche 0,5 mil. ha dosiahlo v roku 2015 príjem 8830 $/ha, pričom prognóza na rok 2016 počíta s 10030 $/ha. Na opačnom konci pomyselného rebríčka stoja chovatelia oviec a mäsového dobytka s príjmom na úrovni iba 783 $/ha. Prof. J. Rowarthová z novozélandskej Waikato University vyjadrila svoje stanovisko k hlasom volajúcich po radikálnej environmentálne motivovanej redukcii počtov dojníc v krajine (až o 80 %). Postupné nahradzovanie výroby mlieka pestovaním ovocia a zeleniny by mohlo mať určité ekonomické opodstatnenie, no kľúčovými faktormi zostávajú vhodnosť pôdy, podporná infraštruktúra a vstupy do výroby. Prof. Tony Parson z Massey University skúmal vďaka podpore Novozélandského centra poľnohospodárskeho výskumu (NZAGRC) emisie škodlivých plynov. Dospel k záveru, že pri danom množstve vstupov dokáže mlieková farma vyprodukovať dvoj až trojnásobné množstvo potravín, rovnaké, prípadne menšie množstvo metánu a menej než polovicu emisií dusíka. Prof. Rowarthová dodáva, že najlepšou voľbou pre ekonomiku aj životné prostredie je riadenie mliekových stád na najvyššej úrovni produktivity.

Zo zdrojov NZFarmer preložil a upravil:

Miroslav Záhradník, NPPC - VÚŽV Nitra

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov