Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Európska komisia predpokladá, že celoročné dodávky mlieka v EÚ v roku 2014 dosiahnu rekordných 146,4 mil. ton, čo by hovorilo o 4 % - nom medziročnom náraste produkcie.

  Ako však realita nateraz naznačuje, celková produkcia roku 2014 môže byť ešte oveľa vyššia. A inak tomu nie je ani pri ďalších producentoch sveta. Produkcia mlieka v USA by v roku 2014 mala vzrásť medziročne o 2,5 % na 93,61 mil. ton a v roku 2015 by expanzia mala pokračovať o ďalšie 3 % na 96,38 mil. ton. Úspešný ročník má za sebou aj N. Zéland, kde produkcia od júna 2013 do júna 2014 medziročne poskočila nahor o 9,4 % na 21,3 mil. ton.

Problémom tak masívneho nárastu ponuky mlieka je, že globálny dopyt po mlieku nestíha rásť rovnakým tempom ako produkcia. To zákonite sa skôr či neskôr prejaví aj na cenotvorbe mlieka. Apropos, EÚ vďaka pomerne slušnému nárastu exportov mliečnych komodít dokázala v roku 2014 si udržať pomerne priaznivé cenové hladiny mlieka, aj keď aj tu v druhej polovici roka vidíme postupný tlak na pokles cien. No napríklad ceny mliečnych komodít realizovaných na pravidelných aukciách mliekarne Fonterra na N. Zélande poklesli od začiatku januára 2014 z ceny 4943 USD/t na 2513 USD/t začiatkom decembra 2014. Celkovo tento pokles predstavuje 49 %. Aj keď výhoda nižšieho cenového kurzu eura voči doláru (lacnejšie euro) by producentom v EÚ mala ostať aj v roku 2015, aktuálny nárast zásob týchto komodít na skladoch naznačuje, že ponuka mlieka v EÚ je vyššia ako dokáže globálny trh absorbovať. Viac sušeného mlieka sa spravidla vyrába vtedy, keď je potrebné spracovať mlieko, ktoré sa nevyužije na výrobu produktov s pridanou hodnotou. Môžeme síce argumentovať, že nám rastú exporty sušeného odtučneného mlieka, no treba kalkulovať aj s alternatívou, že od jesene 2014 prichádza sezónne maximum produkcie mlieka na Novom Zélande, ktorý je hlavným konkurentom EÚ pri tejto komodite v rámci globálnych exportov. A najnovšie dáta produkcie N. Zélandu od júna 2014 do októbra 2014 hovoria o medziročnom náraste produkcie mlieka o 4,7 %. Efekt zrušenia kvót na mlieko pritom v EÚ stále silne rezonuje v podobe pokračovania navyšovania produkcie mlieka. Takže ak si to zhrnieme, prudký nárast produkcie EÚ, v kombinácii s rastom produkcie v USA a Oceánii nám dáva silný signál, že v roku 2015 bude ponuka mlieka vo svete obrovská.

Nerovnováha medzi ponukou a dopytom podľa AGROMAGAZÍNu sa už čoskoro plne prejaví aj na cenách mlieka. Oceánia najbližšie mesiace dosiahne maximum svojej celoročnej produkcie, čo zrejme bude hlavný spúšťací mechanizmus pre pokles cien. Predpokladáme, že v prvom polroku uvidíme v EÚ ako i SR klesajúci trend, ktorý sa zastaví až po tom, čo EÚ v dôsledku nerentability výroby spomalí produkciu mlieka. Chrániť nás pred dramatickými prepadmi cien by malo v budúcom roku oslabené euro, no napriek tomu je tu reálna šanca, že sa s cenami v SR krátkodobo pozrieme aj k 25 eurocent/kg. V druhom polroku 2015 by sa už mal začať obnovovať proces nastoľovania rovnováhy medzi ponukou a dopytom vo svete, čo by mohlo viesť k postupnému ozdraveniu cien smerom späť k 30 eurocent/kg.

/AGROMAGAZÍN/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov