Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Počas tohtotýždňovej aukcie novozélandskej mliekarne Fonterra sa ceny mliečnych komodít znovu naladili na rastovú vlnu.

V porovnaní s predchádzajúcou aukciou spred dvoch týždňov ceny mliečnych komodít vzrástli o 4,9 %, keď sa kontrakty obchodovali v priemere za 4828 USD/t. Polepšili si všetky kľúčové komodity. Sušené odtučnené mlieko sa zobchodovalo v priemere za 4566 USD/t, čo znamenalo v porovnaní s minulou aukciou nárast ceny o 3,3 %.

Ceny sušeného plnotučného mlieka vzrástli v priemere o 7,7 %, jednotlivé kontrakty sa zobchodovali v priemere za 5058 USD/t. Ceny sušeného mliečneho tuku vzrástli o 3,6 % na 4742 USD/t. Mierne si pohoršili len ceny masla, ktoré oproti minulej aukcii spred dvoch týždňov poklesli o 0,3 % na 3693 USD/t.
Ceny mliečnych komodít na burze mliekarne Fonterra stúpali už trikrát v rade. Od miernej cenovej korekcie z mája tak komodity znovu posilnili približne o 7 %. AGROMAGAZÍN preto stále ostáva naladený pozitívne na cenotvorbu mlieka i v SR, pričom rast cien by sme mali vidieť nielen v júni, ale taktiež aj v nasledujúcich troch mesiacoch. Počas septembra 2013 by ceny mlieka v SR (4 % tuku a 3,4 % bielkovín) by sa mohli dostať do intervalu 34,00 – 34,70 EUR/100 kg. Reálna cena bude zrejme o niečo nižšia, keďže slovenské mlieko sa dodáva s o niečo nižším obsahom mliečnych zložiek ako je pri FCM mlieku.     
/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov