Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Plodiny: Po niekoľkých týždňoch poklesu cien plodín na svetových burzách sme počas uplynulého týždňa boli svedkami ich stabilizácie, resp. mierneho posilnenia.

Na burze MATIF medzitýždenne stagnovali ceny pšenice na 161 EUR/t, ceny kukurice si za toto obdobie prilepšili o 1 EUR/t, keď posilnili na 163 EUR/t a ceny repky pridali 9 EUR/t, pričom sa komodita počas dnešného dňa obchodovala za 380 EUR/t.

 

Na burze v Chicagu zastavili svoj prepad ceny pšenice, ktoré medzitýždenne posilnili o 1 EUR/t na 131 EUR/t, ceny kukurice pridali za toto obdobie 3 EUR/t, keď vzrástli na 116 EUR/t. Ceny sóje zaznamenali medzitýždenný pokles o 3 EUR/t na 314 EUR/t. Špekulatívny kapitál ostáva pri obilninách (pšenica, kukurica) naďalej nastavený na krátku stranu (pozície stavujúce na pokles cien), no zdá sa, že pre komerčných hedžerov sa aktuálne ceny začínajú javiť ako zaujímavé, keďže táto skupina účastníkov trhu v ostatnom týždni masívne zatvárala krátke pozície (stávky na pokles), čo by mohlo do ďalších týždňov priniesť stabilizáciu cien plodín. Aktuálne výhľady na budúcu úrodu kukurice a sóje v USA sú stále nastavené na rekordnú produkciu a technicky sa všetky plodiny naďalej držia v poklesnom trende, čo znamená, že riziko pokračovania poklesu cien nemôžeme nateraz stále vylúčiť. Predpokladáme ale, že súčasný odhad rekordnej úrody plodín (jarín v USA, resp. pšenice vo svete) je už v dominantnej miere započítaný v aktuálnych cenách, čo by mohlo byť do budúcich mesiacov sľubným signálom pre stabilizáciu, resp. posilnenie cien plodín. Nateraz vládnu isté pochybnosti o tom, či produkcia kukurice v USA bude naozaj až tak vysoká ako sa aktuálne predpokladá, pričom prípadné prekvapenie v podobe budúcej redukcie odhadu by mohlo pomôcť cenám zamieriť nahor. Pri pšenici sa zase vedú dohady o tom, koľko farmárov v USA budúci rok zredukuje pestovateľské výmery, keďže drvivá väčšina z nich tento rok predávala pšenicu s veľkými stratami. Francúzska produkcia pšenice sa odhaduje na 29 mil. ton, čo je najmenej od roku 1986. Ukrajina už skončila žatvu pšenice s finálnou produkciou 26,6 mil. ton, žatva v Rusku finišuje, pričom produkcia krajiny bude atakovať rekordnú métu na úrovni 73 mil. ton. Mierne znížený odhad produkcie repky v EÚ ako aj finálna produkcia repky na úrovni len 1,15 mil. ton na Ukrajine (kvôli vlaňajším problémom so sejbou) je aktuálne podporou cien repky na burze MATIF. Komodita však má problém prekonať silnú úroveň rezistencie na 382 EUR/t a zrejme s touto úrovňou sa bude pasovať naďalej aj tento týždeň. Zaujímavé bude naďalej sledovať dynamiku amerických exportov sóje a kukurice, ktoré sú mimoriadne silné. Za uplynulý týždeň USA exportovali 1,43 mil. ton kukurice a 1,24 mil. ton sóje, čo sú vzhľadom na historický vývoj za toto časové obdobie naozaj vysoké čísla. Ak tempo exportov v nasledujúcich mesiacoch nezvoľní, investori by mali tento fenomén začať započítavať do cien obidvoch plodín, čo by malo byť podporou v ich raste.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 36. týždňa 2016: pšenica 155 – 165 EUR/t, kukurica 160 – 168 EUR/t, repka 374 – 382 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku ostávajú aj tento týždeň zakonzervované na hladine 1,66 EUR/kg jat. hm., pričom dánske ceny v tomto týždni posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 1,55 EUR/kg jat. hm. Tento vývoj v EÚ je badateľný napriek tomu, že v USA sa ceny komodity znovu dostali pod tlak, keď za uplynulý týždeň oslabili o 6 % na 1,31 USD za kg jat. hm. Spomaľovanie produkcie v EÚ v kombinácii s oslabením eura voči doláru v uplynulých dvoch týždňoch, ktoré priaznivo vplýva na dynamiku exportov z EÚ sú nateraz dva faktory, ktoré pomáhajú držať sa cenám v EÚ na vyšších úrovniach. Predpokladáme, že tento týždeň ostanú v SR ceny jatočných ošípaných stagnovať v pásme 1,63 až 1,68 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných býkov triedy R3 v Nemecku pokračujú v rastovej trajektórii, keď v aktuálnom týždni poskočili nahor o ďalších 5 eurocent/kg jat. hm. na 3,65 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv sa medzitýždenne nezmenili, keď stagnujú na 2,73 EUR/kg jat. hm. (R3).

Spotové ceny mlieka v západnej Európe potvrdzujú rastový trend. V Nemecku v minulom týždni posilnili o 0,75 až 2,25 EUR/100 kg do pásma 33 až 34 EUR/100 kg. Spotové ceny v Holandsku medzitýždenne pridali 2 EUR/100 kg, pričom vzrástli na 34 EUR/kg jat. hm. Svoj pokles zastavili aj ceny v USA, ktoré za uplynulý týždeň posilnili o 2 %. Priaznivý vývoj zaznamenáva aj N. Zéland. Dnešná aukcia mliekarne Fonterra priniesla v priemere o 7,7 % vyššie predajné ceny zobchodovaných kontraktov oproti tej minulej. Od začiatku augusta cena ceny mliečnych komodít tak vzrástli už o 27 %. Nemecké dodávky mlieka za 35. týždeň 2016 ostávajú medziročne o 2 % nižšie. Rastový trend cien mlieka tak nateraz ostáva neporušený. Najvyšší čas, aby tento svetový trend začali do cien mlieka započítavať aj slovenské mliekarne. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): august 26,81 EUR/100 kg, september 26,90 EUR/100 kg, október 27,25 EUR/100 kg, október 27,75 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): august 25,21 EUR/100 kg, september 26,02 EUR/100 kg, október 26,49 EUR/100 kg, október 27,03 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent počas uplynulého týždňa zaznamenali niekoľko významných posunov obidvomi smermi po tom, čo média zverejňovali výsledky rokovaní viacerých producentských krajín o ich možnej dohode o zmrazení svetovej produkcie ropy. Nateraz však k žiadnej dohode nedošlo. Cena ropy Brent medzitýždenne tak oslabila o 1 USD za barel, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 47 USD za barel. Iránska produkcia ropy po zrušení sankcií na krajinu v uplynulých niekoľkých mesiacoch vzrástla o 1,5 mil. barelov na 3,6 mil. barelov denne, takže pokles produkcie niektorých krajín je kompenzovaný rastom produkcie Iránu. Dopyt po rope ostáva silný, takže ponuka a dopyt sa postupne dostávajú do rovnováhy, na trhu je však stále značné množstvo zásob. Preto ostávame naďalej naladení na scenár pohybu cien ropy v pásme 40 – 50 USD za barel. Ceny PHM v Rotterdame za uplynulý týždeň oslabili, čo by mohlo priniesť priestor pre zníženie cien aj na slovenských čerpacích staniciach. Ceny nafty aj naturalu 95 by mohli tento týždeň klesnúť o 2 €centy na liter na 1,04 EUR/l (nafta), resp. 1,21 EUR/l (natural 95).

/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov