Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Plodiny: Rastlinné agrokomodity na globálnych trhoch si počas minulého týždňa nedokázali nájsť jednoznačné smerovanie.

  Kým olejniny dokázali rásť, obilniny strácali. Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 188 EUR/t. Cena kukurice medzitýždenne oslabila o 1 EUR/t na 164 EUR/t, no repka si dokázala pripísať k dobru 10 EUR/t, keď medzitýždenne posilnila na 374 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t na 175 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 1 EUR/t na 138 EUR/t a ceny sóje vzrástli o 2 EUR/t na 331 EUR/t. V dolárovom vyjadrení však strácali aj ceny sóje, keďže sme minulý týždeň znovu videli posilňovanie zelenej bankovky voči euru. Do cenotvorby pšenice vo svete aktuálne dominantne zasahuje počasie. Priaznivý výhľad vývoja porastov v regióne Čierneho mora a súčasne príchod zrážok na väčšiu časť pestovateľských oblastí pšenice v USA priniesli uvoľnenie, čo malo za následok oslabenie cien komodity. USA napriek tomu medzitýždenne hlási zhoršenie kondície porastov pšenice, zatiaľ však nejde o nejako významne negatívne čísla (kondícia porastov je tesne pod 10 ročným priemerom). Kondícia porastov v EÚ sa javí teraz ako nadpriemerná a podľa najnovších informácií atašé USDA pre EÚ v májovom reporte USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, ktorý po prvýkrát odhalí odhady produkcie pre ročník 2015/16, uvedie očakávanú tohtoročnú produkciu pšenice na úrovni 151 mil. ton (vrátane tvrdej pšenice), čo by po minulom roku bola druhá historicky najväčšia úroda pšenice v EÚ. Kukurica trpí kvôli stále nie príliš optimálnej rýchlosti exportov z USA, ktoré sa stále hýbu 5 % pod aktuálnym odhadom USDA. Okrem toho na americké exporty negatívne vplýva silný dolár, čo ďalej tlačí ceny komodity k zemi. Na burze v Chicagu to nemá ľahké ani sója. V eurovom vyjadrení jej ceny síce medzitýždenne vzrástli, no bohatá úroda v Brazílii a Argentíne a minulotýždňové nečakané zrušenie niektorých exportných objednávok z USA v tomto ročníku vytvorilo tlak na pokles cien aj pri tento komodite. Zdá sa tak, že aj ceny repky napriek minulotýždňovému vytvoreniu nového tohtoročného cenového maxima (hlavne vďaka slabému euru) budú mať tento týždeň ťažkú úlohu potvrdiť minulotýždňový trend. Z pohľadu technickej analýzy sa americké trhy s hlavnými agrokomoditami stále nachádzajú v poklesnom trende, takže hrozí dosť realistický scenár, že aj tento týždeň uvidíme pokračovanie poklesu cien plodín. Ako však už je známe, trhy dokážu veľmi rýchlo reagovať na nové správy, takže vonkoncom nemôžeme vylúčiť prípadnú zmenu trendu a to hlavne pri objavení sa správ o zhoršovaní sa počasia v hlavných pestovateľských oblastiach. V USA už začala sejba kukurice, pričom hneď v úvode mešká za svojim päťročným priemerom. Zatiaľ to nič neznamená, no progres tejto aktivity trhy pozorne sledujú.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 16. týždňa 2015: 184 – 190 EUR/t, kukurica 160 – 165 EUR/t, repka 368 – 370 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku ako aj v Dánsku sa tento týždeň dokázali vymaniť z neutrálneho pásma a posilňujú. V Nemecku ceny stúpli medzitýždenne o 5 eurocent/kg jat. hm. na 1,45 EUR/kg jat. hm., v Dánsku pridali k minulotýždňovej cene 3 eurocent/kg jat. hm. , keď sa v aktuálnom týždni realizujú za 1,39 EUR/kg jat. hm. Podporou cien komodity je oslabujúce euro, ktoré za ostatný týždeň oslabilo voči doláru o 3 %. Predpokladáme, že pozitívny trend sa prenesie zo západnej Európy aj na Slovensko, kde by ceny jatočných ošípaných mohli vzrásť o 3 – 4 eurocent/kg jat. hm. a dostať sa tak do pásma 1,45 – 1,50 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku ostávajú v tomto týždni nezmenené, t.j. pri jatočných býkov sa cena kategórie R3 hýbe na 3,75 EUR/kg jat. hm., pri jatočných kravách R3 na 3,15 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov v SR by tak mali ostať oscilovať v pásme 3,05 až 3,10 EUR/kg jat. hm.

Situácia na trhu s mliekom sa v medzitýždennom porovnaní taktiež príliš nezmenila. Spotové ceny mlieka v Holandsku pokračujú v poklese, aj keď ten sa zmiernil, nakoľko ceny mlieka v krajine medzitýždenne oslabili o 0,5 EUR/100 kg na 32,50 EUR/100 kg (mlieko s obsahom 4,4 % tuku). Do mierne poklesného trendu sa dostali aj ceny v USA no a uvidíme, za akú priemernú cenu sa zrealizujú mliečne komodity počas zajtrajšej aukcie mliekarne Fonterra. V každom prípade poklesu tlaku na pokles cien sa nateraz trh nezbavil, aj keď istú pomoc by mu v EÚ mohol poskytnúť znovu oslabujúci kurz eura voči doláru. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): apríl 30,85 EUR/100 kg, máj 30,08 EUR/100 kg, jún 29,12 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): apríl 29,85 EUR/100 kg, máj 29,42 EUR/100 kg, jún 28,64 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent v ostatnom týždni dokázali pokračovať v miernom raste, keď posilnili o 2 USD za barel na 58 USD/barel. Za rastom cien je popri neistej situácii na Blízkom východe aj americká produkcia, ktorá začína vykazovať svoj produkčný vrchol. Aktuálne sa denná produkcia ropy v USA hýbe na 9,4 mil. barelov za deň, pričom na tejto úrovni ostáva už piaty týždeň. Na druhej strane sa však stále hromadia zásoby ropy a jej derivátov v sklade v americkom Cushingu, čo aktuálne nedáva cenám ropy stále veľký priestor pre rast. Momentálne to tak vyzerá skôr na neutrálny vývoj, aj keď americká ropa neúnavne atakuje svoju rezistenciu na úrovni 54 USD/barel, ktorej prekonanie smerom nahor by mohlo komodite priniesť šancu pre ďalší rast jej ceny. Na európskom trhu došlo s postupnému zblíženiu cien nafty a benzínov, keď ceny nafty medzitýždenne zdraželi o 20 USD/t a ceny benzínov naopak o 20 USD/t zlacneli. Keďže nám oslabilo aj euro voči doláru, tak to najskôr vyzerá tak, že tento týždeň ostanú ceny nafty i naturalu 95 nezmenené na 1,19 EUR/l, resp. 1,315 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov