Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Plodiny: Ceny plodín sa počas minulého týždňa vyvíjali na obidvoch brehoch Atlantiku rozdielnymi smermi.

Kým v EÚ sme videli miernu korekciu cien, v USA sa ceny naopak zotavovali s predchádzajúcej korekcie a rástli. Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t na dnešnú cenu 215 EUR/t. Rovnako tak o 3 EUR/t klesli ceny kukurice, keď sa komodita dnes obchoduje za 185 EUR/t. Najmarkantnejší pokles bol badateľný pri repke, pri ktorej ceny medzitýždenne oslabili o 20 EUR/t, keď cena komodity poklesla na 403 EUR/t. Na burze v Chicagu vzrástli ceny pšenice medzitýždenne o 8 EUR/t na 186 EUR/t, ceny kukurice vzrástli o 5 EUR/t na 144 EUR/t a ceny sóje pridali 1 EUR/t, keď posilnili na 400 EUR/t. Ceny sóje však taktiež v prvej polovici týždňa prekonali korekciu po správach o možnom masívnejšom rušení importov komodity do Číny, ktorá je najväčším importérom na svete. Producenti sójového extrahovaného šrotu v Číne totiž kvôli vysokým cenám sóje zaznamenávajú citeľné straty, čo môže spomaľovať dopyt. Štvrtková správa USDA (24.4.2014) však nepotvrdila citeľné rušenie exportov sóje z USA do Číny, a tak sa komodita znovu vydala – aj keď už opatrnejšie, na rastovú trajektóriu. V dôsledku tohto vývoja ceny repky v EÚ testovali cenu 395 EUR/t, začiatkom aktuálneho týždňa sa znovu dostali nad métu 400 EUR/t. Špekulatívni investori v minulom týždni znižovali svoje dlhé pozície (stávky na rast ceny) najviac práve pri sóji, no poklesy stávok na rast cien boli zaznamenané aj pri kukurici a pšenici. Obilniny si napriek tomu držia rastový trend, čo je spôsobené pokračujúcim napätím na Ukrajine ako aj silným dopytom po americkej kukurici. Ceny pšenice sú podporované stále sa nezlepšujúcim zdravotným stavom porastov v USA, ktoré sú sužované nedostatkom zrážok. Ceny olejnín podporujú rekordne nízke zásoby sóje v USA, problémom však môže byť klesajúci dopyt Číny. Predpokladáme, že tento týždeň by ceny obilnín mohli znovu mierne vzrásť, predovšetkým pri kukurici by sme mohli vidieť na konci týždňa ceny o niekoľko eur vyššie. Pri olejninách je situácia otáznejšia, z pohľadu technického je však sója stále v rastovom trende, takže pokiaľ sa nepotvrdia rušenia exportov sóje z Číny, ceny by mohli rásť aj tu. Budúci týždeň nás však čaká veľmi dôležitý report USDA o odhadovanej produkcii agrokomodít vo svete pre ročník 2014/2015, ktorý podľa názoru AGROMAGAZÍNu potvrdí vysokú produkciu sóje vo svete, ozdravenie zásob v USA a myslíme si, že aj značnú produkciu kukurice v nasledujúcom ročníku. To by mohlo viesť k tomu, že ceny budú budúci týždeň môžu korigovať citeľnejšie. Treba však stále sledovať vývoj progresu sejby v USA, kde sa nateraz stále javí sejba kukurice ako omeškaná, čo môže byť naopak podporou súčasnej ceny komodity. A, samozrejme, trhy budú pozorne sledovať konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, krajinami, ktoré je významným svetovým exportérom pšenice i kukurice.
Očakávané ceny na burze MATIF na konci 18. týždňa 2014: pšenica 212 – 218 EUR/t, kukurica 184 – 190 EUR/t, repka 395 – 420 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa po miernej korekcii znovu zotavujú a dokázali vymazať časť svojich predchádzajúcich strát. Nemecko pre aktuálny týždeň hlási cenu 1,60 EUR/kg jat. hm., čo je o 0,02 EUR/kg jat. hm. viac v porovnaní s minulým týždňom. Cena v Dánsku ostáva medzitýždenne nezmenená na 1,55 EUR/kg jat. hm. V SR očakávame v aktuálnom týždni vyrovnanú cenotvorbu s možnosťou mierneho rastu cien, ktoré by mali sa hýbať v intervale 1,60 – 1,64 EUR/kg jat. hm. Stagnujúca je situácia pri jatočnom dobytku, kde by ceny mali ostať medzitýždenne nezmenené. K zmene sme nepristúpili ani pri predpokladaných cenách mlieka. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín):, apríl 2014: 35,25 EUR/100 kg, máj 34,60 EUR/100 kg, jún 33,80 EUR/100 kg . Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek), apríl 2014: 34,67 EUR/100 kg, máj 33,78 EUR/100 kg, jún  32,81 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy Brent ostali medzitýždenne nezmenené na 109 USD/barel, kým ceny americkej ropy WTI medzitýždenne oslabili o 2 USD/barel na 101 USD/barel. Potešiteľné je, že na spotovom trhu v Rotterdame klesli ceny benzínov ako aj nafty, čo spomalilo tlak na pokračovanie zdražovania cien PHM. V SR sme videli zdražovanie koncom minulého týždňa. Pri súčasnom vývoji sa zdá, že tento týždeň by ceny PHM mohli ostať nezmenené na 1,455 EUR/l pri naturale 95 a 1,355 EUR/l pri nafte.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov