Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Ochota k nákupu rizikových aktív sa ruka v ruke s očakávaným ozdravením svetovej ekonomiky zvyšuje.

A práve to pomáha komoditám. Pre príklad - v januári ťahala energetický sektor nahor ropa, ktorá zaznamenala veľmi silné zisky. Svoju úlohu pritom zohrali aj lepšie ekonomické dáta z motoru európskej ekonomiky, teda Nemecka, ďalej aj pokračovanie kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Japonska a odklad rokovania o výške amerického dlhového stropu spolu so slabším dolárom.
Pozitívnu náladu bolo cítiť naprieč všetkými triedami aktív, najmä na akciových trhoch. Globálny akciový index MSCI, ktorý zahŕňa tie najväčšie svetové spoločnosti, dosiahol svoje najvyššie hodnoty od júla 2008. Pozitívne momentum, ktoré sme u komodít mohli vidieť predovšetkým počas niekoľkých posledných týždňov, dokázalo popohnať komoditný index S&P GSCI až na trojmesačné maximum. Jeho výnos už počas januára dosiahol 2,7 percenta, zatiaľ čo vyššie spomínaný akciový index MSCI rástol o 5,2 percenta. Ako môžete vidieť na grafe nižšie, zisky sa niesli naprieč všetkými hlavnými komoditnými sektormi. Slabú chvíľku si vybrala len oblasť hospodárskych zvierat, ktorá patrí do poľnohospodárskeho sektora. Rozdielne výkony týchto dvoch indexov možno pripísať rozdielnej expozícii u konkrétnych komodít a v rámci rôznych sektorov.
Výkonnosť (%) jednotlivých skupín komodít v rámci najobchodovanejších globálnych komoditných indexov od začiatku roka 2013 (do 28.1.2013).

 

Medzi mäkkými komoditami boli víťazi aj porazení
Mäkké komodity obsadili najvyššie, ale aj najnižšie miesta v rebríčku výkonnosti komodít z uplynulého týždňa. Najlepšie sa darilo bavlne, ktorá má za sebou najdlhšiu rely za posledné dva roky. Očakáva sa totiž, že niektorí americkí pestovatelia bavlny sa v nadchádzajúcej sezóne preorientovali na výhodnejšie plodiny, ako je napríklad kukurica a sójové bôby. Spojené štáty sú pritom najväčším exportérom bavlny na svete, a tak by sa dodávky tejto suroviny mohli znížiť. Naopak najhoršie si viedla káva a kakao, ktoré spadlo na polročné minimum. Stáli za tým správy, že najväčší svetoví producenti kakaových bôbov - Pobrežie slonoviny a Ghana - navyšovali súčasné dodávky tým, že predávali už časť budúcej úrody, a to v čase klesajúceho dopytu, najmä zo strany Európy. Káve typu arabika sa nepodarilo vytvoriť pozitívne momentum a len počas jednej seansy klesla jej cena o päť percent. Dôvodom boli informácie, že skupina juhoamerických producentov arabiky vyviezla za posledný štvrťrok roku 2012 medziročne o 15 percent viac tejto plodiny. Špekulatívni obchodníci sa pritom stále držia svojich čistých krátkych pozícií. Produkciu kávy by tiež mohli oslabiť správy o prudkom šírení plesne Roya u kávovníka naprieč Strednou Amerikou.
Grafika: Medzitýždenná zmena cien jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ-UBS CI (% medzitýždenná zmena ceny):

 

Medzitýždenná zmena cien plodín (4. týždeň 2013):
Sója (CBoT):     +0,1 %
Pšenica (CBoT):  -1,3 %
Kukurica (CBoT): -0,6 %
Pšenica (MATIF): -0,5 %
Cukor (NYBOT):   -0,3 %

O. S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov