Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ceny repky na burze MATIF za posledné štyri týždne posilnili. Cenovú rezistenciu na úrovni 456 €/t sa ale komodite nateraz nepodarilo prekonať. V posledných týždňoch bolo zverejnených niekoľko odhadov nadchádzajúcej úrody plodiny. Analytici Strategie Grains znížili svoj odhad produkcie repky v EÚ na 18,1 mil. ton, z minulomesačných 18,3 mil. ton. Tento odhad je o 1 mil. ton nižší ako posledný odhad spoločnosti Coceral. V najbližších týždňoch sa ukáže, ktorý odhad je bližšie k pravde. Všetky prognózy však vychádzajú z dlhodobých dát priemernej úrody v rámci EÚ. Veľkou otázkou ostáva aké dosiahneme výnosy v nadchádzajúcej sezóne. Vieme si dobre predstaviť, že budú o niečo nižšie ako priemer.

Produkcia slnečnice sa očakáva vyššia ako v predchádzajúcom roku. Analytici Stratégie pre obilniny predpokladajú produkciu EÚ vo výške 10,7 mil. ton. To je o 10 % viac ako v predchádzajúcom ročníku. Odhad spoločnosti Coceral je len o 100 000 ton nižší. V súčasnosti vidíme spravodlivú cenu repky v rozmedzí 430 až 460 EUR za tonu. Spracovateľské podniky sú pre súčasnú kampaň veľmi dobre zásobené a vo všeobecnosti nakupujú len veľmi malé množstvá. Prémie na hotovostnom trhu pre súčasnú úrodu výrazne klesli. Rastlinné oleje a surová ropa výrazne podporili ceny repky. Nasledujúce týždne ukážu, či táto podpora bude pokračovať. Celosvetový dopyt po rastlinných olejoch zostáva dobrý.

Úroda sóje v Brazílii by mala byť konečne ukončená v nasledujúcich štyroch týždňoch. Až potom sa ukáže, ktorá z prognóz analytických firiem bola bližšie k pravde. V súčasnosti je rozdiel stále len necelých 12 miliónov ton. Najvyšší odhad je 156 mil. ton, najnižší 144 mil. ton. V závislosti od výsledku by to samozrejme mohlo mať výrazný vplyv na ceny repky.

 

Lars Kuchenbuch, komoditný analytik KS Agrar, Nemecko

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov