Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Po krátkom období vyššej cenovej volatility vplyvom zverejnených správ USDA sa agrárne trhy znovu upokojili, keď ostatný týždeň sa ceny plodín hýbali v malých amplitúdach.

Na burze MATIF medzitýždenne ostali ceny pšenice bez zmeny na 204 EUR/t. Kukurica medzitýždenne oslabila o 1 EUR/t na 193 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne zlacnela o 3 EUR/t na dnešných 443 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 1 EUR/t na dnešných 433 EUR/t. O 8 EUR/t vzrástla cena austrálskej repky a to na cenu 420 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stagnovala cena mäkkej pšenice na 191 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 2 EUR/t na 158 EUR/t a sója si zaevidovala stratu 6 EUR/t, čo ju poslalo na okrúhlych 400 EUR/t.

Pšenica

Inflačné očakávania rastú a začínajú na to reflektovať aj ceny komodít. Hlavný komoditný index sa minulý týždeň technicky dostal znovu do rastového trendu, pričom v poklesnom trende bol od mája roku 2022. Nakoľko sa tento index ocitol pár dní v rastovom trende aj počas júla a augusta minulého roka, no napokon si ho neudržal, nechávame si aj teraz nejaký čas na posúdenie, či ide len o dočasnú situáciu alebo rastový trend bude trvalejší.

V každom prípade je toto silná indícia, že kapitál sa začne viac kumulovať v komoditnom sektore, z čoho by mohli profitovať aj ceny plodín. Bude pritom zaujímavé sledovať, ako špekulatívny kapitál, t.j. manažéri fondov, naložia zo svojimi stále bohato držanými krátkymi pozíciami (stávky na pokles cien) pri plodinách, ktoré aj teraz bránia cenám k výraznejšiemu vzostupu (azda s výnimkou repky na burze MATIF, kde sú investičné fondy už pozične nastavené neutrálne).

V každom prípade silný rastový trend badáme už pri cenách ropy, zlata, striebra, medi, kakaa a prebúdza sa aj železná ruda. Rastový trend sa tak rozširuje na čoraz väčšie portfólio komodít. Pripomíname, že v rámci ekonomického cyklu bývajú komodity spomedzi hlavných investičných aktív (t.j. dlhopisy, akcie, komodity) posledné, ktoré nasledujú trend. Spravidla prvé reagujú ceny dlhopisov, potom ceny akcií a až následne ceny komodít.

Momentálne sme v pozícii, že ceny dlhopisov sa po rastovom trende sa začínajú obracať na poklesný, zato ceny akcií sú v silnom rastovom trende a najnovšie sa do rastového trendu dostali aj ceny komodít. Cenová rally komodít by tak teoreticky mohla ďalej pokračovať, keďže ešte než začne pokles cien komodít, mal by mu predchádzať obrat k poklesu cien na akciovom trhu.

Čím širšie spektrum komodít zasiahne cenový rast, o to menej motivácií budú mať špekulatívni investori držať svoje krátke pozície pri plodinách. Keď ich začnú likvidovať, ceny plodín môžu skokovo poskočiť nahor.

Momentálne ale treba brať do úvahy, že pri obilninách ako aj pri sóji fondy naďalej držia vysoké počty krátkych pozícií, a navyše tieto trhy stále ostávajú z dlhodobého hľadiska v poklesnom trende. A to naďalej znamená riziko, že ceny môžu znovu obrátiť v pokles. Napokon isté váhanie v portfóliu plodín vidíme aj teraz, keď ostatný týždeň ich ceny stagnovali, či dokonca kozmeticky klesli.

Pšenica na burze MATIF si však jasne drží pozíciu nad 200 EUR/t, čo komodite technicky naďalej otvára priestor pre pokračovanie vzostupu jej ceny k 220 EUR/t, čo je úroveň, ktorá oddeľuje dlhodobý poklesný trend od rastového. Analytici FranceAgriMer ostatný týždeň ďalej znižovali kondíciu porastov pšeníc, keď v dobrej až veľmi dobrej kondícii ohodnotili už len 65 % všetkých pšeníc (pred týždňom 66 % a pred rokom 88 %). Rovnako Nemecko podľa informácií od našich nemeckých kolegov z KS Agrar kvôli mokrej jeseni prišlo o 117 tis. ha ozimných pšeníc.

V USA klesli výmery ozimných pšeníc o 5 %, no kondícia porastov ostáva priaznivá, keď v dobrej až excelentnej kondícii je 56 % všetkých porastov (pred rokom 27 %).

Zaujímavý vývoj prebieha v Rusku, kde na juhu krajiny v najúrodnejších regiónoch panuje sucho, kým stred krajiny zasiahli veľké povodne, čo údajne ohrozuje 1,4 mil. ha pšenice. Je tak pravdepodobné, že SovEcon v apríli zníži svoj odhad nadchádzajúcej produkcie pšenice v Rusku, ktorý drží momentálne na robustných 94 mil. ton.

Tradične apríl a máj býva pre ceny pšenice volatilnejší, keďže sa formuje kľúčová úroda na severnej pologuli. Tento rok môže k vyššej volatilite prispieť aj nárast inflačných očakávaní ako aj tenzie v regióne Čierneho mora ako aj na Blízkom východe. Irán dnes vyhlásil nad krajinou bezletovú zónu, čo zvýšilo šance, že sa zapojí do konfliktu v regióne.

Nezabúdajme, že špekulanti držia veľké počty krátkych pozícií a keď sa niečo zvrtne, tieto môžu začať rýchlo likvidovať, čo povedie k short coveringu a ďalšej vlne síce krátkeho, zato masívneho vzostupu cien. Sentiment na trhu sa zmenil. Rešpektujeme, že pšenica ostáva v poklesnom trende, no predpokladáme, že už teraz sme vo fáze, kedy sa komodita pokúša o zmenu trendu. Keďže bola výrazne podhodnotená, nejaký čas jej to bude trvať, no vo všeobecnosti v 2.Q.24 vidíme slušný potenciál, že cenová rally sa rozšíri aj na plodiny.

Najbližší týždeň očakávame mierne posilňovanie cien pšenice na MATIFe smerom k 210 EUR/t.

Kukurica

Čo bolo povedané pri pšenici, platí aj pre kukuricu. S tým rozdielom, že globálny trh je pri kukurici zásobovaný ešte komfortnejšie ako pri pšenici, čo je i dôvod, prečo manažéri fondov naďalej držia robustné pozície stavujúce na pokles cien plodiny. Kým sa kukurica na MATIFe nebude obchodovať nad svojím 200–dňovým cenovým priemerom (aktuálne 202 EUR/t), tlaky na pokles cien pretrvajú.

Európski nákupcovia ostávajú opatrní v rámci nákupov, keďže vidia, že fondy držia stávky na pokles cien, no táto stratégia sa im napokon nemusí vyplatiť. Keď sa rozbehne likvidácia týchto krátkych pozícií, cena sa rozbehne nahor, poľnohospodári sa dostanú ku kormidlu a oni budú rozhodovať či predajú alebo nie.

To, že sa mení makroekonomické pozadie a komodity sa dostali do rastového trendu, je výrazným vodítkom toho, že sa situácia na trhu mení. Zatiaľ sa veci len rozbiehajú, preto nepredbiehajme, no jednoznačne rozširujúca sa cenová rally na komoditnom trhu je silným signálom obratu trendu.

Budúcu sezónu pritom môžeme počítať s poklesom produkcie kukurice vo svete. Ceny v USA sú momentálne 15 – 20 % pod výrobnými nákladmi, čo môže farmárov motivovať reálne znížiť pestovateľské výmery kukurice o 5 % tak, ako to avizoval report USDA z konca marca.

Niektoré pôdy vo Francúzsku a Nemecku pritom ostávajú podmáčané, čo zase môže omeškať sejbu plodiny v EÚ. Ukrajina plánuje v novej sezóne zasiať kukuricu na rovnakej výmere ako vlani. Exporty z Ukrajiny však môžu byť nasledujúce mesiace znovu ohrozené, nakoľko ako Ukrajina, tak i Rusko na seba najnovšie začínajú útočiť navzájom dronmi, čo môže narobiť veľa komplikácií najmä v rámci infraštruktúry obidvoch krajín a tým aj logistiky tovarov.

Do kľúčovej fázy tvorby úrody (opeľovania) pritom vstupuje druhá úroda kukurice v Brazílii – safrinhy. Rozpätia odhadov úrody v krajine naďalej značne varírujú od 112 do 124 mil. ton.

Kukurica na MATIFe sa drží nad svojím 100–dňovým priemerom (190 EUR/t), čo naznačuje, že komodita sa môže pokúsiť znovu o posun na svoje nedávne maximá (197 EUR/t), alternatívne aj k svojmu 200–dňovému cenovému priemeru na 202 EUR/t. Technicky komodita ostáva aktívna v pásme 183 - 197 EUR/t.

Olejniny

Ceny repky na MATIFe si ostatné dva týždne prešli miernou korekciou, no podstatné je, že ostávajú v dlhodobom rastovom trende – čo v tomto prípade znamená cenu nad 440 EUR/t. Zdá sa, že na cenovom grafe sa formuje formácia „šálky s uškom“, ktorá bude skompletizovaná, ak cena presiahne svoje nedávne maximum na 458 EUR/t.

Posun nad túto úroveň otvorí komodite priestor pre rast minimálne do pásma 472 – 478 EUR/t, pričom podľa formácie by cieľom mala byť méta až 510 – 518 EUR/t. Na druhej strane pokles pod 435 EUR/t môže formovanie tejto formácie zrušiť a vyvolať ďalší poklesný trend.

Keďže ale nálada pri cenách ropy ako aj rastlinných olejov ostáva prorastová, momentálne vidíme slušné šance, že repka predĺži svoju rastovú šnúru a zamieri vyššie.

Analytici Strategie Grains včera zverejnili nový odhad očakávanej produkcie repky v EÚ, ktorú medzimesačne zredukovali o 0,2 mil. ton na 18,1 mil. ton. Medziročne by to malo znamenať pokles produkcie o 1,4 mil. ton. Coceral pritom nateraz drží svoj odhad na 19 mil. ton. Je jasné, že produkcia kvôli poklesu výmer poklesne kvôli mokrej jeseni vo Francúzsku a Nemecku. Tiež dáta StatCan naznačujú, že výmery v novej sezóne poklesne aj v Kanade.

Trošku väčšie komplikácie však vykazuje susedný trh so sójou, ktorá z technického hľadiska momentálne bojuje o udržanie sa nad svojím 50–dňovým cenovým priemer (aktuálne 11,7 USD/bušel), ktorý je signalizátorom vývoja strednodobého trendu. Pokles ceny pod 11,7 USD za bušel (430 USD/t) komodite otvorí priestor pre ďalšiu korekciu späť k tohtoročným minimám na 11,2 USD za bušel (411 USD/t).

Farmári v USA plánujú medziročne navýšiť pestovateľské výmery sóje o 3,5 % na 35 mil. ha a súčasne zásoby plodiny v USA k 1.3.2024 boli medziročne o 8 % vyššie. Brazília postupne finišuje žatvu, pričom sa zdá, že zožne okolo 150 mil. ton sóje, čo v kombinácii s 50 mil. ton produkcie v Argentíne bude znamenať nový rekord pre región Južnej Ameriky.

Ceny sóje ta môžu byť náchylné na ďalší pokles ceny, čo môže dočasne brániť v raste i cenám repky na burze MATIF. Opäť ale pripomíname inflačné očakávania a masívne krátke pozície manažérov fondov na sóju, ktorí ich môžu začať vplyvom posunov makroekonomických fundamentov na trhu likvidovať a tým ceny sóje napokon potiahnuť nahor k 13 USD za bušel (478 USD/t).

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov