Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Ceny plodín na globálnom trhu pokračovali v zaznamenávaní miernych strát. Repka svoj prvý test o nastolenie rastového trendu v tomto roku nezvládla.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 214 EUR/t. Kukurica ostala medzitýždenne bez zmeny na dnešných 186 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne stratila 9 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 424 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 18 EUR/t na 415 EUR/t, kým austrálska repka skorigovala nadol o 6 EUR/t na dnešných 401 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stagnovala cena mäkkej pšenice v USA na 201 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne skorigovala nadol o 1 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 160 EUR/t. Cena sóje medzitýždenne klesla o 7 EUR/t na 405 EUR/t.

Pšenica

Cena pšenice dnes na burze MATIF podliezla svoje novembrové minimum, čo signalizuje pokračujúci tlak na pokles ceny komodity. Technická analýza nám naznačuje, že komodita by mohla nájsť svoje dno v okolí cenovky 203-206 EUR/t. Pod negatívny výkon komodít sa podpisuje opätovné posilnenie doláru voči košu svetových mien, čo spravidla predražuje importy a tým sa znižuje dopyt.

Európska komisia minulý týždeň predĺžila dohodu o liberalizácii obchodu s ukrajinským tovarom do júna 2025, pričom o vyňatí agrokomodít zo zmluvy reč nepadla. EK však hľadá nástroje ako by umožnila členským krajinám susediacich s Ukrajinou ochrániť svoj trh pred lacnými importmi plodín z Ukrajiny.

Napriek tomu, že ceny pšenice na burze MATIF pokračujú v opatrnom poklese, nemožno hovoriť o žiadnych výraznejších pohyboch. Z nášho pohľadu komodita aktuálne pokračuje vo formovaní svojho strednodobého cenového dna. Keďže ostáva v poklesnom trende, nateraz nemožno vylúčiť tvorbu nových cenových miním – pričom najnovším cieľom by mala byť už avizovaná méta v okolí 205 EUR/t.

Na slovenskom trhu napriek pokračujúcim pohybom ceny nižšie na burze MATIF už vidíme len minimálne korekcie, čo je signál, že sa nám začína postupne normalizovať cenová prémia medzi cenami na SK trhu a cenami na burze MATIF. Platí to aj pre ceny kukurice, kde bol tento mesiac cenový pokles na MATIFe ešte výraznejší ako pri pšenici.

Predpokladáme, že na trh začnú postupne prichádzať správy o výške škôd vplyvom mokrej jesene a zimy v západnej Európe, ktoré povedú ku korekciám odhadov nadchádzajúcej produkcie pšenice v EÚ. To by malo pomôcť cenám komodity odraziť sa na vyššie úrovne. Technické indikátory prepredanosti, resp. prekúpenia plodiny však nateraz stále poukazujú na to, že pšenica môže mať ešte pred sebou určitú malú trajektóriu poklesu smerom nadol predtým, než nastane reflexívny odraz ceny na vyššie úrovne.

Kukurica

Nová vlna zrážok v Brazílii a Argentíne znovu namotivovala špekulatívny kapitál k naakumulovaniu nových krátkych pozícií (stávky na pokles cien), čo viedlo k tomu, že kukurica ako na burze CBoT, tak i na burze MATIF vytvorila nové cenové minimum. Kukurica na MATIFe je tak už na dosah nami avizovanej úrovni cenovej podpory, ktorá leží na cenovke 183 EUR/t. Na rozdiel od pšenice je však trh s kukuricou technicky prepredaný už niekoľko týždňov, čo by mohlo v dohľadnej dobe priniesť na trh minimálne dočasný cenový obrat. Kukurica, žiaľ, ale nateraz nemá dostatok fundamentov, ktoré by podporovali výraznejší cenový rast. Po potvrdení rekordnej produkcie vo svete aj vďaka výraznej úprave odhadu produkcie v Číne nahor v tejto sezóne je komodita pod cenovým tlakom. Na druhej strane nízke ceny plodiny na burze CBoT motivujú k expanzii exportov komodity z USA. Tie sú na medziročnej báze rýchlejšie približne o tretinu v porovnaní s rovnakým obdobím roka predtým.

Viaceré technické indikátory nám naznačujú, že kukurica na burze MATIF je zrelá na obrat. Ak by k nemu nastalo, v prvej fáze očakávame posilnenie cien komodity k úrovni 198 EUR/t. Chce to ale mať k dispozícii nejaký relevantný fundament, ktorý by prinútil špekulatívny kapitál k redukcii svojich krátkych pozícií. Reálne sa hovorí o tom, že americkí farmári kvôli neatraktívnym cenám zredukujú v novej sezóne pestovateľské výmery kukurice. Konsenzus trhu však nateraz hovorí len o redukcii plôch na medziročnej báze o 2 %, čo ale pri dosiahnutí hektárového výnosu na úrovni dlhodobého trendu by znamenalo stále relatívne nízky medziročný pokles produkcie.

Predpokladáme, že kukurica na burze MATIF v tomto týždni spočiatku bude ďalej klesať k 183 EUR/t, následne sa na tejto úrovni zastabilizuje a bude čakať na správy, ktoré by ju mohli postupne začať ťahať vyššie.

Olejniny

Ceny repky olejnej na burze MATIF minulý týždeň úspešne otestovali úroveň svojho 200 – dňového priemeru (440 EUR/t), ktorú sa však plodine v súlade s našimi očakávaniami na prvý pokus nepodarilo prekonať. Ak by sa komodita dokázala dostať nad svoj 200 – dňový priemer, potom by sa technicky dostala do rastového trendu, čo by bolo signálom, že bude mať ambíciu ďalej posilňovať. Vcelku dobrú pozíciu rastlinným olejom vytvorila ropa, ktorá sa kvôli napätiu na Blízkom východe znovu dostala do rastového trendu. Žiaľ, neplatilo to pre ceny sóje. Tie reagovali na príchod dažďov a rýchle tempo žatvy v Brazílii ďalšou korekciou na nižšie úrovne, keď sa komodita neudržala nad cenovkou 12 USD za bušel (440 USD/t). Nateraz ale naďalej platí náš predpoklad, že sója na CBoT cieli na métu 11,8 USD za bušel (433 USD/t), ktorá by jej mohla ako dôležitá technická úroveň podpory poslúžiť ako odrazový mostík pre odraz na vyššie úrovne. Stále sa vedie množstvo debát o výške produkcie v Brazílii, ktorá utrpela vplyvom jesenného suchého počasia v regióne. Rozpätie odhadov potenciálnych úrod je naozaj obrovské, keď sa pohybuje od 133 po 159 mil. ton. Krajina už začala žatvu, keď zožala doteraz 11 % výmer sóje.

Priaznivé počasie pritom dvíha odhady produkcie sóje v Argentíne a i preto ostáva cena komodity na burze CBoT nateraz v poklesnom trende. Alarmujúci je pokles cien sóje na čínskom trhu, ktoré za január stratili 20 % zo svojej ceny. To môže byť signál, že čínsky dopyt po sóji sa spomaľuje.

V rámci repky je trh momentálne skúpy na nové správy, čo je zrejme i dôvod, prečo sa ceny komodity hýbu ďalej prevažne do strany. Zo spodnej strany je komodita ohraničená úrovňou podpory 418 EUR/t, zhora zase úrovňou 200–dňového priemeru, ktorý momentálne leží na cenovke 440 EUR/t. V tomto týždni sa repka zrejme bude ďalej pohybovať v tomto intervale.

Treba ale pozorovať, čo sa bude ďalej diať na trhu s ropou, ktorá minulý týždeň sa technicky dostala do rastového trendu, pričom dnes sa aj po korekcii nižšie znovu odrazila od 200 – dňového priemeru nahor, čo je čoraz silnejší signál, že môže mať pred sebou ďalší rastový potenciál. Uvidíme, či sa tento potenciál presunie aj na ceny rastlinných olejov – pričom pomerne slušný rast ostatné dva týždne nateraz zaknihovali len ceny palmového oleja. Ceny repkového oleja v Rotterdame pokračujú v poklese, čo môže byť spojené s nižšou spotrebou nafty v EÚ a tým aj nižším dopytom po bionafte.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 5. týždňa 2024: pšenica 207 – 218 EUR/t, kukurica 183 – 192 EUR/t, repka 418 – 440 EUR/t.

/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov