Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Utorok 14.mája 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia

J. Škorňa

V slovenskom poľnohospodárstve žijem už 52 rokov, to je totiž môj vek.  Ale čím ďalej, tým mám silnejší pocit, že stále viac poctivých poľnohospodárov vzdáva boj s byrokratmi a náš rezort postupne dostávajú  do rúk biznismeni s najatými manažérmi.

Strávil som v lete s rodinou pár dní u kamarátky - dobrej farmárky - Eriky. Uznávam, že môj pohľad na ňu je ovplyvnený dlhoročným priateľstvom, ale predsa si dovolím zhodnotiť jej gazdovanie. Pred 30 rokmi  sa z Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre vrátila na pôdu po starých rodičoch na južnom Slovensku. Za 30 rokov sa z maličkej „samostatne hospodáriacej roľníčky“ vypracovala na špičkovú chovateľku mäsového dobytka. Dnes spolu s manželom obrába 500 hektárov pôdy, chová 280 jedincov hovädzieho dobytka a 14 koní. O tom, že je špičková chovateľka, hovorí fakt, že väčšinu zo zvierat nepredáva na mäso, ale teľatá sú vypredané na ďalší chov ešte pred otelením a  jej zvieratá zbierajú mnohé ocenenia.

Aj preto, že pozná každé svoje zviera, správa sa citlivo aj k pôde, ktorú jej zverili ľudia, príroda či Pán Boh. Ešte pred tým, ako nám úradníci nariadili ekologické poľnohospodárstvo a welfare zvierat, ona to robila z presvedčenia, lebo cíti, že tak je to dobré. Prešla vo svojom chotári každý kút, sadí v krajine ovocné stromy a vlastnými rukami čistí pasienky, kde pozná každú skalu.

A teraz pointa príbehu. Tých pár dní som nestrávil u nej na farme, ale na Sicílii. Tam si totiž kúpila apartmán a tam chce s rodinou odísť a žiť, lebo ako hovorí, stráca silu bojovať                         s byrokratmi na Slovensku. Ukázala mi malú farmu, ktorú  tam chcela kúpiť, lebo aj keď nevie celkom dobre po taliansky, úradníci jej tam ponúkajú pomoc a správajú sa k nej úctivo. Ak narazí na problém, talianske autority hľadajú cestu, ako problém vyriešiť a nie ako udeliť pokutu či zastaviť platby. Na Slovensku má každý kontrolór - či držiteľ pečiatky - pocit bohorovnej nadradenosti. Akurát si neuvedomujú, že „úradným terorizmom“ vyženú dobrých gazdov z poľnohospodárstva a nakoniec nebudú mať na tanieri slovenský steak, nebudú mať  koho kontrolovať - a z koho žiť...

Čo sa stane, ak  aj táto farmárka odíde zo Slovenska? Nič! Aspoň na prvý pohľad. Podnik od nej kúpi silný finančný investor a možno jej  zaplatí toľko, aby si kúpila farmu alebo ďalšie apartmány v zahraničí. Nový majiteľ si najme manažérov a tí si najmú ľudí na robotu. Dobrí gazdovia odídu a Slovensko zostane v rukách biznismenov. Zostane aj rešpekt a úcta k pôde?

PS: Meno a sídlo kamarátky som zmenil pre jej ochranu, ale príbeh je, bohužiaľ, pravdivý.

 

Ján Škorňa, Farmárska revue

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov