Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

M. Dukes

V posledných dňoch sa na portáli aktívne sa venujúcom dianiu v Európskej únii objavila zaujímavá kampaň. Chovatelia hospodárskych zvierat a predstavitelia ich záujmových a profesijných organizácií sú v nej vykresľovaní ako najväčší spiatočníci a nepriatelia zvierat.

Aktivisti za práva zvierat na nich nenechali nitku suchú. Pustili sa aj do Európskej komisie, ktorá podľa nich dostatočne nerešpektuje ich názor na to, aké práva by mali mať zvieratá. Argumentujú aj tým, že ich podanie je odobrené nielen petíciou s celoeurópskym dosahom, ale je aj odborným stanoviskom EFSA. Bohužiaľ, rozhodnutia laickej verejnosti bývajú veľmi často emotívne a ľahko ovplyvnené rozličnými kampaňami. Najnovšie stanoviská EFSA k vhodnosti systémov ustajnenia pre jednotlivé druhy hospodárskych zvierat zas kreslia vrásky na čelá ich chovateľov.

Hoci primárne predpokladáme, že chovateľ zvierat je zároveň aj ich milovník, musíme si priznať, že sú subjekty, ktoré tieto práva porušujú. Bohužiaľ, sú medzi nami aj takí. Hovoriť však o tom, že chov zvierat vo veľkom je vždy spojený s ich utrpením, však nie je korektné. Ak by to tak bolo, najlepšie výsledky by nedosahovali veľké chovy s dobre zvládnutým manažmentom, ale tie najmenšie. Pravidelná analýza údajov z kontroly mliekovej úžitkovosti hovädzieho dobytka, ktorú zvykne v posledných rokoch prezentovať špeciálny poradca firmy SCHAUMANN Slovensko Marian Nagy, však ukazuje niečo iné. Sú to práve najväčšie chovy, ktoré dosahujú špičkové výsledky v mliekovej i reprodukčnej úžitkovosti. Ak by v nich chované zvieratá nemali ideálne podmienky, asi ťažko by dosahovali výsledky, ktoré každoročne prezentujú Plemenárske služby a sú aj súčasťou iných rebríčkov (napr. NAJ slovenský chov).

Základom pre posúdenie objektivity prístupov oboch je ich porovnanie. Preto by bolo lepšie hľadať prienik ako absolutizovať požiadavky jednej zo strán. Personalizácia „požiadaviek“ zvierat nie je riešením. Požiadavky musia byť v rozumnej miere realizovateľné. Skúste sa opýtať napríklad chovateľov, ktorí prešli na voliérový chov hydiny, či sa ich zamestnanci tešia do práce. 

 

Marián Dukes, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov