Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

V období pred Veľkou nocou zaznamenávame každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach ako aj hydinovom mäse. Aj v tomto roku ponúkajú slovenskí hydinári  na trh dostatočné množstvá  z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia, ktoré zamedzili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch na rozdiel od viacerých aj okolitých krajín.

Chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roku 2021. Najmä počas roku 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roku 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov.
V chove hydiny spôsobili chovateľom veľké problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale najmä ceny kŕmnych zmesí. Za posledné 2 roky sme zaznamenali nárast cien kŕmnych zmesí pre hydinu o 70 %. To sa negatívne prejavilo na ekonomike chovu hydiny, pretože každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydine. Dôvodom je skutočnosť, že náklady na krmivá predstavujú 60 % všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a viac ako 50 % nákladov pri produkcii vajec. Zastropovanie cien elektrickej energie a plynu znamenalo pre chovateľov hydiny opätovné výrazné navýšenie cien energií od začiatku roku 2023. Cena elektrickej energie stúpla za posledný rok o 400 % a cena plynu o 500 %. Za posledný rok sme zaznamenali aj nárast cien obalových materiálov o 100 %, rast cien pohonných látok ako aj rast mzdových nákladov z dôvodu rastúcej inflácie. Spracovateľom hydinového mäsa výrazne vzrástla aj cena vstupnej suroviny – živej jatočnej hydiny o 58 %.
Viackrát sme sa v médiách stretli v poslednom období s informáciou, že infláciu v SR spôsobujú výrobcovia potravín. Nie je to však pravda. Od začiatku roku 2022 vzrástli náklady na výkrm kurčiat o 37 %. Odbytové ceny spracovateľov hydiny za chladené kurčatá však vzrástli iba o 25 %. Naproti tomu priemerné spotrebiteľské ceny za kura chladené vzrástli za rovnaké obdobie až o 42,6 %. Priemerná odbytová cena výrobcov za kura chladené bola vo februári 2023 na úrovni 2,49 EUR/kg. Pri kuracích rezňoch narástli odbytové ceny výrobcov o 35 %, ale spotrebiteľské ceny vzrástli až o 38 %. Priemerná odbytová cena výrobcov za kuracie rezne bola vo februári 2023 na úrovni 5,20 EUR/kg.
Výrazným spôsobom narástli aj výrobné náklady na produkciu vajec. Od začiatku roku 2022 vzrástli výrobné náklady aj odbytové ceny producentov konzumných slepačích vajec o 85 %. V mesiaci február 2023 boli priemerné odbytové ceny slepačích vajec z klietkových chovov na úrovni 1,65 EUR za 10 ks balenie. Priemerné spotrebiteľské ceny na pultoch obchodov za rovnaké obdobie narástli až o 93 %.
Okrem klasického kuracieho mäsa ponúkajú slovenskí spracovatelia hydiny v obchodoch aj prémiové výrobky pre náročnejších spotrebiteľov ako sú kurčatá chované v systéme welfare alebo pomaly rastúce kurčatá. Pri nich je výhodou podstatne dlhší chov a výrazne vyššia kvalita mäsa. V predsviatočnom období tradične rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. Očakávame že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší, pretože hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa. Rovnako aj producenti vajec ponúkajú na trhu okrem klasických vajec aj vajcia s pridanou hodnotou ako sú vajcia s vyšším obsahom vlákniny, omega mastných kyselín, minerálov alebo vitamínov. Tie prinášajú spotrebiteľom okrem vysokého podielu bielkovín aj pozitívny vplyv na ich zdravotný stav.
 
Tlačová práva Únie hydinárov Slovenska

Ilistračná snímka: https://pxhere.com/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov