Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Podľa najnovších informácií z IGC (Medzinárodný výbor pre obilniny) sa očakáva, že celosvetová produkcia slnečnice v rokoch 2023/24 dosiahne 56,1 milióna ton. Rada tak revidovala svoju predpoveď z minulého mesiaca smerom nadol o 300 000 t. Minuloročný výsledok by tak mal byť prekonaný len o 2,6 %.

Rozhodujúcim faktorom pre korekciu smerom nadol je očakávaná menšia úroda v EÚ-27. V Únii, ktorá je tretím najväčším dodávateľom na svete, sa očakáva zber okolo 10,3 milióna ton slnečnice, čo je o 100 000 ton menej, ako sa predpokladalo v auguste. Napriek tomu sa očakáva prekročenie minuloročného objemu o 12,4 %.

Na Ukrajine sa údajne v roku 2023 oblasť zberu výrazne rozšírila. Vzhľadom na priaznivé vegetačné podmienky sa očakáva, že výnosy budú vyššie ako v roku 2022. Rada predpovedá produkciu na úrovni 15,3 milióna ton, čo predstavuje nárast o 8,9 % v porovnaní s minulým rokom. Najmä oblasti slnečnice v momentálne nekontrolovaných oblastiach tvoria významný podiel na celkovom výsledku. V Rusku, kde sa zber začal koncom septembra, sa očakáva produkcia slnečnice v roku 2023 na úrovni 16,4 milióna t z predchádzajúceho roka. Predpoveď z predchádzajúceho mesiaca tak zostáva nezmenená.

 

slnecnica graf UA

 

Z Proteinmarkt preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: food.htgetrid.com

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov