Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Najsilnejšiu časť sezóny samozberov na poliach skomplikoval minulotýždňový dlhodobý dážď. Pestovatelia jahôd hlásia tony zhnitých a poškodených plodov.

Obľúbený samozber jahôd v Dunajskej Lužnej prerušili na niekoľko dní pre zákazníkov, kým z plantáže nedostanú rýchlo poškodené plody, aby eliminovali ohrozenie zrelých plodov nákazou. Poškodené plody by sa nemali konzumovať a rýchlejšie hnijú.

"Pre infekciu, ktorá môže nakaziť aj zdravé jahody, je toto riešenie jediné dobré - rýchlo odstrániť z porastu infikované plody, aby ostatné mohli zdravo dozrieť. Takto poškodené plody nie sú vhodné na nijaké ďalšie spracovanie. Ani legislatívne a vôbec nie vo firme s certifikátmi a kontrolou kvality. Plody zasiahnuté infekciou neodporúčame používať ani vám doma," upresňujú pestovatelia z Dunajskej Lužnej.

Tento samozber je ale naďalej otvorený pre zákazníkov, ktorí si chcú obrať hrášok alebo levanduľu . "Pozývame vás ale srdečne na samozber hrášku, ktorého je naozaj dosť a je pekne zrelý a sladký," uvádzajú. Ostatné väčšie významné samozbery zo Slovenska ako Dvory nad Žitavou alebo Veselé pri Piešťanoch zostávajú naďalej pre zákazníkov otvorené a po daždivých dňoch naopak lákajú svojich zákazníkov na svoje plantáže.

Historicky prvý samozber na Slovensku Bioplant Ostratice pri Partizánskom podobné komplikácie taktiež nehlási a samozber majú denne naďalej pre zákazníkov otvorený. „Tento jún je možno aj najchladnejší za posledných 8 rokov, čo sa týka dažďov, takže už sme skoro aj zabudli, aké je to, keď jahody hnijú od toho, že veľa prší. To sa nám už veľmi dlho nestalo a tento rok prvýkrát po dlhom čase,“ hodnotí Jozef Žatko, manažér z Bioplant Ostratice. Väčším komplikáciám sa vyhli aj vďaka tomu, že v najhorší týždeň mali obratú už celú veľkú parcelu a ďalšie jahody postupne na ostatných parcelách dozreli.

Na regáloch slovenských obchodov však slovenské jahody pravdepodobne taktiež naďalej nájdeme – aj vďaka pestovateľom, ktorí pestujú v skleníkoch a dažďovú vodu zberajú do zberných jazierok a využívajú na závlahu.

 

Jakub Huba

Partner, potraviny Yeme

Snímka FB Dobrá Ježko a FB Bioplant Ostratice

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov