Limagrain repky

Sobota 18.mája 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vraví sa, že prvým pohľadom pri kúpe čerstvého mäsa si všímame jeho farbu. Keď sa nám pozdáva, mrkneme jedným okom na cenu. V mysli prepočítavame, či môže byť. Ak nám pri kúpe stačia tieto dva parametre a danú ponuku vyhodnotíme ako vyhovujúcu, potom si kupujeme pre nás prijateľnú kvalitu. Po medializovaných škandáloch niektorí sledujú aj pôvod. Ale sme naozaj tak bohatí aby sme si kupovali lacné mäso? Možno sme za nákup zaplatili oveľa viac ako sme mali pôvodne v pláne.

 

V rámci výskumu sme v spolupráci so Zväzom chovateľov ošípaných na Slovensku vždy raz mesačne náhodným výberom zakúpili bravčové karé rôzneho pôvodu. Doposiaľ to bolo 100 vzoriek.

Popri nutričnej, senzorickej a technologickej kvalite nás zaujíma aj ekonomika nákupu. V preklade povedané „Koľko € zaplatíme za 1 kg bravčového karé aj s jeho stratami počas skladovania“.

Všímali sme si aj označenie pôvodu mäsa – kde bolo zviera narodené, chované, usmrtené. A, samozrejme, oválnu pečiatku s iniciálkami krajiny, ktorá mala naposledy mäso „ v rukách“. Aktuálne je na Slovensku možné zakúpiť mäso z Nemecka, Českej republiky, Poľska, Belgicka, Španielska a donedávna aj z Maďarska. Týchto šesť krajín, vrátane domácej slovenskej bravčoviny, tvorí naozaj pestrú bravčovú paletu. Na obaloch boli v niektorých prípadoch zaujímavé kombinácie: narodené, zabité v Španielsku, delené v Poľsku a v oválnej pečiatke SK. Neverím, že každý Slovák rozumie, o čo tu ide...

Ako si teda vybrať? Vlastenec to má jednoduché: siahne po domácom overenom zdroji. Ostatní sa riadia podľa aktuálnej akciovej letákovej ponuky. V skratke podľa ceny... Ale je lacné mäso ozaj najlacnejšie?

Najdrahšie zakúpené mäso bolo z Maďarska 8,57 €/kg, ale je nutné podotknúť, že išlo o welfare chovy. Nasledovalo mäso z Českej republiky 6,38 €/kg, z Nemecka 5,87 €/kg, zo Slovenska 5,92 €/kg, z Poľska 5,42 €/kg, zo Španielska 5,27 €/kg a najlacnejšie bolo z Belgicka 3,78 €/kg.

Medzi jednotlivými baleniami bolo už pri nákupe vzoriek vidieť rozdiel v objeme, farbe či konzistencii vytečenej vody - šťavy z mäsa, v ktorej sa nachádzajú aj veľmi dôležité zložky mäsa ako sú bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny, minerály. A ktorú nevyužijeme a vylejeme do odpadu spolu s cennými zložkami. Akoby ste vyhodili do koša €.

Tieto hmotnostné straty sme prepočítali na straty peňažné. Keď pôjdete najbližšie na nákup tak napríklad k poľskému bravčovému karé si v priemere môžete pripočítať 0,44 €/kg, k nemeckému 0,43 €/ kg a k španielskemu 0,38 €/kg. Pri prepočte tejto naviac zaplatenej sumy na % najviac tak v obchode zaplatíme za mäso z Poľska (o 7,30 %) a najmenej zo Slovenska ( o 3,43 %). Aj keď bravčové zo Slovenska nepatrí na našich obchodných pultoch k tým najlacnejším, stále je najvýhodnejším nákupom. A nezanecháva za sebou takú uhlíkovú stopu ako bravčové z cudziny.

Podporme slovenských chovateľov, ktorí často chovajú ošípané pod výrobné náklady a prispejme ku kvalite svojho zdravia, zdravia našej planéty a v neposlednej miere aj k „zdraviu“ našej peňaženky. Stačí sa pýtať na pôvod: Slovensko.

 

Martina Gondeková

NPPC-VÚŽV Nitra

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov