Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

V jednom z blokov Diskusných okrúhlych stolov počas nedávnej výstavy Agrokomplex sa diskutovalo na tému: Pôda, základ rozvoja nášho poľnohospodárstva.

 V tomto bloku diskutovali Gabriela Matečná, generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu, predseda SPPK Milan Semančík, predseda Združenia mladých farmárov Slovenska (ASYF) Bálint Pém a odborník na pôdu Ivan Takáč z SPU v Nitre. Väčšina priestoru bola venovala problematike schválenia novej legislatívy o nadobúdaní pôdy, ktorá by mala chrániť súčasných užívateľov pôdy pred jej zahraničným nákupom. Jej pointou je skutočnosť, že každý predajca ornej pôdy ju musí prednostne ponúknuť jej užívateľovi. Podľa M. Semančíka bolo prijatie tejto legislatívy potrebné, keďže sa odhaduje, že v zahraničných rukách je medzi 60 až 100 tis. ha pôdy. I. Takáč však vidí aj riziká prijatej legislatívy. „Problémom je, že po prijatí legislatívy sa zo dňa na deň znížil počet potenciálnych kupujúcich z 5,5 mil. obyvateľov (počet obyvateľov SR) na 50 – 60 tisíc ľudí, ktorým je nevyhnutné ponúknuť pôdu na predaj prednostne“, upozornil I. Takáč. Podľa neho to môže spomaliť či dokonca až zabrzdiť trh s pôdou. Ďalšie riziko vidí v náraste cien pôdy a ich širšieho využívania na nepoľnohospodárske účely. Podľa legislatívy totiž predajca musí zverejniť predajné ceny pôdy a ako I. Takáč konštatuje, ponuky budú nadhodnotené, čo znamená, že pôdu za takúto cenu nebudú kupovať poľnohospodári, ale investori, ktorí majú viac financií. Efekt legislatívy tak napokon môže byť úplne opačný, a to, že poľnohospodári sa ťažšie dostanú k pôde.
Debata sa viedla aj okolo dostupnosti pôdy pre mladých a začínajúcich farmárov, ktorí nemajú veľké šance pre jej nákup ani prenájom. Podľa Gabriely Matečnej SPF rokuje s ministerstvom, aby do budúcna mohla poskytnúť aspoň časť pôdy vo svojej správe práve mladým poľnohospodárom. Nateraz však vďaka veľmi priaznivému prenájmu v priemernej výške 21 EUR/ha/rok je pôda SPF veľmi žiadaná. Nájom ostatných pôd v súčasnosti vďaka rastúcim podporám do odvetvia každoročne rastie a hýbe sa od 6,5 EUR/ha až do 200 EUR/ha. V otázkach komasácie sa diskutujúci zhodli na ich veľmi pomalom priebehu a súčasne neriešení hlavného problému. Podľa B. Péma sa už aj skomasované pôdy naďalej rozdrobujú a tým vzniká znovu rovnaký problém. Predseda ASYF súčasne poukázal na problém, že v SR neexistuje inštitúcia, ktorá monitoruje vlastnícke vzťahy na pôde. I. Takáč zase navrhuje, aby sa dopomohlo sceľovaniu malých pôdnych celkov a to napríklad aj tak, že do istej výmery budú odpustené poplatky spojené s touto aktivitou.

Viac informácií z debát na Diskusných okrúhlych stoloch počas výstavy AGROKOMPLEX prinášame v AGROMAGAZÍNe 09/2014.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov