Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Plodiny si v ostatnom týždni dokázali v dominantnej miere pripisovať mierne zisky.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 5 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 341 EUR/t. Kukurica zdražela o 7 EUR/t na dnešných 327 EUR/t. Repka na MATIFe posilnila o 5 EUR/t na 656 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 4 EUR/t na dnešných 649 EUR/t, kým austrálska repka zlacnela o 6 EUR/t na 572 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stagnovala cena čiernomorskej pšenice na 347 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA klesla o 5 EUR/t na 281 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t na 235 EUR/t a sója zdražela o 16 EUR/t na 528 EUR/t.

Pšenica

Solidárne koridory z Ukrajiny v priebehu ostatného týždňa vypravili z čiernomorských prístavov celkovo 10 lodí, pričom drvivá väčšina z nich vyvážala pšenicu. Celkovo lode vyviezli 305 tis. ton plodín (z toho jedna loď viezla slnečnicový olej). Z prístavov sa vyvážali hlavne komodity, ktoré boli uväznené v prístavoch od začiatku invázie a i preto sa vyvážala hlavne kukurica a len minimum pšenice. Ukrajina v júli exportovala celkovo len 444 tis. ton pšenice, pričom celkovo vyviezla 1,9 mil. ton obilnín, čo je zhruba polovičné množstvo v porovnaní s vlaňajším júlom. No taktiež Rusko pokračuje v pomerne pomalom tempe vývozov svojej pšenice, keď uplynulý týždeň vyviezlo len 0,6 mil. ton komodity a celkovo v aktuálnej sezóne s exportmi komodity zaostáva. Očakáva sa pritom, že pri rekordnej úrode bude Rusko importovať viac pšenice, čo sa zatiaľ nedeje. Pre ceny pšenice tak tento vývoj môže znamenať podporu vyšších cien do ďalších týždňov.

V ostatných mesiacoch suchým počasím skúšaná francúzska produkcia pšenice by mala dosiahnuť 35,7 mil. ton a byť medziročne o 9 % nižšia. Niektorí analytici však hovoria až o 18 % - nej medziročnej redukcii produkcie.

USDA tento piatok zverejní svoj augustový výhľad produkcie agrokomodít vo svete, pričom je pravdepodobné, že v ňom bude citeľne navyšovať odhad produkcie pre Rusko, ktorý drží na 81,5 mil. ton , pričom analytici SovEcon hovoria o úrode 90,9 mil. ton. Celkovo ale sa odhad globálnej produkcie asi nebude príliš meniť, keďže očakávame súčasne pokles odhadu produkcie pre EÚ.

Ceny pšenice na MATIFe sa ostatný týždeň pohybovali v pomerne pokojných vodách v okolí 340 EUR/t. Prípadné posilnenie ceny nad 350 EUR/t by komodite mohlo otvoriť priestor pre ďalší rast k 375 EUR/t. Uvidíme, či report WASDE od USDA, ktorý má byť zverejnený v piatok večer, rozhýbe trhy viac. Technicky sa pšenica pohybuje v bočnom cenovom pásme, no viaceré indikátory naznačujú na možný vzostup ceny. Čaká sa však na vhodný fundament, ktorý by tento rast naštartoval.

Kukurica

Podporou pre ceny pšenice by v ďalších týždňoch sa mohol stať práve susedný trh s kukuricou. Sucho v Európe naďalej tlačí nadol odhady produkcie kukurice v EÚ-27, pričom včera prekvapivo silno poklesla i kondícia porastov kukuríc v USA, keď v dobrej až excelentnej kondícii USDA stanovilo len 58 % porastov plodiny, čo bolo o 3 % menej ako pred týždňom a o 2 % menej ako očakávali účastníci trhov. V hre tak môže byť scenár, že USDA v piatkovom WASDE reporte zníži svoj odhad produkcie kukurice v USA viac ako sa nateraz odhaduje. Analytici nateraz očakávajú, že USDA kvantifikuje odhad produkcie v USA na 365,6 mil. ton, keď zníži priemerný národný plošný výnos komodity zo 177 bušelov na aker (bpa) na 175,9 bpa. Najčerstvejšie zhoršenie kondície však môže napokon viesť k agresívnejšej redukcii odhadu pre USA.

Rovnako tak v EÚ môžeme očakávať pokles odhadu produkcie. Francúzska produkcia sa momentálne odhaduje na 12,6 mil. ton, čo je o 2,9 mil. ton menej v porovnaní s vlaňajším finálnym výsledkom. K tomu treba očakávať pokles produkcie v ďalších krajinách s veľkými zrážkovými deficitmi ako sú napríklad i Maďarsko či Rumunsko ako aj Nemecko. Je dosť možné, že finálna produkcia EÚ napokon bude pod 60 mil. ton.

Naproti tomu analytici SovEconu minulý týždeň navýšili odhad pre nadchádzajúcu produkciu kukurice na Ukrajine a to o 1,5 mil. ton na 29,6 mil. ton. Hlavný exportér do EÚ tak technicky, zdá sa, napokon môže mať k dispozícii viac kukurice ako sa predpokladalo na jar. Otázka znie, do akej miery budú efektívne prebiehať samotné exporty komodity.

Zaujímavosťou je, že prvá loď naložená kukuricou, ktorá vyštartovala v rámci novej dohody zabezpečujúcej exporty obilnín z Ukrajiny, sa nateraz naďalej plaví po Stredozemnom mori, keďže Libanon ju odmietol údajne pre nevhodnú kvalitu kukurice. Tá ležala v skladoch v prístave od začiatku invázie a tak je dosť možné, že tento tovar si pre zlú kvalitu napokon ani svojho nákupcu nenájde.

Cena kukurice na MATIFe sa ako prvá spomedzi hlavných plodín dokázala po dlhšej dobe dostať nad úroveň svojho 50 – dňového priemeru, čím naznačuje na silnejúci potenciál pre ďalší rast. Aktuálne sa pohybuje na 330 EUR/t, pričom nárast nad 335 EUR/t môže komodite otvoriť cestu k vzostupu k 360 EUR/t. Piatkový report WASDE by pritom mal byť stimulom pre nárast cien.

Olejniny

Nejasné smerovanie cien repky na MATIFe, ktorá pomerne razantne zaostáva za súčasným cenovým rastom sóje, je výsledkom priaznivejšej ako pôvodne očakávanej bilancie komodity na európskom kontinente. Francúzska produkcia repky je prekvapivo vysoká, keď medziročne stúpla o 1 mil. ton na 4,34 mil. ton. Veľmi dobré výsledky pritom zo žatvy hlási Ukrajina. Komoditu v krajine zožali na 79 % výmer, pričom z tejto plochy zozbierali už 2,5 mil. ton repky. Zdá sa tak, že ukrajinská produkcia repky napokon presiahne 3 mil. ton. Drvivá väčšina ukrajinskej produkcie pritom tradične smeruje na EÚ trh. Repka na MATIFe tak stále osciluje v blízkosti tohtoročných cenových miním, resp. v pásme 620 – 660 EUR/t.

Na druhej strane na trhu so sójou sme ostatné dni videli masívny vzostup ceny zo 14 na 15 USD za bušel. Komodita sa tak v súlade s našimi očakávaniami aktuálne pohybuje v obchodnom pásme medzi 14 – 16 USD za bušel. Kondícia porastov sóje v USA v ostatnom týždni zaznamenala ďalšie zhoršenie, keď podiel porastov v dobrej až excelentnej kondícii medzitýždenne klesol zo 61 na 60 % z celkovej výmery zasiatych porastov. Analytici nateraz nepredpokladajú, že USDA v najbližšom WASDE reporte citeľne zníži odhad produkcie pre USA, keď očakávajú produkciu naďalej v blízkosti 122 mil. ton. Efekt sucha a horúčav v časti hlavného pestovateľského regiónu sóje v USA však evidentne začína započítavať rizikovú prirážku do súčasných cien komodity na trhu, na čo reagujú ceny rastom.

Sójový olej ostatný týždeň na trhu pomerne slušne posilnil, pričom ho nasleduje i palmový olej, čo by mohlo postupne začať motivovať k podobnému trendu aj repkový olej, ktorý od začiatku augusta stagnuje v Rotterdame v okolí 1750 USD za tonu.

Naďalej predpokladáme, že súčasné cenové dno repky na MATIFe by už mohlo byť zaznamenané, resp. sa bude pohybovať v okolí 600 EUR/t, pričom olejniny by mohli mať určitý priestor pre posilnenie vzhľadom na aktuálne fundamenty na trhu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 32. týždňa 2022: pšenica 330 – 350 EUR/t, kukurica 325 – 350 EUR/t, repka 625 – 675 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov