Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Špekulatívny kapitál ďalej tlačí ceny plodín nadol.

Na burze MATIF od nášho minulého reportu spred dvoch týždňov klesli ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 202 EUR/t. Kukurica oslabila o 4 EUR/t na 174 EUR/t. Repka na MATIFe v sledovanom období zlacnela o 16 EUR/t na dnešných 408 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 7 EUR/t na dnešných 402 EUR/t. O 16 EUR/t oslabila austrálska repka a to na cenu 383 EUR/t.

Na burze CBoT v sledovanom období klesla cena mäkkej pšenice v USA o 9 EUR/t na 195 EUR/t. Kukurica na CBoT skorigovala nadol o 4 EUR/t na 153 EUR/t a sója oslabila o 19 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 388 EUR/t.

Pšenica

„Trend is your friend“, teda „Trend je tvoj priateľ“, znie známe heslo investorov, ktorého posolstvom je, že je nerozumné bojovať proti trendu. V prípade poľnohospodárov je však súčasný poklesný trend skôr ich nepriateľom, keďže neúprosne tlačí ceny plodín na nové minimá a tým ťahá ekonomiku ich výroby ku dnu.

Zlou správou je, že k ostatnému týždňu čisté krátke pozície (stávky na pokles cien) špekulatívneho kapitálu (manažérov fondov) sumárne na pšenicu, kukuricu a sóju dosiahli nový historický rekord. Inými slovami, špekulatívni investori sú momentálne v histórii najviac naladení na pokles cien zrnín. To je hlavný dôvod, prečo na trhu naďalej vidíme klesajúce ceny plodín.

Žiadny extrém však nie je dobrý, a príde čas, kedy títo investori obrátia plášť a začnú svoje krátke pozície likvidovať. Nechceme tu vlievať čitateľom falošné nádeje, že to bude čoskoro, pretože naďalej rešpektujeme fakt, že plodiny ostávajú v poklesnom trende.

Pravdou však je, že napríklad pri kukurici na burze CBoT včera došlo k masívnemu obratu ceny smerom k rastu, čo navyše bolo sprevádzané vysokými objemami obchodov. Keďže trh ostal v poklesnom trende, nemôžeme z tohto vývoja nateraz vydedukovať, že cenový obrat začal, no ak by masívny cenový rast pokračoval ešte deň až dva, špekulatívny kapitál by mohol v obave o potenciálnu stratu ziskov začať so zatváraním svojich krátkych pozícií a tým hnať ceny nahor.

Ceny pšenice na burze MATIF sa momentálne pohybujú na nami avizovanej úrovni silnej technickej podpory (200 – 202 EUR/t), ktorá by mala komodite brániť v ďalších poklesoch. No keďže ostávame v poklesnom trende, naďalej trvá riziko tvorby nových cenových miním. Pre komoditu by bolo dobrým znamením, ak by sa jej podarilo posilniť aspoň k svojmu 20 – dňovému priemeru (207 EUR/t) a udržať sa nad ním, aby pominulo bezprostredné riziko pre tvorbu nových miním.

Rusko podľa odhadov SovEconu vyvezie vo februári 3,8 mil. ton pšenice, čo znamená, že medzimesačné tempo exportov z krajiny začalo znovu rásť. Exportné ceny 12,5 % NL pšenice v Rusku sa dostali k 210 USD/t, čím sa stali znovu konkurencieschopnými voči exportným cenám v západnej Európe.

Francúzske agrárne ministerstvo označilo v najnovšom reporte kondície plodín v dobrej až excelentnej kondícii len 69 % všetkých pšeníc, čo je pre túto dobu najmenej od roku 2020. Účastníci trhov pritom nateraz naďalej nezapočítali do cien prípadný výpadok produkcie pšenice vo Francúzsku, ktorý niektorí odborníci odhadujú na medziročnej báze vo výške 10 %. Výpadky produkcie sa očakávajú aj v Nemecku vplyvom podmáčaných pôd.

V tomto momente indície stále nenasvedčujú na cenový obrat, no prítomnosť technickej podpory na cenovke 200 EUR/t a súčasne prepredaný trh môže cene komodity komplikovať cestu na nové minimá. Dôležité teraz bude sledovať, či si špekulatívni investori trúfnu ďalej potlačiť ceny nižšie alebo začnú zavádzať spiatočku a postupne znížia svoje masívne stávky na pokles cien.

Kľúčový v tomto kontexte bude vývoj na susednom trhu s kukuricou, kde investori držia rekordné čisté krátke pozície, no včera trh masívne išiel proti nim. Ak budú kapitulovať, potom je pred nami slušný 10 až 15 % rastový potenciál cien obilnín. Držme sa však nateraz pri zemi v realite – ktorou je fakt, že pšenica ostáva v poklesnom trende. A to naďalej značí riziko, že ceny plodiny môžu zamieriť pod 200 EUR/t. Ak sa komodite podarí posilniť nad 207 EUR/t, potom má šancu si ďalej pripisovať zisky. Uvidíme, či špekulatívny kapitál dnes „cukne“ pri kukurici a začne znižovať krátke pozície alebo si udrží kontrolu a tým i poklesný trend. Od toho bude závisieť aj cenový pohyb pšenice najbližšie dni.

Kukurica

Najnovší pohľad na cenovú dynamiku kukurice na burze CBoT vlieva nádej, že špekulatívny kapitál včera začal s likvidáciou svojich krátkych pozícií. Stále je ale veľmi skoro skonštatovať, že kukurica obracia trend, keďže bude nejaký čas trvať, kým sa vôbec dostane do neutrálnej pozície z aktuálneho poklesného trendu.

Včerajší cenový obrat pri vysokom počte zrealizovaných obchodov a nateraz dnes vytvorené nové cenové maximum zvyšuje pravdepodobnosť, že hlavne slabé ruky špekulatívneho kapitálu začnú likvidovať svoje krátke pozície (stávky na pokles cien), čo by mohlo vytiahnuť ceny kukurice na burzách nasledujúce dni na vyššie úrovne. Nateraz ale nechceme predbiehať... uvidíme na akej cene kukurica zatvorí dnes a zajtra na burze.

Na MATIFe sa kukurica minulý týždeň zosunula na našu ďalšiu avizovanú úroveň cenovej podpory na cenovke 168 EUR/t, od ktorej sa odrazila na vyššiu úroveň. Momentálne komodita operuje v intervale 168 až 183 EUR/t.

Ukrajina do 22.2.2024 zozbierala z polí 28,8 mil. ton kukurice. Krajina znovu zrýchľuje svoje exporty, keď vo februári sa jej zrejme podarí vyviezť 4,7 mil. ton obilnín, čo by znamenalo rovnaké tempo vývozov ako počas vlaňajšieho februára, keď bola v platnosti Čiernomorská exportná dohoda s Ruskom. Celkovo Ukrajina v doterajšom priebehu ročníka 2023/24 vyviezla 28,6 mil. ton plodín (z toho kukurice 15,6 mil. ton), čo je približne o 10 % menej v porovnaní s vlaňajším ročníkom.

Sejba kukurice v Brazílii pokračuje v rýchlom tempe, čo je jeden z dôvodov, prečo je vyvíjaný tlak na pokles cien. Na druhej strane USDA na svojej nedávnej konferencii o agrárnom výhľade pre nový ročník 2024/25 stanovila očakávané pestovateľské výmery kukurice v USA len na 36,9 mil. ha, čo by signalizovalo medziročný pokles výmer o 3,8 %. Naproti tomu majú medziročne vzrásť o 4,7 % na 35,4 mil. ha výmery sóje.

Uvidíme, či sa cenám kukurice podarí tento týždeň zamieriť vyššie. Veľa napovie dnešná zatváracia cena komodity na burze v Chicagu. Trend ostáva poklesný. Z nášho pohľadu pohyb jedným či druhým smerom na najbližší týždeň vnímame pravdepodobný na 50 ku 50, čo sa napokon môže pretaviť vo finálne do neutrálneho cenového vývoja. Vidíme ale šancu pre cenový vzostup, no dnes a zajtra musia „býci“ (stavujúci na rast ceny) na trhu vyhrať, aby vystrašili „medvede“ (stavujúce na pokles ceny).

Olejniny

Repka na burze MATIF si ostatné dva týždne opäť nepostrážila svoju dôležitú úroveň cenovej podpory na 418 EUR/t, čo komodite otvorilo priestor pre pokles na nové tohtoročné minimá. Pomocnú ruku jej v tomto ťažení podal susedný trh so sójou na burze CBoT, ktorý sa rovnako neudržal nad podporou 11,8 USD za bušel (434 USD/t) po tom, čo USDA vo svojom prvom oficiálnom výhľade pre ročník 2024/25 očakáva, že farmári v USA medziročne navýšia pestovateľské výmery sóje o takmer 5 % na 35,4 mil. ha.

K tomu všetkému sa pridáva rýchle tempo žatvy sóje v Brazílii, ktorá je už zrealizovaná na 40 % výmer (vlani o tomto čase to bolo 33 %). Sóji na CBoT sa tak po poklese pod cenovku 11,8 USD za bušel otvoril priestor pre ďalšiu korekciu k novému cieľu 10,8 USD za bušel (397 USD/t). Do konca uplynulého týždňa sa komodita zosunula nadol nateraz k 11,2 USD za bušel (409 USD/t).

Včera ceny olejnín posilnili, no dnes sa zdá, že majú znovu problémy odolávať silnému poklesnému trendu. Podobne ako pri kukurici, aj pri sóji špekulatívny kapitál drží masívne objemy čistých krátkych pozícií (stávky na pokles ceny).

Ceny repky na MATIFe sa dnes odrazili nahor, no zdá sa, že cenovka 418 EUR/t momentálne funguje ako cenová rezistencia a to môže byť signál, že repka má ešte pred sebou priestor pre ďalší pokles. V hre je tak korekcia do pásma 398 – 400 EUR/t.

Na druhej strane, ak by sa špekulatívny kapitál začal pri kukurici zbavovať krátkych pozícií, mohlo by to pomôcť k vzostupu nielen cenám kukurice, ale aj cenám sóje, z čoho by mohla profitovať aj cena repky. Platný poklesný trend je ale nateraz stále varovným signálom, že repka ako aj sója môžu ďalej tvoriť nové cenové minimá.

Cenám olejnín aktuálne výraznejšie nepomáhajú ani ceny ropy, ktoré sa ostatné dva týždne prevaľujú na mieste, no treba povedať, že sa držia v rastovom trende. Je tak možné, že ropa si vytvára pozíciu pre ďalšie posilnenie svojej ceny, čo by mohlo pomôcť na vyššie úrovne aj cenám rastlinných olejov.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 9. týždňa 2024: pšenica 198 – 207 EUR/t, kukurica 168 – 183 EUR/t, repka 398 – 426 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov