Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ceny plodín na globálnych burzách ostatný týždeň vykazovali len minimálne zmeny.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 234 EUR/t. Kukurica zlacnela o 2 EUR/t na dnešných 212 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne ostala bez zmeny na cene 465 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 3 EUR/t na 549 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu posilnila o 7 EUR/t na 479 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stagnovala cena mäkkej pšenice v USA na 203 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne rovnako nezaznamenala zmenu, keď sa dnes obchoduje za 176 EUR/t, zatiaľ čo cena sóje medzitýždenne korigovala nadol o 5 EUR/t na 466 EUR/t.

Pšenica

Pšenica sa ostatný týždeň obchodovala v pokojnom režime bez výraznejších pohybov obidvomi smermi. Komodita vďaka rolovaniu kontraktov sa dostala opäť na dosah svojho 50 – dňového priemeru, ktorý však nateraz neprekonala a teda naďalej vykazuje obmedzené šance pre cenový rast. Pozornosť trhov však pútalo včerajšie rokovanie prezidentov Ruska a Turecka, ktorého súčasťou mala byť aj diskusia ohľadom exportnej dohody obilnín. Nateraz však nevyšli žiadne oficiálne správy z tejto debaty, pričom je pravdepodobné, že sa diskutovalo hlavne o ruských exportoch pšenice, keďže je v záujme Ruska, aby aj tento rok krajina udržiavalo tempo exportov pšenice dynamické, keďže na vývoz má rekordných 48 mil. ton pšenice. Turecko je dôležitým partnerom Ruska, keďže má priamy vplyv na logistiku ruských exportov. Ak by došlo ku komplikáciám v rokovaniach, ktoré by viedli k obmedzeniu exportov ruskej pšenice, potom môžeme čakať reakciu trhov v podobe skokového nárastu cien komodity. V tomto momente však tento scenár vnímame ako menej pravdepodobný, keďže vzťahy Ruska a Turecka sú dlhodobo priaznivé.

Na druhej strane Ukrajina informovala EÚ, že ak po 15.9.2023 únia nezruší importný zákaz na štyri plodiny v päťke štátov vrátane SR susediacich s Ukrajinou, potom podstúpi vec na riešenie na WTO. Ukrajina argumentuje tým, že údajne nie je narušený trh v týchto krajinách, keďže v nich neeviduje tvorbu extra zásob ukrajinskej produkcie či deviácie v cenotvorbe plodín. Slovenské ceny produkcie obchodované stále výrazne pod cenami MATIF však hovoria niečo iné. Okrem toho stoja v SR aj obchody smerom na západ, keďže západné krajiny čakajú, či nedôjde k zrušeniu zákazu importov, aby mohli začať opäť nakupovať ukrajinskú produkciu.

Analytici ABARES dnes aktualizovali svoj výhľad pre nadchádzajúcu austrálsku produkciu pšenice, ktorú kvantifikovali na 25,4 mil. ton, čo je 36 % pod vlaňajšou rekordnou produkciou. Ceny pšenice výraznejšie nereagovali na túto správu, keďže globálny trh s pšenicou ostáva ďalej veľmi dobre zásobovaný.

Ceny ropy dnes dokázali prekonať svoju dôležitú úroveň cenovej rezistencie ležiacu na 89 USD za barel, keď posilnili nad 90 USD za barel, čo môže byť dôležitý indikátor, ktorý by mohol ďalšie dni posunúť ceny všetkých komodít vyššie. Treba si však počkať na to, či sa rope podarí sa udržať nad 90 USD za barel na konci týždňa, t.j. na týždennom grafe. Ak áno, potom by mohli na tento vývoj reagovať rastom aj ďalšie komodity vrátane plodín.

Pšenica na MATIFe potrebuje posilniť nad 235 EUR/t, čím by sa jej otvoril priestor pre ďalší rast na cenovku 245 EUR/t. Ak plodina ostane pod cenou 235 EUR/t stále vnímame ako značné riziko, že komodita sa bude mať tendenciu zosúvať nadol k 215 EUR/t. V tomto momente stále vidíme o niečo väčšiu pravdepodobnosť, že pšenica sa bude ďalej obchodovať v pásme medzi 215 – 235 EUR/t.

Kukurica

Ceny kukurice na MATIFe sa ďalej obchodujú v bočnom cenovom pásme v tesnej blízkosti tohtoročných cenových miním plodiny. Na trh ostatný týždeň prichádzalo minimum správ týkajúcich sa tejto komodity, čo sa prejavilo i minimálnymi cenovými pohybmi plodiny ako na burze MATIF, tak i CBoT.

Na slovenskom trhu panuje pri kukurici naďalej komplikovaná situácia, keďže nákupcovia sú naďalej veľmi striedmi pri uzatváraní kontraktov na novú úrodu, ktorá sa pritom začne zbierať už za pár týždňov. Veľká dilema panuje ohľadom predĺženia importného zákazu ukrajinskej produkcie v krajinách EÚ susediacich s Ukrajinou. To, že nateraz nepadlo jasné stanovisko prakticky 10 dní pred vypršaním doteraz oficiálne platného zákazu (končí 15.9.2023), môže motivovať nákupcov ďalej vyčkávať s nákupmi produkcie.

Produkcia EÚ má byť v novom ročníku vyššia ako vlani, no historicky to kvôli letným horúčavám v západnej Európe opäť vyzerá na podpriemernú produkciu. Ukrajina je však pripravená tieto výpadky vykryť, keďže sa očakáva, že v novej sezóne napriek poklesu pestovateľských plôch dokáže vyprodukovať 27 mil. ton kukurice.

V USA niektorí farmári upozorňujú na to, že ich kukurice kvôli augustovým horúčavám dozreli predčasne, čo zvyšuje riziko menšieho naplnenia zŕn a tým aj redukcie finálneho výnosu. Je pritom pravdepodobné, že USDA vo svojom septembrovom WASDE reporte bude ďalej redukovať odhad produkcie kukurice pre USA. Otázka znie, či to pomôže cenám k rastu, keďže globálny trh je momentálne vďaka rýchlemu tempu exportov z Brazílie zásobovaný veľmi dobre.

Predpokladáme, že kukurica sa na MATIFe bude v tomto týždni ďalej obchodovať v bočnom cenovom pásme v okolí súčasných cien.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF akokeby zmrzli, keď sa ostatné dni komodita obchoduje vo veľmi úzkom pásme medzi 460 až 470 EUR/t. Na slovenskom trhu sa repka naďalej obchoduje netradične hlboko pod cenami MATIF (400 – 420 EUR/t), pričom tento negatívny rozdiel by nepochybne pomohlo zmierniť rozhodnutie EÚ predĺžiť zákaz importov ukrajinských plodín do SR. Ukrajina totiž toto leto zaknihovala rekordnú úrodu repky na úrovni 4,2 mil. ton, čo znamená, že na export má k dispozícii 3,85 mil. ton komodity.

ABARES kvantifikoval nadchádzajúcu produkciu repky v Austrálii na 5,2 mil. ton, čo znamená medziročný pokles o 38 %. Rovnako Kanada má zožať medziročne o 6 % nižšiu produkciu repky čo je hlavný faktor, ktorý aktuálne drží na MATIFe ceny komodity na stabilných úrovniach. Prípadné zrušenie zákazu importov z Ukrajiny však môže vyvolať tlak na pokles cien. Technicky sa repka potrebuje udržať nad 455 EUR/t (MATIF), inak jej cena môže zamieriť nadol k 435 EUR/t.

V bočnom cenovom pásme sa pohybujú aj ceny sóje na CBoT. Brazílska rekordná produkcia sa stará o dobre zásobený globálny exportný trh. Určité riziko pre pokles cien sóje vidíme v aktuálnom spomaľovaní ekonomickej aktivity Číny, ktorá je najväčším importérom i spotrebiteľom sóje na svete. Na druhej strane budeme ďalšie mesiace s veľkou pravdepodobnosťou svedkami pokračovania redukcie očakávanej nadchádzajúcej produkcie sóje v USA, čo by v celkovom sumári mohlo pomáhať cenám sóje sa držať v intervale medzi 13 a 14 USD za bušel (478 – 514 USD/t).

Aj keď aktuálne vidíme pri plodinách stále isté riziká pre možnosť ďalšej miernej korekcie nadol, určite stojí za to sledovať najnovší vývoj na komoditnom indexe monitorujúceho ceny všetkých komodít, ktorý sa vďaka aktuálnemu nárastu cien ropy opäť pokúša nastoliť rastový trend. Súčasne dáta Clevelandského FEDu naznačujú, že v USA začínajú opäť rásť inflačné očakávania, na čo by mali komodity reagovať pozitívne rastom svojej ceny. Problémom ostáva naďalej určitá pravdepodobnosť príchodu recesie do USA v najbližších 6 mesiacoch, ktorá ak sa potvrdí, môže ceny komodít opäť obrátiť späť do poklesného módu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 36. týždňa 2023: pšenica 225 – 235 EUR/t, kukurica 211 – 218 EUR/t, repka 438 – 475 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov