Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Podľa inštitútu pre prieskum trhu GfK spotrebitelia v Nemecku kúpili od januára do júla o 11,5 % menej mäsa a údenín.

Spotrebitelia v Nemecku kupujú podstatne menej mäsa, čiastočne kvôli vyšším cenám. V júli sa množstvo predaného mäsa a údenín v maloobchodných predajniach v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka znížilo o 8 %. Vyplýva to zo správy denníka „taz“ z nového „Indexu spotrebiteľov“ spoločnosti GfK pre prieskum trhu.

Keďže tržby už v predchádzajúcich mesiacoch klesli, mínus od januára do júla bol dokonca 11,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Šetrí sa aj na pečive

Spotrebitelia šetria aj na iných potravinách. V prípade chleba a pečiva zaznamenali výskumníci trhu v júli pokles o 6 %. „V júli 2022 si čerstvé ovocie udržalo objemovú úroveň z rovnakého mesiaca minulého roka,“ dodali prieskumníci trhu, ktorí každý mesiac vyhodnocujú nákupné tržby tisícok spotrebiteľov. Čerstvej zeleniny sa predalo o 2 % menej.

Hovädzie mäso zdraželo o 17 %

Rozdiely medzi druhmi mäsa ukazujú, že dôležitým dôvodom súčasného poklesu predaja sú ceny, najväčší pokles je pri hovädzom mäse o 22 %. Množstvo hydiny naopak kleslo len o 8,5 % a bravčové len o 5 %. Kým hovädzie mäso zdraželo v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka takmer o 17 %, ceny bravčového sa zvýšili o necelých 8 %. Podľa prieskumníkov trhu stojí kilogram bravčového v súčasnosti v priemere o 8 €, 4 € menej ako hovädzie mäso. Kuracie mäso zdraželo o podobnú sumu, no teraz je zhruba na úrovni bravčového.

Covidový čas bol jednorazový efekt

Ako ďalší dôvod poklesov v prvej polovici roka GfK uviedla „základný efekt v dôsledku lockdownu v roku 2021“. Kvôli pandémii Covid-19 boli reštaurácie zatvorené, a tak ľudia nakupovali nezvyčajné množstvo potravín v supermarketoch. Tento jednorazový efekt však len čiastočne vysvetľuje pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom a vôbec nevysvetľuje pokles v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Mäso Brezina

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov