Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Prinášame vám úryvok z rozhovoru s NAJ agromanažérom za rok 2020 – predsedom PD Bošáca Vladimírom Králikom.

 

PD Bošáca patrí výrobne k jedným z najdiverzifikovanejších družstiev v krajine. Čo Vás motivuje presadzovať túto stratégiu v rámci svojho výrobného programu, keďže sám priznávate, že diverzifikovaná výroba je ekonomicky nákladnou záležitosťou?

Ako som už spomínal, my tu na družstve sme nechceli rušiť chovy a výrobu, pričom cestou ako toto docieliť bolo diverzifikovať výrobné aktivity. Už môj starý otec mi hovorieval, že keď sedíš na stoličke s jednou nohou, je veľmi vratká, no keď tá stolička bude mať štyri či dokonca šesť nôh, tak nik ťa z nej už nezvalí. A presne tak to funguje. Keď vás ekonomicky potápa nejaká výroba, tak vždy je tu ďalšia, ktorá vás potiahne. Raz potiahne rastlinná výroba, raz kovovýroba, raz bitúnok, raz predajne.

No čo je veľmi podstatné, že keď sa všetko spočíta, tak to vychádza. Náš podnik napriek tomu, že nepatrí k najväčším, nám dokáže z našich činností vygenerovať 5 mil. EUR tržieb ročne. Tiež tento podnik vďaka tomuto nastaveniu uživí 90 ľudí a ich rodiny, čo rovnako považujem za veľmi dôležitý faktor.

Družstvo má neoficiálnu prezývku „Malé Slušovice“. Mohli by ste nám priblížiť „story“ o tom ako a prečo to celé vzniklo?

Táto prezývka vznikla už dávnejšie, ešte keď sme s chlapmi chodievali na služby s kombajnami. Tí po mne chceli, aby som im dal urobiť tričká a montérky s logom nášho družstva. Ja som im nechal urobiť s logom ako bonus aj trenírky a ponožky. Trošku žartujem, ale vo svojej podstate teraz hovorím o veľmi dôležitej veci. Viete čo je veľmi dôležité v každom podniku a v každom regióne ako napríklad aj tu u nás v rámci Bošáckej doliny, ktorá sa tiahne od Trenčianskych Bohuslavíc až po Novú Bošácu a obýva ju 5500 ľudí? Vytvoriť medzi ľuďmi patriotizmus a hrdosť na to, že miestny podnik v danom regióne pôsobí. Nám sa to tu v Bošáci podarilo, a tí ľudia, ktorí sem chodia ako aj zamestnanci sú naozaj hrdí na to, že chodia do PD Bošáca.

A toto isté bolo kedysi vytvorené aj v Slušoviciach. Ľudia boli hrdí, že pracujú pre Slušovice a nebolo to tým, že či predseda Čuba bol taký alebo onaký, resp. či podnik bol dotovaný. Tam sa dokázalo spraviť to čo aj tu v Bošáci a síce, že ľudia sú hrdí na to, že robia v PD Bošáca. Že nechodia utrápení do roboty, ale s optimistickou náladou. A ja im vždy hovorím jednu vec a síce, že vždy robte tak, že keď odchádzate z podniku, tak majte dobrý pocit z toho, že ste pre tento podnik niečo urobili.

Pretože ten podnik je tu pre vás a keď tento podnik bude fungovať a bude rásť, tak i vy budete rásť, mať vyššie mzdy, lepšie stroje, lepšie sociálne zabezpečenie. A toto je pre mňa najväčšie víťazstvo, že ľudia okolo mňa to takto vnímajú a následne i takto pristupujú k práci. Takže príbeh o Malých Slušoviciach je vlastne príbehom o lokálpatriotizme ľudí k nášmu podniku.

Manažujete podnik vo forme 10 samostatných závodov. Mohli by ste nám vysvetliť aké výhody prináša rozdelenie výroby na samostatné jednotky?

Manažovanie formou samostatných závodov je dôležité z pohľadu udržania kontroly nad výrobou, ktorá je vysoko diverzifikovaná. Apropos, toto spravili v minulosti aj Slušovice. Aby ste dokázali všetko kontrolovať, tak každý závod si žije svojím životom. Máme závod RV, ŽV, mechanizačnej výroby, spracovania, obchodu a tieto závody medzi sebou fungujú ako samostatné bunky. Prináša to viaceré výhody, napríklad aj to, že manažéri zodpovední za každý zo závodov si dôsledne kontrolujú položky, ktoré sa ich týkajú.

Je dôležité technikov a pracovníkov, ktorí sú zodpovední za tieto maličké závody vtiahnuť do systému riadenia, aby pracovali na efektivite prevádzky každý za svoj závod. Takto docielite toho, že nielen vy ako riadiaci manažér kontrolujete ekonomiku všetkých závodov, ale takto jednotliví manažéri každého z týchto závodov sa kontrolujú aj navzájom.

 

David Karkulín

Celý rozhovor s predsedom predstavenstva PD Bošáca a NAJ agromanažérom roka 2020 Ing. Vladimírom Králikom si prečítate v AGROMAGAZÍNe 08/2021 na s. 20-22.

Časopis AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov