Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Vinohradníctvo a vinárstvo naberá v týchto končinách už správny smer, hoci ako dodáva Ing. Andel, stále to nie je na takej úrovni ako napríklad v Nemecku alebo Rakúsku, kde je všetko perfektne zorganizované a služby na vysokej úrovni.

Skupina progresívnych vinohradníkov zaviedla do tunajších viníc aj ďalšie novinky. Zmenil sa spôsob rezu. Voľakedy sa tu rezalo aj na 5 ťažňov, kry boli obsypané hroznom, každý sa tešil z úrody a keď sa to obralo, bola z toho iba „kyslá voda“. To sa zmenilo. Dnes sa tu používa prevažne rýnsko-hesenské vedenie, reže sa na jeden čapík a jeden ťažeň, pričom dĺžku ťažňa nastavia podľa odrody a vitality viniča. Ako dodáva Ing. Andel: „ U mňa má každý strapec priestor, je dostatočne oslnený, aj odlisťujem, hoci je to riskantné, môže prísť ľadovec a hrozno poškodiť. Tento rok zrejme príliš nepochodili tí, čo neodlistili, lebo bol veľký tlak múčnatky. Veľa vinohradníkov robí chybu aj v tom, že príliš orežú vrchnú časť a vylámu všetky zálistky. A potom sa čudujú, že nemajú cukornatosť. Keď odstránia listy, akoby zbavili rastlinu pľúc. Ja sa snažím nechávať v hornej časti maximum listov a všetky zálistky a odvtedy nemám problém s cukornatosťou aj pri takých odrodách ako je Rizling rýnsky. Pravidelne pri ňom dosiahnem minimálne 21°NM. Tu sa táto odroda málo pestuje, lebo každý má problém s dosiahnutím cukornatosti, ja si ho ale veľmi vážim.“

Celý príspevok si môžete prečítať v časopise Sady a Vinice, 5-6/2013 na s.32

 

Spracovala: Eva Nováková, Sady a Vinice

Časopis Sady a vinice si môžete objednať na sady-a-vinice


Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov