Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

V júni sa cenová volatilita na trhu s repkou výrazne zvýšila. Cena komodity posilnila z najnižšej úrovne 378 €/t na 475,50 €/t v priebehu dvoch týždňov. To jasne ukazuje, aké boli trhy nervózne v ostatných týždňoch. Vo svojom aktuálnom odhade USDA posunula produkciu EÚ nahor na 21 mil. ton. Coceral počíta s produkciou na úrovni 21,138 mil. ton.

V nasledujúcich týždňoch až do žatvy bude na trhu ešte veľa priestoru na špekulácie. Spoločnosť FEDIOL zverejnila štatistiky o spracovaní repky za mesiac máj v EÚ. Vzhľadom na sezónne podmienky sa spracovanie repky zvyčajne od mája do júla klesá. Napriek tomu bolo spracovanie repky v EÚ 27+UK v máji na úrovni 1,5 mil. ton, čo je približne o 300 000 ton viac ako v predchádzajúcom roku. Členovia FEDIOLu tak v ročníku 2022/23 doteraz spracovali celkovo 16,5 mil. ton repky. Predpokladá sa, že do žatvy novej úrody spracujú ešte 3 mil. ton repky, čím sa celkové spracovanie zvýši na 19,5 mil. ton. Členovia FEDIOL pritom zodpovedajú za približne 80 % spracovania repky v EÚ, čo znamená, že celkové spracovanie v EÚ + Veľkej Británii dosiahne 24,4 mil. ton.

V ostatnom oddobí na cenu repky opakovane vplývali vonkajšie faktory. To by mohlo pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. Ak sa počasie v USA bude naďalej správať tak "divoko", mohlo by sa to odraziť aj na cene repky. V júni ovplyvnil negatívne cenu sójového oleja (ktorá má priamy na cenu repky) údajne uniknutý dokument, ktorý naznačuje na to, že spotreba sójového oleja na výrobu bionafty v USA má v najbližších rokoch stagnovať.

Koncom júna USDA zverejnilo report o pestovateľských plochách plodín v USA pre novú sezónu, ktorý priniesol prekvapenie o výraznom poklese pestovateľských výmer sóje. To pomohlo sóji výraznému cenovému skoku nahor. Ťažila pritom z toho i cena repky. Zdá sa, že ceny repky by sa mohli ďalej držať na súčasných úrovniach.

 

Lars Kuchenbuch

komoditný analytik, KS Agrar, Nemecko

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov