Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Vyše dvestoročnú rodinnú tradíciu v pasení oviec na svahoch nad Tisovcom prenášajú bratia Dianiškovci aj na mladú generáciu. Ich prácu a výnimočnosť chutných produktov spracovaných z ovčieho mlieka oceňujú mnohí, aj na najvyšších miestach.

Peter Dianiška nasával lásku k ovciam a prírode už s materským mliekom. Spomína si, že starí rodičia bývali v horách, v Jaslišťoch nad Tisovcom a živili sa v lete prácou na poli, chovom dobytka a oviec a v zime lesníctvom. Od roku 1820, keď rodina Dianišková začala s týmto spôsobom života, sa zmenilo mnohé, ale pri ovciach vytrvali. Dodnes tvrdo pracujú po celý rok a ľuďom na trh prinášajú jedinečné syry, bryndzu, mäso, vajcia či med. Unikátnosť ich výrobkov spočíva práve v pôvode, ktorý majú na strmých vysokohorských lúkach plných rozmanitých bylín a kvetov, na okraji národného parku Muránska planina.

Život rodiny sa zmenil, keď sa v Tisovci založilo poľnohospodárske družstvo a Dianiškovci doň vstúpili so svojimi zvieratami a pozemkami. Presťahovali sa do mesta, postavili dom, zamestnali sa. No pritom neustále chovali aspoň dvadsať oviec a jednu kravu. Nepretrhol sa tak rodinný vzťah k zvieratám. „V poľnohospodárstve môže robiť len ten človek, ktorý má rád zvieratá a páči sa mu táto práca. Inak to nefunguje,“ hovorí z vlastnej skúsenosti Peter Dianiška.

Ak však hovoríme o Agrofarme Dianiška, s.r.o., musíme spomenúť oboch jej manažérov. Petrov brat Miroslav je síce o jedenásť rokov mladší, no farmu budovali spoločne. Peter sa vyučil za prevádzkového zámočníka a Miroslav za elektrikára. Spoločne pracovali v podniku v Tisovci a zároveň zväčšovali stádo oviec. Keď po nežnej revolúcii podnik zatvorili, Peter začal pracovať v lese pri ťažbe dreva a Miroslav pôsobil ako šofér v bryndziarni v Tisovci. Zárobky zo zamestnaní využívali aj na to, aby rozvíjali vlastný chov. V roku 1998 si Peter Dianiška založil živnosť ako samostatne hospodáriaci roľník. Vzal do prenájmu maštale v areáli bývalého družstva a ďalej prikupoval ovce.

Stabilný príjem zo zamestnania bol síce istým zabezpečením, ale už sa dlhšie nedalo sedieť na dvoch stoličkách. Ocitli sa na križovatke. A rozhodli sa ísť vlastnou cestou. Za tým, čo ich bavilo od detstva a teraz malo uživiť ich, aj celú rodinu. V roku 2008 teda spoločníci Peter a Miroslav Dianiškoví založili Agrofarmu Dianiška, s.r.o., ktorej sa mohli začať venovať naplno. Toto rozhodnutie dodnes neľutujú, aj keď je to práca na 24 hodín denne, 365 dní do roka. Sú radi, že môžu robiť to, čo ich baví a uspokojuje. „Na svojom sa predsa ináč robí, aj keď nie vždy chcú všetci počúvať,“ usmeje sa Peter Dianiška nad pozitívami aj negatívami rodinnej farmy. Našťastie, bratia Dianiškovci si rozumejú, spoločne prijímajú rozhodnutia a dopĺňajú sa navzájom.

 

Celý text nájdete v septembrovom vydaní AGROMAGAZÍNu na s.7-9

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Lada Debnárová

Snímky: Marián Dukes a archív rodiny Dianiškovcov

s 7x

 

01

 

02

 

 03

Strmé svahy Muránskej planiny zvládne len dobrá technika. 

 

04

Med pochádza z čistej prírody a rozmanitých kvetov.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov