Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

M. Dukes

Počas diskusného fóra na tohtoročnom Agrofilme sa jeho účastníci snažili diskutovať o tzv. hoaxoch. Jednou z preberaných tém bol aj príspevok živočíšnej výroby k zmene klímy. Súc vyzvaný moderátorom diskusie Janom Škorňom som skonštatoval, že nič na tomto svete nie je jednoduché a preto sa ani tento mýtus nedá jednoducho popísať a jednoducho sa nedá ani odpovedať na otázky zástancov a odporcov chov hospodárskych zvierat.

Za pravdu mi dal nedávno publikovaný článok v internetovom periodiku Postoj. Ten zhrnul výsledky najnovšej štúdie britských vedcov o úlohe metánu pri otepľovaní atmosféry Zeme. Vedci z Oxfordskej univerzity v štúdii publikovanej v časopise Environmental Research Letters naznačili, že úloha metánu v tomto procese sa preceňuje. Polčas rozpadu metánu je totiž 12 rokov, kým pri N2O je to 120-150 a v prípade CO2 je to až 1 000 rokov. Mechanizmus prepočtu dosahu jednotlivých skleníkových plynov, ktorý bol dohodnutý v roku 2015 stanovuje tzv. potenciál globálneho otepľovania (GWP). Ten sa určuje na časového obdobie 100 rokov. Jeho výška pri fosílnom metáne je 29,8, resp. pri nefosílnom metáne 27. Takže jedna tona metánu má na oteplenie za 100 rokov rovnaký vplyv ako uvedené množstvo CO2. Vzhľadom na oveľa kratší polčas rozpadu by bolo lepšie používať indexáciu na 20 rokov (GWP20), resp. model GWP*. Model GWP* je mladšieho dáta a podľa viacerých štúdií ma vyššiu výpovednú hodnotu ako model GWP100. Hoci ani model GWP* nie je ideálny, naznačuje, že vplyv chovu zvierat cez produkciu metánu je oveľa nižší ako sa doteraz predpokladalo.

Preto je dôležité o tejto otázke ešte viac diskutovať a rozhodnutia prijímať až po dôkladnom zvážení príčin zmeny klímy. Znižovanie emisií by malo byť lepšie podložené dátami a faktmi, aby prijímané opatrenia nepredstavovali nadmernú záťaž pre podnikateľský sektor ani jednotlivé štáty.

Pochybnosti o doterajšom vnímaní úlohy chovu HZ pri zmene klímy vyvoláva aj fakt, že spomínaná štúdia britských vedcov bola realizovaná v podmienkach pastevného chovu, pri ktorom sa metán uvoľňuje do atmosféry priamo. Chov HZ v interiéri umožňuje ďalšiu redukciu týchto emisií pre technologické možnosti zachytávania metánu a jeho ďalšieho využitia ako zdroja energie.

 

Tento text bol publikovaný v novembrovom vydaní AGROMGAZÍNU na s.5.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Marián Dukes, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov