Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

J. Huba

Májová bryndza je unikát. Zaznelo to aj v nedávnom rozhovore moderátoriek jednej z rozhlasových staníc na Slovensku.

Poslucháčom oznamovali, že neďaleko Zvolena chystajú ochutnávku a predaj tohto vzácneho mliečneho výrobku. Informovali aj o tom, že tu bude možné vidieť aj strihanie oviec. Všetko to znelo veľmi pútavo a poslucháči boli zrejme nalomení nenechať si ujsť toto podujatie. Do toho ale jedna z moderátoriek s úľakom, ktorý bol očividný, skonštatovala – a bude tam aj trh plemenných baranov!!!

 

A bolo. Mnohé potenciálne zákazníčky (hlavne tie najsolventnejšie) to mohlo priviesť ku predstave o páchnucich, hlučných, možno i medzi sebou zápasiacich ovčích samcoch. Malebné pasúce sa ovečky, syr, bryndza, korbáčiky – to áno. Ale plemenné barany?

 

V tom istom čase nádherne rozkvitnuté lány repky. Fotografi, maliari, poľnohospodári a včelári nadšení. Jedinečný pastovaný repkový med, kvalitný olej, solídne peniaze na účtoch pestovateľov (ktoré - verme - prekryjú i obrovský nárast cien obrazne povedané podpultových minerálnych hnojív), kvalitná pôda pripravená po repke pod pšenicu (o ktorej v týchto smutných vojnových časoch hovorí celý svet) sú i tu jednou z dvoch strán tej istej mince.

 

Opačnou je hromženie početne nemalej časti populácie na podľa nich špecifický zápach repky, zašpinené autá v prípade vetra a jemných dažďov či alergické reakcie ľudského organizmu. A komentáre, prečo je všade toľko žltej...

 

Minister Vlčan vlani počas odovzdávania ocenení úspešným autorom videí v rámci naším vydavateľským domom organizovanej súťaže „Môj život na gazdovstve“ spomenul jeho poznatok zo susedného Rakúska.

 

Žiaci z viedenských základných škôl chodia pravidelne na exkurzie na rakúske farmy. Neobdivujú idylku pasúcich sa zvierat. Prichádzajú v čase, keď farmári vyvážajú na polia močovku a zapracovávajú ju do pôdy.

 

Aby i Viedenčania od detstva poznali, že bez tohto špecifického zápachu (pre nás, poľnohospodárov vône), nie je možné mať na stole kvalitné rožky, mliečne nápoje, jogurty, zákusky, čokoládu, zmrzlinu či ďalšie maškrty. Ani ostatné jedlá, napríklad viedenský rezeň, ktoré nám veľmi chutia.

 

Spomenuli sme súťaž, určenú pre stredoškolákov s názvom „Môj život na gazdovstve“. Práve počas víkendu, keď v rozhlase zaznela informácia o bryndzi a plemenných baranoch a kvitnutie repky tu v okolí Nitry vrcholilo, vysielala Farmárska revue reportáž z gazdovstva vlaňajšieho víťaza.

 

Na pastvu oviec bolo počas návštevy štábu RTVS v dedinke Hiadeľ pod Nízkymi Tatrami ešte priskoro. Väčšinu záberov sme preto venovali tomu, ako Emil Lipa – študent Strednej odbornej školy Pod Bánošom v B. Bystrici - jazdí po lúkach na traktore a rozmetáva maštaľný hnoj. I u nich je to hlavný predpoklad dobrej úrody krmiva, základu pre výrobu kvalitných ovčích syrov a z nich i bryndze, vrátane tej najlepšej – májovej.

 

 

Ján Huba

majova_bryndza_velka

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov