Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Marián Kukučka

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve z našej vydavateľskej

skupiny organizuje už piaty ročník súťaže o NAJinovatívnejší stroj.

Jedným z nominovaných strojov je aj hnojovicová cisterna Zunhammer. Okrem najmodernejších systémov pre aplikáciu tekutých substrátov je zaujímavá aj veľmi nízkymi dávkami od 3 m3 na hektár. Táto dávka s trochou zveličenia sa rovná dávke postrekovača pri chemickej ochrane rastlín. Dávkovanie nezávislé na pojazdovej rýchlosti sa zabezpečuje prostredníctvom GPS signálov o rýchlosti z ťažného prostriedku.

Vývoj senzorovej techniky posúva míľovými krokmi dopredu aj hnojovicovú techniku. V prípade najmodernejších systémov zadávate do terminálu nie metre kubické hnojovice na hektár, ale kilogramy dusíka, fosforu či draslíka. Rovnomernosť aplikácie sa tak prirovnáva k hnojeniu priemyselnými hnojivami. Ešte pred pár rokmi, keď sa s hnojovicou narábalo ako s odpadom, to bolo ako sci-fiction.

V tom období znamenal veľký posun v ekológii a ekonomike aplikácie aj používanie hadicových aplikátorov, ktoré výrazne spresnili rovnomernosť. Dnes už ani to nestačí a vyžaduje sa zapracovávanie hnojovice či digestátu do pôdy radličkovými či tanierovými aplikátormi. Plnohodnotne nahrádzajú pôdospracujúcu operáciu, daňou je ale vyšší príkon a utuženie pôdy z dôvodu vyšších hmotností traktorov. Výrobcovia proti negatívnemu vplyvu na pôdu bojujú širšími pneumatikami s väčším priemerom a väčšou styčnou plochou na podložku. Šetrnosť zvyšujú aj riaditeľné nápravy. V prípade vzduchového pruženia viacnápravových cisterien je možnosť prednú nápravu zdvihnúť, čím sa prenáša hmotnosť na traktor a zvyšuje sa trakcia jeho zadných kolies. V hraničných situáciách a extrémnych podmienkach pomáha ťažnému prostriedku aj vlastný pohon náprav. Tento systém ale osobne hodnotím ako otázny, pretože umožňuje prejazd pôdy v takých vlhkostných podmienkach, pri akých žiadna technika nemá na poli čo robiť. Naopak, pozitívny vplyv na pôdu má využívanie regulácie tlaku v pneumatikách z dôvodu protichodných požiadaviek na tento parameter na ceste a na poli.

Vymenované vymoženosti moderných cisterien však zvyšujú ich nákupnú cenu. Presná a precízna aplikácia tekutých hnojív sa stáva otázkou veľkých a silných podnikov a službárov.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov