Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

V stredu 22.5. 2024 sa konala členská schôdza Slovenskej holsteinskej asociácie (SHA). Okrem bežnej agendy bolo jej súčasťou aj oceňovanie najlepších chovateľov za rok 2023. Fotomateriál zo stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v nitrianskom Inštitúte znalostného pôdohospodárstva a inovácií sa sme vám priniesli ešte včera na našej facebokovej stránke.

Spomedzi dôležitých informácií dovoľte zdôrazniť niektoré údaje týkajúce sa priamo chovu a šľachtenia tohto u nás najpočetnejšieho plemena HD. Vlani bolo lineárne ohodnotených 30 927 zvierat (6102 kráv a 24 825 jalovíc). Pracovníci SHA vydali vlani 3 784 zootechnických certifikátov, väčšinu z nich v elektronickej podobe. Zväz sa venuje aj publikačnej činnosti a v rámci vzdelávacích aktivít organizuje aj odborné prednášky. Tento rok okrem nich plánuje zorganizovať aj niekoľko webinárov. V rámci spolupráce s domácimi subjektami boli spomenuté aj naše časopisy Slovenský CHOV a AGROMAGAZÍN, ktoré sú tradičnými mediálnymi partnermi podujatí organizovaných SHA. Medzi výstavami, ktorých sa zúčastnili chovatelia holštajnského plemena patrí najvyššia priorita Národnému šampionátu holsteinského plemena, ktorý sa bude tento rok konať 26.9. To však neznamená, že by chovatelia nášho najpočetnejšieho plemena HD chceli zanevrieť na nitriansku Národnú výstavu HZ. Predstavitelia zväzu vyzvali viackrát svojich členov, aby prihlasovali svoje zvieratá aj na toto tradičné augustové podujatie.

Súčasťou činnosti SHA je aj „dohľad“ na šľachtiteľskými chovmi holštajnského plemena. Spomedzi nich vlani, bohužiaľ, ubudol chov Školského hospodárstva v Trnave. Počet šľachtiteľských chovov, našťastie, neklesol vďaka tomu, že vlani do ich zoznamu pribudlo 6 nových subjektov (ZEMEDAR Poprad, AGROSEV Detva, RD S. Jurkoviča Sobotište, PD Bzince pod Javorinou, AGROTOM Tomášovce a PPD v Králi). Ich počet je aktuálne 39. Špecializovaná výberová komisia zaregistrovala vlani 62 plemenných býkov. Základným výberom do prirodzenej plemenitby prešlo 14 a do inseminácie bolo zaradených 18 živých genomických býkov. Ďalšie fakty z členskej schôdze SHA vám prinesieme zajtra.

 

Marián Dukes, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov