Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Za spúšťač klasickej laminitídy sa považuje acidotické kŕmenie. Záťažová laminitída naopak spôsobuje znížené prekrvenie škáry paznechta v dôsledku preťažovania.

„Na našich farmách nepozorujeme takmer žiadne prípady klasickej laminitídy,“ hovorí veterinár Falk Trouble z veterinárnej praxe v Ottersbergu. Ponúka profesionálnu starostlivosť o paznechty a digitálne dokumentuje choroby paznechtov.

Za spúšťač klasickej laminitídy sa považuje acidotické kŕmenie. Kým sa to však na paznechte skutočne prejaví, acidotické kŕmenie musí trvať dlhšie. A väčšinou to skôr zachytia iné problémy v stáde.

Záťažová laminitída je bežnejšia ako klasická laminitída. Vzniká zníženým prekrvením škáry paznechta v dôsledku preťažovania. Je spôsobená napríklad zlým riadením ležovísk alebo zle nastavenými ležoviskami, čo má za následok dlhšie státie. Tieto laminitídy sú často prekurzormi iných neinfekčných stavov paznechtov, ako sú defekty bielej čiary alebo vredy na chodidlách.

„Krvácanie do paznechta spôsobené krátkodobým selektívnym stresom sa často nesprávne označuje ako laminitída,“ hovorí veterinár Falk Trouble. S nesprávnym kŕmením však nemajú nič spoločné. Tieto poranenia paznechtov vznikajú, keď napr. kravy stúpia na okraj alebo na škrabku na hnoj.

Podľa veterinára je preto dôležité, aby ošetrovatelia paznechtov riadne zdokumentovali choroby paznechtov v stáde. Príčiny je možné určiť len vtedy, ak sú choroby jasne identifikované a zdokumentované.

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Lütke Holz

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov