Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ošípané, ktoré sú vo všeobecnosti odolnejšie voči stresu, sú tiež odolnejšie voči chorobám a vykazujú lepší celkový výkon. Táto skutočnosť sa už do určitej miery využíva v šľachtiteľských programoch ošípaných a iných druhov hospodárskych zvierat. Nové okno do odolnosti ošípaných voči stresu – prostredníctvom analýzy chlpov – povedie v budúcnosti k rozsiahlejšiemu a presnejšiemu šľachteniu súvisiacemu s touto skutočnosťou.

Stres pre ošípané môže pochádzať zo zmien v ich prostredí, prepravy, nevhodných podmienok v maštali alebo kamióne, neistoty ohľadom harmonogramu kŕmenia a mnohých ďalších. A keďže sú časť života držané v skupinách, prežívajú ošípané aj sociálny stres.

Indikátory stresu

Ukazovatele stresu sú zoskupené do 3 hlavných kategórií. Sú to: kauzálne ukazovatele (určité správanie, ako je hryzenie chvosta, typ a počet sociálnych interakcií), ukazovatele biologickej odozvy (napríklad hladina stresového hormónu v krvi) a ukazovatele následkov (celkový výkon).

Stresové hormóny sa dajú merať analýzou krvi, ale neinvazívnym a ekonomickým prístupom je prasa ostrihať a analyzovať, koľko stresového hormónu je „uzamknuté“ v chlpoch – srsti prasaťa.

Výskum tohto spôsobu merania stresu začali pred niekoľkými rokmi Dr. Jack Dekkers a jeho tamojší kolegovia na lowskej štátnej univerzite, v Kanade na univerzitách v Saskatchewane a Alberte a Centre de développement du porc v Quebecu.

Chlpy rozprávajú príbeh

Analýza vzoriek chlpov nie je len neinvazívna, ale Dekkers nedávno vysvetlil, že rozpráva iný príbeh ako analýza krvi na hladiny stresových hormónov. To znamená, že ako chlpy rastú, niektoré stresové hormóny sa v nich ukladajú a na rozdiel od hladín stresových hormónov v krvi, ktoré neustále kolíšu, sa trvalo hromadia. Preto chlpy narastené počas daného obdobia budú odrážať stresovú reakciu počas celého tohto obdobia.

Štúdia sa začala v roku 2021. Výskumné ošípané sa nachádzajú v Quebecu a stresové hormóny vo vzorkách chlpov týchto ošípaných sa merajú na univerzite v Saskatchewane. Údaje z tejto práce sa analyzujú tam a v Dekkersovom laboratóriu v štáte Iowa.

Reakcia na typické stresové situácie

Vedci sa okrem stresovej reakcie v dôsledku zavlečenia choroby zaujímajú aj o to, ako ošípané reagujú na typické stresové situácie, ako je odstavenie, preprava a zaradenie do novej skupiny, kde sa vytvorí nový sociálny poriadok. Vzorky srsti boli preto odobraté v rôznych obdobiach života sledovaných ošípaných, ktorých počet je teraz asi 1000.

Hormóny a DNA

Vedci už vedia, že ošípané s nízkym pomerom stresových hormónov kortizolu a DHEA v chlpoch sú menej stresované. Ktoré genetické línie majú väčšiu odolnosť voči stresu, môžu informovať šľachtiteľské programy, ale výskum ide ďalej a skúma špecifické genetické základy, ktoré vedú k väčšej alebo menšej odolnosti.

Okrem toho Dr. Yolande Seddon, ktorý vedie analýzu v U of Sask a tiež slúži ako 'NSERC Industrial Research Chair in Swine Welfare' pre Kanadu, hovorí, že ďalším dlhodobým cieľom výskumného tímu je použitie tejto analytickej metódy na vyhodnotenie dobrých životných podmienok zvierat v súčasných systémoch chovu ošípaných. Dodáva, že keďže sa chlpy dajú ľahko skladovať, vzorky môžu byť analyzované aj v budúcich štúdiách, keďže technológia sa neustále vyvíja.

 

Z pigprogress.net preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Herbert Wiggerman

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov